09 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.12.2022 23:25 | Son Güncelleme: 28.12.2022 23:35

Sam Bankman-Fried gelecek hafta mahkemede savunma yapacak

İflas eden kripto devi FTX'te yatırımcıları 1,8 milyar dolar dolandırmakla suçlanan Sam Bankman-Fried gelecek hafta Manhattan federal mahkemesinde savunma yapacak
Sam Bankman-Fried gelecek hafta mahkemede savunma yapacak

Sam Bankman-Fried'ın, başarısız kripto para borsasında yatırımcıları dolandırdığını ve müşteri fonlarından milyarlarca doları yağmaladığını iddia eden suçlamalara yanıt olarak önümüzdeki hafta mahkemeye savunma yapması bekleniyor. 

DailyMail'in haberine göre mahkemeden yapılan açıklamada 30 yaşındaki Bankman-Fried'ın 3 Ocak günü saat 14.00'da Manhattan federal mahkemesinde ABD Bölge yargıcı Lewis Kaplan huzuruna çıkacağı doğruladı. 

SBF, Alameda Research ticaret şirketini desteklemek, emlak satın almak ve rekor kıran siyasi katkılar yapmak için öncelikle müşteri mevduatlarını kullanmak ve yıllarca süren büyük boyutlarda bir dolandırıcılık yapmakla suçlanıyor. Bankman-Fried, kara para aklamak ve kampanya finansmanı ihlalleri yapmak da dahil olmak üzere altı komplo suçlamasıyla da karşı karşıya. 

30 yaşındaki suçlu bulunursa onlarca yıl hapis cezasına çarptırılacak. 12 Aralık'ta Bahamalar'da tutuklanmasından önce SBF, FTX'teki risk yönetimi başarısızlıklarını kabul etti, ancak cezai olarak sorumlu olduğuna inanmadığını ileri sürdü.

Baş yardımcılarından ikisi, Alameda'nın CEO'su Caroline Ellison ve eski FTX baş teknoloji sorumlusu Gary Wang, FTX'in çöküşündeki rolleri nedeniyle suç duyurusunda bulundular ve savcılarla işbirliği yapmayı kabul ettiler. 

Bankman-Fried, 22 Aralık'ta 250 milyon dolarlık devasa bir kefaletle serbest bırakıldı ve Stanford Hukuk Fakültesi'nde öğretmenlik yaptıkları Palo Alto, Kaliforniya'daki 4 milyon dolarlık evlerinde anne babasıyla birlikte ev hapsinde kalmasına karar verildi.

Yalnızca bu yıl 256 milyon dolar harcadılar

FTX, 11 Kasım'da iflas başvurusunda bulundu. Yakın zamanda atanan CEO'su John Ray, 13 Aralık'ta Kongre'ye, borsanın fena halde deneyimsiz, bilgisiz kişiler tarafından yönetilirken 8 milyar dolarlık müşteri parası kaybettiğini söyledi. Kripto borsası FTX'in muhteşem çöküşü, arkasında şirkete ve kurucusuna bağlı karmaşık bir Bahama gayrimenkul varlıkları ağı bıraktı. Yalnızca 2022'de 256,3 milyon dolar harcadıkları ortaya çıktı.

121 milyon dolarlık mülk aldılar

FTX'in avukatları geçenlerde şirketin üst düzey personeli için Bahamalar'da mülk satın almak için 300 milyon dolar harcadığını söyledi.  Reuters tarafından yapılan ayrı bir mülk kayıtları incelemesi, FTX'in, üst düzey yöneticilerinin ve SBF'nin ailesinin son iki yılda Bahamalar'da yaklaşık 121 milyon dolar değerinde en az 19 mülk satın aldığını tahmin ediyor. 

Şimdi Bahamalı düzenleyiciler mülkleri geri almaya çalışıyorlar ve bir Delaware federal iflas hakimine mülklerin ABD mahkemelerinde idare edilmesine izin vermenin hem idari açıdan etkisiz hem de Bahama yasalarına göre yasa dışı olacağını söylüyorlar.