25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.06.2022 09:24 | Son Güncelleme: 19.06.2022 15:23

Teknoloji devi için bir ilk: Maryland'deki Apple çalışanları sendikaya katıldı

ABD’de Apple’ın Towson mağazasında çalışan 110 çalışan sendikaya katılmak için oy kullandı. Oylama sonucunda Towson mağazası, Apple’ın ilk sendikalı mağazası oldu
Teknoloji devi için bir ilk: Maryland'deki Apple çalışanları sendikaya katıldı

Sendikalaşma çabalarının hız kazandığı ABD’de, Amazon ve Starbucks’tan sonra Apple çalışanları da sendikaya katılmak için oy kullandı.  ABD’nin Maryland eyaletindeki Apple çalışanları sendikaya katılmak için yapılan oylamada gerekli sayıya ulaşarak, teknoloji devinin ABD’de sendikalaşan ilk perakende çalışanları oldu.

"Yönetime karşı çıkmak için yaptığımız bir şey değil"

Sendika, Baltimore yakınlarındaki Towson'da 100'den fazla işçinin Cumartesi günü Uluslararası Makinistler ve Havacılık İşçileri Birliği’ne (IAM) katılmak için 65'e 33 oy verdiğini söyledi. Organize Perakende Çalışanları Koalisyonu'nu oluşturan yerel işçiler yaptıkları açıklamada, “İş arkadaşlarımızdan sağlam bir çoğunluğun desteğine sahiptik. Bu, yönetimimize karşı çıkmak veya çatışma yaratmak için yaptığımız bir şey değil” ifadeleri kullanıldı. 

Konuyla ilgili yorum taleplerine e-posta yoluyla yanıt veren Apple sözcüsü, şirketin şu anda ekleyecek hiçbir şeyi olmadığını söyledi. 

Amazon ve Starbucks da dahil olmak üzere bazı büyük ABD şirketlerinde sendikalaşma çabaları hız kazanıyor. IAM ve birliğe katılmak isteyen Apple çalışanları geçen ay CEO Tim Cook’a sendikaya katılma isteklerini bildirmişlerdi. Açıklamalarında motivasyonlarının şu anda sahip olmadıkları hakları aramak olduğu belirtilmişti.  

IAM uluslararası başkanı Robert Martinez Jr yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Bu tarihi zaferi elde etmek için Towson'daki Apple mağazasında Core üyelerinin sergilediği cesareti alkışlıyorum. Tüm gözleri bu seçimde olan ülke çapındaki binlerce Apple çalışanı için büyük bir fedakarlık yaptılar”

Martinez, Apple'ı seçim sonuçlarına saygı duymaya ve sendikalı çalışanların Towson lokasyonunda bir sözleşme imzalama çabalarını hızlandırmasına izin vermeye çağırdı. 

Atlanta'daki çalışanlar taleplerini geri çekmişti

Sendika, havacılık, savunma, havayolları, demiryolu, toplu taşıma, sağlık, otomotiv ve diğer sektörlerde yaklaşık 600.000 aktif ve emekli üyeyi temsil eden Kuzey Amerika'daki en büyük ve en çeşitli endüstriyel sendikalardan biri olarak kendini gösteriyor. 

Atlanta'da sendikalaşmak isteyen Apple çalışanları ise gözdağı verildiğini iddia ederek geçen ay taleplerini geri çekti. Geçen yıl bazı mevcut ve eski Apple çalışanları, #AppleToo hashtag'ini kullanarak şirketin çalışma koşullarını çevrimiçi olarak eleştirmeye başladı.

(Kaynak: The Guardian)