19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.04.2024 11:08 | Son Güncelleme: 24.04.2024 11:11

The Guardian yazdı: Avrupalı liderler savaşların mali zorluğunu kabul etmekte yavaş kaldı

The Guardian yazarı Dan Sabbagh, Ukrayna'daki savaşın üzerinden iki yıl geçmişken ve Orta Doğu'da gerilim artarken Avrupalı liderlerin, savunma harcamalarını düşünmekte geç kaldıklarını yazdı. Rishi Sunak dün savunma harcamalarının artırılacağını açıkladı
The Guardian yazdı: Avrupalı liderler savaşların mali zorluğunu kabul etmekte yavaş kaldı

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin Avrupa'da 1945'ten bu yana yaşanan en büyük savaşı başlatmasından iki yıl iki ay sonra Rishi Sunak İngiltere'nin savunma sanayisinin savaşa hazır hale getirilmesi gerektiğini açıkladı. Polonya'ya yaptığı bir ziyaret sırasında konuşan başbakan, Ukrayna'daki çatışmadan çıkarılan temel derslerden birinin daha derin stoklara ve silah endüstrisinin bunları daha hızlı bir şekilde yenilemesine ihtiyaç olduğunu belirtti. 

Rusya ekonomisini savaşa hazır hale getirdi

Ukrayna'nın liderleri bunu belirtmek için çok kibar davranacaklar ancak bu durum bir süredir savaş alanında açıkça görülüyordu. ABD askeri yardımının dört aydır duraklatılmış olması ve ancak şimdi yeniden başlamaya hazır olması, Rusya'nın zemin kazanması sonucunu doğuruyor. Rusya, GSYH'sinin yüzde 7,5'ini savunmaya harcayarak ekonomisini savaşa hazır hale getirdi. İngiltere ve Avrupa uzun bir savaşın gerçekliğini kabul etmekte yavaş kaldı. Silah üretimini arttırmak her zaman cazip değil ancak Ukrayna'nın Batı menşeli mühimmatlara çok ihtiyacı var, özellikle de cephede 10'a 1 gibi bir farkla yenilirken. Ancak buna rağmen, İngiltere'nin daha ne kadar top üretmeye hazır olduğu ve cephanelerin bu çeyrekte cepheye ulaşacağı belirsizliğini koruyor. 

Sunak'ın duyurusu, savunma harcamalarının 2030 yılına kadar GSYH'nin yüzde 2.5'ine çıkarılması yönündeydi ki bu oran NATO'nun yüzde 2'lik hedefinin üzerinde. Ancak hükümetin kendi matematiğine göre bu bir artış olsa da çok yüksek bir oran değil. Şu anki seviye yüzde 2.32. Bu orana günlük bütçeler ve Ukrayna için ayrılan 3 milyar sterlin de dahil. Bugünün parasıyla yüzde 2.5, 69 milyar sterlinlik bir harcama anlamına gelecektir ki bu da reel olarak 5 milyar sterlinin biraz üzerinde bir artış demek. Ancak Sunak, gelecekteki büyüme ve enflasyon tahminlerine dayanan 2030 rakamı olan 87 milyar sterline odaklanarak bu rakamın daha büyük görünmesini sağladı

Ukrayna'daki savaşın ardından Orta Doğu'daki tehlikeli çatışmalarla birlikte dünyanın daha belirsiz bir hal aldığı ve soğuk savaş dönemindeki barış temettüsünün çoktan sona erdiği bir süredir zaten açıktı. Ancak Sunak, Muhafazakarların parlamentodaki dördüncü harcama politikasını açıklayarak, ilk kez iki yıl önce Boris Johnson tarafından verilen ve Liz Truss tarafından kısa bir süreliğine GSYH'nin yüzde 3'üne yükseltilen ancak Sunak'ın iktidara ilk geldiğinde kendisi tarafından rafa kaldırılan bir vaatle eşleşiyor.

Keir Starmer'ın partisinin kaynaklar elverdiği anda yüzde 2.5'e çıkacağını söylemesi ve savunma alanında bir gözden geçirme sözü vermesiyle birlikte, İşçi Partisi hükümetinin seçilme ihtimali bu taahhüdü yeniden akademik hale getirebilir. İngiltere'nin son dönemdeki siyasi kaosunu yansıtan bu tür bir yo-yo yaklaşımı, zaten savurganlığıyla nam salmış bir sektörde endüstriyel planlamaya ya da İngiltere'nin ihtiyaç içindeki müttefiklerine yardımcı olmuyor. Uzun zamandır militarizm konusunda temkinli davranan Almanya, bu yıl Ukrayna'ya 7 milyar euro askeri yardımda bulunacak ki bu rakam İngiltere'nin 3 milyar Sterlinlik yardımından daha fazla ve bu yardımın içinde çok ihtiyaç duyulan Patriot hava savunma sistemi de yer alıyor.