20 Aralık 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.02.2024 00:00 | Son Güncelleme: 28.02.2024 00:00

Rusya "Asker yollamayın, sonuçları ağır olur" dedi, NATO ülkeleri arasında 'yalanlama' yarışı başladı

Fransa'nın Ukrayna'nın müttefiklerinin Ukrayna'ya kara birlikleri gönderebileceği yönündeki önerisi Rusya'nın tepkisini çekerken, yetkililer bunun Rusya ile NATO üyesi ülkeler arasında doğrudan bir çatışmaya yol açabileceği uyarısında bulundu. Bu açıklama sonrası NATO ülkeleri geri adım attı
Rusya "Asker yollamayın, sonuçları ağır olur" dedi, NATO ülkeleri arasında 'yalanlama' yarışı başladı

Fransa'nın Ukrayna'nın müttefiklerinin Ukrayna'ya kara birlikleri gönderebileceği yönündeki önerisi Rusya'da öfke ve kızgınlığa yol açarken, yetkililer bunun Rusya ile NATO üyesi ülkeler arasında doğrudan bir çatışmaya yol açabileceği uyarısında bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Pazartesi günü Paris'te bir araya gelen Avrupalı devlet başkanları ve Batılı yetkililerin Ukrayna'ya kara birlikleri gönderme olasılığını konuştuklarını öne sürmesi gerilimi tırmandırdı.

Macron: Rusya'nın kaybetmesi için her şeyi yapacağız

Macron Pazartesi akşamı düzenlediği basın toplantısında "Bugün resmi, açık ve onaylanmış bir şekilde sahaya asker gönderme konusunda bir fikir birliği yok. Ancak dinamikler açısından hiçbir şey göz ardı edilmemelidir. Rusya'nın bu savaşı kazanamaması için gereken her şeyi yapacağız" dedi 

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitry Peskov ise Salı günü gazetecilere yaptığı açıklamada Avrupalı NATO üyelerinin Ukrayna'da savaşmak üzere asker göndermelerinin Rusya ile NATO arasında bir çatışmayı kaçınılmaz hale getireceğini söyledi.

Tass haber ajansının bildirdiğine göre, askerlerinin sınırı geçmesi halinde Rusya ile Batı askeri ittifakı arasında doğrudan bir çatışma olasılığı sorulduğunda, "Bu durumda olasılıktan değil, kaçınılmazlıktan bahsetmemiz gerekiyor ve bunu böyle değerlendiriyoruz" dedi.

Peskov, NATO ülkelerinin de bu tür eylemlerin sonuçlarını "değerlendirmeleri" ve "bunun kendi çıkarlarına ve en önemlisi ülkelerinin vatandaşlarının çıkarlarına uygun olup olmadığı sorusunu sormaları gerektiğini" sözlerine ekledi.

Lavrov'dan Avrupa'ya 'rasyonel davranın' uyarısı

TASS haber ajansı, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un da Ukrayna'ya asker göndermeyi düşünen ülkelere "akıllarını kullanmaları" tavsiyesinde bulunduğunu ekledi.

Salı günü bir basın toplantısı düzenleyen Lavrov, "Bana öyle geliyor ki, bu tür düşünceleri sadece ifade etmekle kalmayıp, hatta bunları kafalarında kabul edenler, o kafayı daha rasyonel düşünceler için kullanmalı, çünkü bu Avrupa için daha güvenli" dedi.

Avrupalı müttefikler çark etti

Avrupalı müttefikler ise Macron'un yorumlarının tam tersi bir noktada pozisyon aldı ve dikkat çeken açıklamalar geldi. Almanya Salı günü Alman askerlerini Ukrayna topraklarına gönderme planları olduğunu alelacele yalanladı. İngiltere ve İspanya da NATO üyesi ülkelerden askerlerin uzun süredir düşman ve nükleer güç olan Rusya ile doğrudan çatışmaya girmesine neden olacak bu fikri açıkça reddetti.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Pazartesi günü Paris'te bir araya gelen Avrupalı liderler ile İngiltere, Kanada ve ABD'den yetkililer arasında kara birliklerinin konuşlandırılması konusunda bir fikir birliği olmadığı konusunda ısrar etti.

Scholz: Ukrayna'ya asker yollamayacağız

Scholz bir etkinlik çerçevesinde yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Bir kez daha, çok iyi bir tartışma ortamında, en başından beri kendi aramızda ve birbirimizle mutabık kaldığımız hususların gelecek için de geçerli olduğu, yani Ukrayna topraklarında Avrupa ülkeleri ya da NATO devletleri tarafından gönderilecek kara birliklerinin, askerlerin bulunmayacağı konusu ele alındı"

Asker değil, tank gönderin

Reuters'ın haberine göre Almanya Şansölye Yardımcısı Robert Habeck de Fransa'ya tavsiyelerde bulunarak Ukrayna'ya silah ve tank göndermesinin daha yararlı olacağını söyledi. Habeck aynı şekilde Ukrayna topraklarında Alman askeri olmayacağını da söyledi.

Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak, Ukrayna'nın silahlı kuvvetlerini desteklemek üzere ülkede bulunan az sayıdaki personelden ayrı olarak ülkenin Ukrayna'ya "büyük ölçekli" bir asker gönderme planı olmadığını söyledi.

Hükümet sözcüsü Pilar Alegria, İspanya'nın Fransa'nın Ukrayna'ya Avrupa kara birlikleri gönderme önerisini kabul etmediğini söyleyerek Madrid'in bu fikri açıkça yalanladığını belirtti. Alegria İspanya'nın yardımları Kiev'e daha fazla silah ve diğer malzemelerin gönderilmesiyle sınırlandırmak istediğini de sözlerine ekledi.

Reuters tarafından tercüme edilen yorumlara göre Alegria, "Birlik, Avrupa'nın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in saldırısına karşı koymak için sahip olduğu en etkili silah olmuştur ve olmaya devam etmektedir" dedi.

NATO Genel Sekreteri de yalanladı

Salı günü ilerleyen saatlerde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada NATO'nun Ukrayna'ya muharip birlik gönderme planının olmadığını söyledi.

Stoltenberg şunları söyledi: "NATO müttefikleri Ukrayna'ya eşi benzeri görülmemiş bir destek sağlıyor. Bunu 2014'ten beri yapıyoruz ve tam ölçekli işgalden sonra daha da arttırdık. Ancak NATO'nun Ukrayna'da muharip birlik bulundurması gibi bir planı yok"

NATO üyeliği, üye devletlerin herhangi birinin saldırıya uğraması halinde birbirlerini korumayı taahhüt etmelerini zorunlu kılıyor. "Madde 5, bir NATO Müttefikinin silahlı bir saldırıya maruz kalması halinde, İttifak'ın diğer her bir üyesinin bu şiddet eylemini tüm üyelere karşı yapılmış bir silahlı saldırı olarak değerlendireceğini ve saldırıya uğrayan müttefike yardım etmek için gerekli gördüğü önlemleri alacağını öngörüyor"