27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.03.2024 21:13 | Son Güncelleme: 06.03.2024 21:16

Tesla fabrikası kundaklandı, Almanya ayağa kalktı

Tesla'nın Berlin'de bulunan fabrikasının yakınındaki elektrik trafosunun kundaklanmasından dolayı üretim durdu ve elektrik kesintisi yaşandı. Saldırı Tesla hisselerine de olumsuz yansırken, Alman endüstrisi altyapı güvenliği konusunda alarm veriyor
Tesla fabrikası kundaklandı, Almanya ayağa kalktı

Bir grup tarafından Tesla'nın Berlin dışındaki üretim fabrikasına yapılan şüpheli kundaklama saldırısının yankıları sürüyor. Saldırı sonucu bir sonraki duyuruya kadar Tesla üretimi durdurma kararı alırken, Almanya ise kritik altyapının daha iyi korunması çağrısında bulundu.

Güvenlik yetkilileri, İcra Kurulu Başkanı Elon Musk'ın "son derece budalaca" olarak nitelendirdiği şüpheli kundaklama saldırısının ardından Salı günü Tesla tesisini elektriksiz bırakmıştı.

Yabancı yatırımcı isteyen Almanya'ya çelme

Alman hükümeti, durgunlukla karşı karşıya olan Avrupa'nın en büyük ekonomisinde büyümeyi teşvik etmek için büyük ölçekli yabancı yatırımları destekliyor. Almanya Sanayi ve Ticaret Odaları (DIHK) Genel Müdürü Martin Wansleben, "Altyapı Alman ekonomisinin can damarıdır" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ne yazık ki bu altyapının korunmasının acilen değişen güvenlik durumuna uyarlanması gerekiyor. Yatırımcıların Almanya'yı güvenli bir ülke olarak görmeye devam etmeleri çok önemli"

Wansleben, siber güvenliğin de bir endişe kaynağı olduğunu sözlerine ekledi.

Saldırı sadece Tesla'ya yönelik değil

Tesisin yakınındaki yerel bir DIHK şubesi, küresel yatırımcıları çekmek için güvenliğin şart olduğunu ve saldırının sadece Tesla'ya yönelik olmadığını söyledi.

Doğu Brandenburg Ticaret Odası Başkanı Carsten Christ, "Bu, Brandenburg ve Almanya'da yatırım yapmak isteyen tüm şirketlere yönelik bir saldırıdır. Devletin ekonomimizi bundan korumak için acil bir görevi olduğuna inanıyorum"

Geçtiğimiz yıl Tayvanlı yonga üreticisi TSMC ve Intel gibi şirketlerin yatırımlarına izin veren hükümet, Tesla'ya olan saldırıların benzerlerine karşı uyarıda bulundu ve bunun sadece bir vaka olduğunu söyledi.

DHL CEO'su Tobias Meyer, bunun Almanya'da yaşanan ilk olay olmadığını ancak grubun yetkililere güvendiğini söyledi.

Alman enerji altyapısını işleten RWE ve E.ON'un her ikisi de emniyet ve güvenliğin öncelikleri olduğunu söyledi. Şebeke operatörü E.ON'un bir birimi olan E.DIS, kesintiye neden olan hasarlı pilonda geçici bir çözüm üzerinde çalıştığını söyledi.

1000 aracın üretimi yarım kaldı, hisseler düştü

ABD'li elektrikli araç üreticisinin yüz milyonlarca euro'luk zarara yol açacağını tahmin ettiği olayın ardından Tesla'nın üretime ne zaman devam edebileceği belli değil. Sadece Salı günü 1000 aracın üretimi yarım kaldı.

Şirket hisseleri de saldırıdan olumsuz etkilendi ve gün içinde yüzde 2.6 düşüşle işlem gördü.

Baird, kısmen şüpheli kundaklama saldırısı nedeniyle Tesla'dan ilk çeyrekte daha düşük teslimat beklediğini söyledi. Wall Street'in 489 bin olan tahminlerine kıyasla, ilk çeyrek için tahminlerini 421 bin 100 teslimata düşürdü.

Saldırının ardında iklim aktivistleri mi var?

Tesla fabrikası, sahanın planlanan genişlemesine karşı çıkan iklim aktivistleri için bir odak noktası oldu. 
Alman polisi, Volcano Group adlı aşırı sol bir örgütten geldiği iddia edilen ve Tesla'nın fabrikası çevresinde elektriği kesen bir yangını başlatma sorumluluğunu üstlenen bir mektubun gerçek olduğuna inandıklarını söyledi.

2019 tarihli bir raporda Berlinli yetkililer bu grubu, demiryolu hatlarındaki kablo kanallarını ve bazı durumlarda radyo direklerini, veri hatlarını veya şirket araçlarını hedef alan aşırı solcu örgütler olarak listeledi.