12 Ekim 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.03.2022 23:18 | Son Güncelleme: 08.03.2022 00:05

Rusya savaşı durdurmak için şartlarını sundu

Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin üçüncü turu, Belarus sınırındaki Brest'te gerçekleştirildi. Görüşmelerin devam edeceği açıklandı
Rusya savaşı durdurmak için şartlarını sundu

Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin üçüncü turu, Belarus sınırındaki Brest şehrinin Belovejsk Ormanı bölgesinde gerçekleşti. 

Rus heyetine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Müşaviri Vladimir Medinskiy, Ukrayna heyetine ise Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak'ın başkanlık ettiği toplantı sonrasında taraflar açıklama yaptı.

"İnsani koridorlar konusunda olumlu sonuçlar alındı"

Podolyak, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, üçüncü tur müzakerelerin sona erdiğini belirterek insani yardım koridorları konusunda olumlu gelişmeler olduğunu ifade etti. Podolyak, "Koridorlar konusunda bazı olumlu sonuçlar aldık. Bunlarda değişiklikler yapılacak ve insanlara daha etkili yardımlar alacağız" dedi.

Podolyak, Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin üçüncü turunun henüz durumun çözümünü iyileştirecek ölçüde sonuçlar getirmediğini vurguladı.

Podolyak ateşkes de dahil olmak üzere yoğun istişarelerde bulunulduğunu belirtti.

"İnsani yardım koridorları 8 Mart'ta çalışacak"

Rus heyeti başkanı Medinskiy ise, ikinci tur görüşmelerinde mutabakata varılan insani yardım koridorları ile ilgili sorunlar üzerinde uzun süre konuşulduğunu vurgulayarak "İnsani yardım koridorlarının yarından itibaren çalışacağını umuyoruz. Ukrayna tarafı bize bu konuda güvence verdi" dedi.

Askeri ve siyasi konuları da konuştuklarını dile getiren Medinskiy, görüşmelerin zor ilerlediğinin altını çizdi ve ''Olumlu şeyler hakkında konuşmak için şimdilik erken" yorumunda bulundu.

Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelerin devam edeceğini kaydeden Medinskiy, beklentilerinin karşılanmadığını ancak bir dahaki sefere daha anlamlı adımlar atılacağını umduğunu söyledi.

Taraflar taleplerini iletti

Ukrayna'nın herhangi bir ittifaka katılma hedefini reddetmesi yönünde anayasayı değiştirmesini, yasa dışı ilhak ettiği Kırım’ın Rus toprağı olduğunu, ayrılıkçıların sözde yönetimlerini tanımasını isteyen Rusya, bu şartların kabul edilmesi halinde çatışmaları hemen durduracağını vurguluyor.

Rusların ültimatomlarına karşı olduğunu belirten Kiev yönetimi, Ukrayna topraklarında çatışmaların durması, Rus askerlerinin Kırım ve Donbas dahil Ukrayna topraklarını tamamen terk etmesini istiyor.

Kaynak: AA