29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.03.2024 00:31 | Son Güncelleme: 18.03.2024 01:05

Seçimde zaferini ilan eden Putin'den ilk açıklama: Ordumuzu daha da güçlendireceğiz

Devlet Başkanı Vladimir Putin, ezici bir seçim zaferinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada Rusya'nın ordusunu güçlendirmesi gerektiğini ve Ukrayna'daki özel askeri operasyon için elinden gelen her şeyi yapacağını söyledi. Putin, zaferinin Rusya'yı daha güçlü kılacağını belirtti
Seçimde zaferini ilan eden Putin'den ilk açıklama: Ordumuzu daha da güçlendireceğiz

Rusya'da Pazar günü yapılan seçimlerde Devlet Başkanı Vladimir Putin Sovyet dönemi sonrası rekor bir oy farkıyla seçimi kazanarak, binlerce muhalifin öğle saatlerinde sandık başında protesto gösterisi düzenlemesine rağmen iktidarını sağlamlaştırdı.

Eski bir KGB yarbayı olan ve ilk kez 1999'da iktidara gelen Putin için bu sonuç, Batı'ya, liderlerinin daha uzun yıllar boyunca, ister savaşta ister barışta olsun, cesaretlenmiş bir Rusya ile hesaplaşmak zorunda kalacağını gösteriyor.

Stalin'i de geride bırakacak

Seçimlerdeki bu erken sonuç, 71 yaşındaki Putin'in Josef Stalin'i geride bırakarak Rusya'nın 200 yılı aşkın süredir en uzun süre görev yapan lideri olmasını sağlayacak altı yıllık yeni bir dönemi garantilediği anlamına geliyor.



Kamuoyu Araştırmaları Vakfı (FOM) tarafından yapılan sandık çıkış anketine göre Putin oyların yüzde 87.8'ini alarak Sovyet sonrası Rusya tarihinin en yüksek sonucunu elde etti. Rusya Kamuoyu Araştırma Merkezi (VCIOM) ise Putin'in oy oranını yüzde 87 olarak açıkladı. İlk resmi sonuçlar anketlerin doğru olduğunu gösterdi.

Sonuçlara göre komünist aday Nikolai Kharitonov yüzde 4'ün biraz altında bir oranla ikinci, yeni aday Vladislav Davankov üçüncü ve aşırı milliyetçi Leonid Slutsky dördüncü oldu.

ABD'den ilk tepki

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü "Sayın Putin'in siyasi muhaliflerini hapse atması ve diğerlerinin kendisine karşı aday olmalarını engellemesi göz önüne alındığında seçimlerin özgür ve adil olmadığı açıktır" dedi.

Seçim, Putin'in Ukrayna'nın işgali emrini vererek İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'daki en ölümcül savaşı tetiklemesinin üzerinden iki yıldan biraz fazla bir süre geçtikten sonra yapılıyor. Putin Ukrayna işgalini "özel bir askeri operasyon" olarak nitelendiriyor.

Ordumuzu güçlendireceğiz

Devlet Başkanı Vladimir Putin, ezici bir seçim zaferinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada Rusya'nın ordusunu güçlendirmesi gerektiğini ve Rusya'nın Ukrayna'daki "özel askeri operasyonu" olarak adlandırdığı görevleri çözmek için elinden gelen her şeyi yapacağını söyledi.

Putin, Rusların ölen muhalif lider Alexei Navalni'nin çağrısına uyarak öğle saatlerinde oy vermeye gittiği 'Putin'e karşı öğle vakti' oy verme protestosunun hiçbir etkisi olmadığını söyledi. Başkan, oy pusulalarını bozanların yargılanması gerektiğini söyledi.

Navalni'nin ölümünün üzücü olduğunu söyleyen Putin, Navalni'nin ölümünden önce Rusya'nın Batı'da tutuklu bulunan kişilerle Navalni'nin takas edilmesini kabul ettiğini söyledi.

Kısa bir süre önce destekçilerine yaptığı konuşmada Putin, oy kullanmaya gelen Ruslara teşekkür ederek, başkanlık seçimlerinin sonucunun Rus toplumunun birleşmesine ve güçlenmesine olanak sağlayacağını söyledi.

Çin mesajı

Putin, Çin'i dünya sahnesindeki başarısından dolayı övdü. Putin, Çin ve Rusya arasındaki ilişkilerin sürdürülebilir olduğunu ve önümüzdeki yıllarda daha da güçleneceğinden emin olduğunu söyledi. Putin, Çin'e yönelik yaptırımların başarısız olmaya mahkum olduğunu da sözlerine ekledi.

Putin ayrıca ABD de dahil olmak üzere Batı'da demokrasi olmadığını söyledi. Rusya'daki seçim sisteminin ABD'dekinden daha şeffaf olduğunu da sözlerine ekledi.

Yönetimde değişim

Reuters'ın haberine göre Rusya'nın elit kesimi Vladimir Putin'in olası seçim zaferinin ardından üst düzey hükümet görevlerinde değişikliğe gitmesini bekliyor.

Yetkililere yakın kaynaklar, muhtemelen bakan yardımcısı ve bakanlık daire başkanları da dahil olmak üzere daha genç kişilerin bu görevlere getirilmesini beklediklerini söylediler.

Eski nesil hükümet yetkililerinin seçimden sonra rütbelerinin düşürülmesi ya da emekli olmaları bekleniyor. Putin 2020'den bu yana hükümette büyük değişiklikler yapmadı.

Büyük devlet şirketlerinde, devlet enerji devlerinde ve Rusya'nın 80'den fazla bölgesel valiliğinde de değişiklikler olası görülüyor.

Görevinde kalması beklenenler

Devam eden Ukrayna savaşı nedeniyle görevlerinde kalması muhtemel üst düzey yetkililer Savunma Bakanı Sergei Shoigu ve Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov. Teknokrat Başbakan Mikhail Mishustin ve Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina'nın da görevlerine devam etmesi bekleniyor.