18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.05.2024 08:25 | Son Güncelleme: 04.05.2024 09:49

Rüşvet davası Şoygu'yu hedef tahtasına koydu

Savunma Bakan Yardımcısı Timur Ivanov Moskova'daki Lefortovo cezaevinde yatıyor ve bu durum Bakan Sergey Şoygu için sorun teşkil ediyor. Politico, Rus kabinesinin değişeceği bir dönemde böyle bir tutuklanma olayının yaşanmasının Şoygu'yu hedef tahtasına koyduğunu yazdı
Rüşvet davası Şoygu'yu hedef tahtasına koydu

Yüksek profilli davalara hukukun üstünlüğünden ziyade siyasetin yön verdiği Rusya'da, tutuklamalar genellikle adalet değil mesaj veriyor. Bu nedenle Savunma Bakan Yardımcısı Timur Ivanov'un 23 Nisan'da rüşvet suçlamasıyla tutuklanması bomba etkisi yarattı. Zira Rusya'da üst düzey yetkililere karşı bu tür davalar nadiren görülüyor.

Vladimir Putin'in önümüzdeki hafta beşinci başkanlık dönemi için yemin edeceği ve ardından kabinesinin değişmesinin beklendiği bir döneme denk gelen tutuklanma, Rusya'nın uzun süredir Savunma Bakanı olan Sergey Şoygu için uğursuz bir işaret olarak yorumlanıyor.

Şoygu'nun bir düzine yardımcısı olmasına rağmen Ivanov onun en yakın müttefikleri arasındaydı. İvanov ve Şoygu'nun bağları hükümet için çalışmalarından daha öncesine dayanıyor. Rusya'nın TASS haber ajansının bildirdiğine göre Ivanov'un avukatı suçlamaları reddederken, Ivanov geçen hafta Şoygu tarafından kovuldu.,

Şoygu'nun cüzdanı

Ivanov, Moskova'nın eteklerinde askeri temalı dev bir katedral ve vatanseverlik temalı park ve son olarak işgal altındaki Ukrayna'nın harap Mariupol kentinde yeniden inşa çalışmaları da dahil olmak üzere Rusya'nın en prestijli projelerinden bazılarından sorumluydu. Astronomik fonlara erişimi ona "Şoygu'nun cüzdanı" lakabını kazandırdı.

Ivanov servetini saklamak yerine onunla gösteriş yaptı. Yıllarca magazin dergileri ve bağımsız gazeteciler onun kadınlara olan zaafını, gayrimenkullerini, tasarım kıyafetlerini ve Fransız Rivierası'na yaptığı gezileri belgeledi.

Aleksey Navalni'nin ekibi tarafından Ivanov hakkında yürütülen 2022 tarihli bir soruşturmada, Ivanov'un bir keresinde bileğindeki lüks saati gizlemek için Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov'un kolunu aşağı çektiği belirtilmişti. Normal zamanlarda dokunulmaz kabul edilen ve içeriden iyi bağlantıları olan Ivanov'u hedef haline getirecek bazı değişimlerin yaşandığı ortaya çıkıyor.

Tüm savunma bakanlığı mercek altında

Ivanov'un tutuklanmasının ertesi sabahı cam bir kafes içinde mahkemeye çıkarılmasının ardından uzmanlar, bir gün önce Şoygu başkanlığında televizyonda yayınlanan toplantıda giydiği askeri üniformayı hala üzerinde taşıdığına dikkat çekti. Sadece Ivanov değil, Rusya'nın tüm savunma bakanlığı mercek altına alındı.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü Rusya Başkanı Ilya Shumanov, Ukrayna'da geniş çaplı savaşın başlamasından bu yana savunma sektöründeki yolsuzlukların artan askeri harcamalara paralel olarak hızla arttığını söyledi.

Prigozhin bağlantısı

Şüpheli bir uçak kazasında ölmeden önce değişim rüzgarını hissedenlerden biri de Wagner savaş lordu Yevgeny Prigozhin'di. Rusya'nın askeri üst düzey yöneticilerine ateş püskürüyor, Şoygu'ya özel bir kin besliyor ve onu paralı askerlerini mühimmat ve teçhizattan yoksun bırakmakla suçluyordu.

Prigozhin'in başarısızlıkla sonuçlanan askeri isyanı Şoygu'nun görevden alınması talebiyle motive edilmişti; ancak savaş lordunun başarısızlığı ve ardından hayatını kaybetmesi Şoygu'yu etkilemedi. Ta ki şimdiye dek. Ukrayna'daki savaş sürerken ve ordudaki kişiler güç için yarışırken Şoygu hesap vermek zorunda kalacak gibi görünüyor. Shumanov, "Yolsuzluk suçlamaları farklı siyasi aktörlerin iktidar mücadelesinde kullandıkları bir araç" dedi. Shumanov, İvanov'un 1 milyon rubleden (10.000 Avro) fazla rüşvet almakla suçlandığını, bunun her ay kendisinin ve diğer üst düzey yetkililerin ellerinden geçen devasa meblağlar göz önüne alındığında "gülünç" bir suçlama olduğunu söyledi.

Yüksek güvenlikli hapishanede tutuluyor

Dava şimdilik sadece rüşvet suçlamasına odaklanmış durumda ve devlet medyasının bu habere nispeten az yer vermesi, Kremlin'in Ivanov'un tutuklanmasından daha büyük bir sıçrama yapmak istemediğini gösteriyor. Putin'in seçkinlerinin kaderinin ne kadar çabuk değişebileceğinin bir işareti olarak Ivanov önümüzdeki iki ayı Moskova'nın yüksek güvenlikli Lefortovo hapishanesinde tutuklu olarak geçirecek.