Çin ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasındaki ticaret savaşı sürerken Şi Cinping'in Güneydoğu Asya turuna çıkması Washington'da eleştirilere konu oldu. ABD Başkanı Donald Trump, Şi'nin ziyaretlerinin Washington'u "zorlama" amacı taşıdığını ifade etti.
Çin Devlet Başkanı Şi, beş günlük güneydoğu Asya turu kapsamında pazartesi günü Vietnam'ın başkenti Hanoi'deydi. Vietnam lideri To Lam ile bir araya gelen Şi, burada daha güçlü ticari işbirliği çağrısında bulunarak tedarik zincirlerinin geliştirilmesi de dâhil olmak üzere onlarca işbirliği anlaşması imzaladı.
Oval Ofis'ten gelen Vietnam görüşmesi değerlendirmesinde ise Trump, söz konusu görüşmede ABD'nin nasıl zarar görebileceği konusunun masaya yatırıldığını ifade etti. ABD Başkanı, "Ne Çin'i ne de Vietnam'ı suçlamıyorum" dedi.
'Çok hoş bir toplantı'
Beyaz Saray'da gazetecilere konuşan Trump, “Bu çok hoş bir toplantı. 'Amerika Birleşik Devletleri'ne nasıl kazık atarız' diye düşünmek gibi bir toplantı" dedi. Vietnam, Güneydoğu Asya'da Trump'ın gümrük vergilerinin en yüksek oranıyla karşı karşıya kalan ülkeler arasında. Vietnam'a uygulanan gümrük servisi oranı yüzde 46. Bu yılın ilk üç ayında Hanoi, Pekin'den yaklaşık 30 milyar dolar değerinde mal ithal ederken Washington'a ihracatı 31,4 milyar dolar olarak gerçekleşti
Şi, Asya turundaki görüşmelerin yanı sıra, ABD'nin karşı karşıya gelmeye başladığı Avrupa Birliği ile daha fazla iş birliği arayışında da bulundu. Latin Amerika’da ise ABD, hükümetlere Çin’le olan mali bağlarını azaltmaları yönünde baskı yapıyor.
Beyaz Saray son dönemde gümrük vergileri aracılığıyla uyguladığı baskıyı bir miktar azaltmış görünüyordu ve Çin’in ana tedarikçi olduğu akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, yarı iletkenler ve diğer elektronik ürünler için gümrük vergisi muafiyetleri listesi yayımlamıştı. Ancak Trump ve bazı üst düzey danışmanları Pazar günü bu muafiyetlerin "yanlış anlaşıldığını" ve "geçici" olacağını söyledi.
Trump, Truth Social platformunda şu paylaşımı yaptı: “Kimse paçayı sıyırmıyor… Hele ki bize en kötü davranan Çin, asla!”
İki günlük Hanoi ziyaretinin ardından Şi, Güneydoğu Asya turuna Salı’dan Cuma’ya kadar sürecek Malezya ve Kamboçya ziyaretleriyle devam edecek.