26 Haziran 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.05.2024 09:59 | Son Güncelleme: 13.05.2024 10:14

The Times savaştaki yeni korkuyu yazdı: Telefonunuza dikkat edin, sevdiklerinize ulaşabilirler

Estonya'daki NATO tatbikatı sırasında İngiliz kuvvetleri, Rus casusların cihazlarından 'sevdiklerinin kişisel iletişim bilgilerini' alabileceği konusunda uyarıldı. The Times'a göre Kremlin uzun zamandır akıllı telefonları ele geçirmek için kampanya yürütmekle suçlanıyor
The Times savaştaki yeni korkuyu yazdı: Telefonunuza dikkat edin, sevdiklerinize ulaşabilirler

The Times'ın haberine göre İngiliz askerleri, ülke sınırı yakınlarında büyük kara ve hava saldırı tatbikatları düzenleyen Rus ajanlarının cep telefonlarını gözetlemesi konusunda uyarıldı. Bu hafta sonu Estonya'da simülasyon tatbikatı yapan elektronik harp birlikleri, kendilerine yöneltilen tehditler arasında cep telefonlarından "sevdiklerinin kişisel iletişim bilgilerini" çalarak ailelerini hedef alan ajanların da bulunduğunu söyledi.

Kremlin ajanlıkla suçlanıyor

Kremlin son yıllarda NATO personelinin akıllı telefonlarını ele geçirmek için kampanya yürütmekle suçlanıyor. Polonya ve Baltık ülkelerinde faaliyet gösteren ittifak güçlerine yönelik sinyal izleme ve irtibat kesme gibi siber saldırılar, operasyonel bilgi edinmeyi, birliklerin gücünü ölçmeyi ve askerlerin gözünü korkutmayı amaçlıyor. Gözetleme teknolojileriyle donatılmış sofistike insansız hava araçları ve karada taşınabilir telefon antenleri bu tür siber casusluk için kullanılan ekipmanlar arasında yer alıyor.

Soğuk Savaş'tan bu yana NATO'nun en büyük güç gösterisi olan Steadfast Defender Operasyonu sırasında binlerce İngiliz askeri Rusya sınırındaki ülkelere konuşlanırken, Yarbay Grant Brown askerleri uyardı. Brown "Hiçbir yanılsamaya kapılmamalıyız. Hazırlanırken, konuşlanırken ve Avrupa'da faaliyet gösterirken Rusya bizi izliyor olacak. Bu iyi bir şey, bu konuşlanmanın tüm amacı bu. Ancak bu, sahadayken cep telefonu kullanımı gibi konularda titiz bir yaklaşım anlamına gelecektir. Rus ajanlarının orada bulunduğumuz süre içinde bizi elektronik olarak izlemelerini beklemeliyiz, dolayısıyla alacağımız tedbirler hepimizi korumak üzere tasarlandı" dedi.

"Ellerindeki tüm imkanları kullanmaya çalışıyorlar"

Bu hafta sonu Estonya'nın Nurmsi kentinde yapılan savaş tatbikatları sırasında İngiliz orfusunun hava filosundan bir asker The Times'a "kişisel cihazlar açısından" ana tehditlerin "coğrafi konum belirleme ve ayrıca cep telefonlarından bilgi çekme" olduğunu söyledi. Asker, "Özellikle Herrick Operasyonu günlerinde (Afganistan harekatının kod adı) gördüğünüz şey, genellikle evdeki sevdiklerimizin kişisel iletişim bilgilerine erişmeleri ve bunu bize karşı kullanmaya çalışmalarıdır. Ellerindeki tüm imkanları kullanmaya çalışıyorlar" dedi.