19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.08.2024 14:06 | Son Güncelleme: 18.08.2024 14:19

The Times’tan Putin analizi: Saldırı sonrası karamsar hâle büründü

Ukrayna'nın Kursk operasyonu Rusya Devlet Başkanı'na ağır bir darbe indirdi ve Kremlin medyası bile eleştirel bir tavır takındı. The Times’ın analizine göre Putin saldırı sonrası karamsar bir hâle büründü ve kabinesi endişelenmeye başladı
The Times’tan Putin analizi: Saldırı sonrası karamsar hâle büründü

Ukrayna geçen hafta İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Rus topraklarına yapılan ilk büyük saldırıyı Kursk’a gerçekleştirdi.  Bu Putin için büyük bir darbe oldu. Geçmişte krizleri ve gafları neredeyse zahmetsizce savuşturmayı başaran Putin, Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etme kararından bu yana uluslararası izolasyondan Wagner'in paralı ordusunun isyanına kadar bir dizi aksilik yaşadı.Hepsinden önemlisi, Putin’in asla hata yapmayan adam olarak efsanevi statüsü giderek sürdürülemez hale geliyor. Bir kez daha Putin'in karar verme mekanizmasının kusurlu olduğu görüldü.

Putin’in geçtiğimiz iki yıl boyunca inşa ettiğini iddia ettiği sınır savunmalarının yetersiz olduğu ortaya çıktı. Ejderha dişi tanksavar savunma sistemleri ve benzeri engeller için yapılan ihaleler yandaşlarına verildi ve paralar çoğu zaman zimmete geçirildi. Görevden alınması yönündeki sayısız talebe rağmen Putin'in koruduğu Genelkurmay Başkanı General Valeri Gerasimov'a gelince: Saldırıya ilişkin bir uyarı aldı, ancak bunun küçük bir baskın olacağını varsaydı. 

Endişe verici bir ruh hali 

Putin, Ukrayna'nın saldırısından sonra güvenlik konseyinin ilk toplantısına başkanlık ederken gözle görülür bir şekilde kendine hakim değildi. Huysuzdu, sürekli notlarına başvurmak zorunda kaldı ve işgalcilerin sınır dışı edilmesi gibi muğlak taleplerin ötesinde pek bir şey söyleyemedi. Büyük ölçüde kamuoyu önünden çekildi ve krizle başa çıkma yükünü astlarına yükledi. Liderliği konusunda hissedilir bir huzursuzluk var.

Büyük ölçüde susturulmuş medya nadiren eleştirel bir ses çıkarıyor. Kremlin sınır bölgelerinden tahliye edilen 200,000 Rus sivile iyi baktığını iddia ederken, makaleler karşılaştıkları kötü koşulları ve federal hükümetin ihtiyaçlarını karşılamadaki başarısızlığını vurguluyor. Bu görev Putin'in adamları olan bölge valilerine düşüyor. Onlar da kendilerinin yaratmadığı bir krizle uygun destek olmaksızın başa çıkmak zorunda bırakıldıkları için kızgınlıklarını dikkatle dile getiriyorlar. Putin bir kez daha kendi adamlarını destekleme ve hatta onları dinleme konusunda isteksiz olduğunu gösterdi.