Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD ve Avrupa’dan bazı yetkililerin Ukrayna’ya nükleer silah verme teklifinde bulunduğu iddialarına tepki gösterdi. Peskov, “Bu görüş aşırıcılık unsuru içeriyor” ifadelerini kullandı. Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev ise Ukrayna'ya nükleer silah teklifinin "nükleer savaşa hazırlık" olduğu söyledi.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da başkent Moskova'da gazetecilere gündemdeki konulara dair açıklamalarda bulundu.
The New York Times'ın "bazı ABD ve Avrupa ülke yetkililerinin Ukrayna'ya nükleer silah vermeyi teklif ettiği" yönündeki haberini değerlendiren Peskov, "Gerginliği artırmayı amaçlayan en kışkırtıcı çizgide bile aşırıcılık kanadı var. Bu görüş de aşırıcılık unsurunu içeriyor. Bu, gerçeği iyi anlayamayan, bu tür açıklamaları yaparken zerre kadar sorumluluk hissetmeyen şahısların sorumsuzca fikir üretmesi." dedi.
“Biden yönetimi gerilimi artırmaya devam ediyor”
Peskov, bu tür tekliflerin ismini belirtmeyen şahıslar tarafından yapıldığına dikkati çekti.
ABD'de gitmek üzere olan yönetimin gerginliği artırmaya devam ettiğini belirten Peskov, bunun endişe verici olduğunu söyledi.
Rusya'nın geçen hafta, Ukrayna'nın askeri ve sanayi kompleksi tesislerinden birine saldırması esnasında, savaş koşullarında, nükleer olmayan hipersonik ekipmanlarla donatılmış "Oreşnik" isimli balistik füzenin kullanıldığını anımsatan Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in konuyla ilgili yaptığı açıklamaların Batı tarafından dikkate alındığı umudunu paylaştı.
"Nükleer savaşa hazırlık"
Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev de, Ukrayna'ya nükleer silah verme yönündeki tehdidin, Rusya ile nükleer savaşa hazırlık olduğunu ifade etti.
Medvedev, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, Batı'da Ukrayna'ya nükleer silah verilmesi konusunun gündeme geldiğini belirtti.
Bunun "saçma" bir fikir olduğunu aktaran Medvedev, Rusya'nın nükleer doktrininin güncellendiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Kiev yönetimine nükleer silah verilmesi tehdidi, Rusya ile nükleer savaşa hazırlık olarak değerlendirilebilir. Rusya'nın Nükleer Caydırıcılık Politikası Belgesi'nin 19. maddesine göre, bu tür silahın fiilen teslim edilmesi ülkemize yönelik saldırıyla eş değer."