12 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.06.2023 09:52 | Son Güncelleme: 20.06.2023 10:01

Trump'tan gizli belge açıklaması: Geri götüremeyecek kadar meşguldüm

ABD eski Başkanı Donald Trump Beyaz Saray'dan ayrılırken yanında götürdüğü gizli belgeleri neden iade etmediğine dair yeni bir açıklama yaparak çok meşgul olduğunu ve dosyaları götürecek zamanı olmadığını söyledi
Trump'tan gizli belge açıklaması: Geri götüremeyecek kadar meşguldüm

Beyaz Saray'daki görevinden ayrıldıktan sonra hakkında iki kez suç duyurusunda bulunulan ve 37 suçtan yargılanan eski ABD Başkanı Donald Trump dün Fox News'e verdiği bir röportajda “Beyaz Saray’dan ayrılırken kutulanan eşyaları gözden geçirmem gerekiyordu ve içlerinden tüm kişisel eşyalarımı almam gerekiyordu. Meşgul olduğum için bunları yapamadım. O yüzden belgeleri henüz NARA'ya (National Archives) teslim etmek istemiyorum” dedi.

Trump tüm bu dava sürecinde suçsuz olduğunu savundu. FBI'ın, Trump Beyaz Saray'dan ayrıldıktan sonra, Ağustos 2022'de Mar-a-Lago tatil köyünde arama yaptı ve üzerinde gizli ibaresi bulunan 300'den fazla belge ele geçirildi. 

Röportajda eski başkana “İddianameye göre, avukatlarınıza mahkeme celbine tam olarak uymadığınız halde uyduğunuzu söylemelerini söyledikten sonra yardımcınıza kutuları başka yerlere taşımasını söylüyorsunuz doğru mu?" sorusu yöneltiliyor.

"Eşyalarımı ayırmam gerekiyordu"

Trump ise cevabında, "Kutuları göndermeden önce tüm eşyalarımı ayırmam gerekiyor. Bu kutulara her türlü şey serpiştirilmişti. Gölekler, pantolonlar, ayakkabılar, pek çok şey vardı" dedi. Trump savunmasında ayrıca elindeki tüm belgelerin gizliliğinin kaldırıldığına inandığını söyledi ve Pentagon'un İran'ın olası işgaline ilişkin planlarının bu belgeler arasında yer aldığını bilmediğini belirtti.

"Gizliliği kaldırılacak bir belge yoktu"

Adalet Bakanlığı tarafından elde edilen ve iddianamede atıfta bulunulan bir ses kaydında Trump, Genelkurmay Başkanı Mark Milley'in İran'ı işgal etmek istediğine dair kanıtları gösterdiğini söylediği bir belgeyi çok gizli olarak tanımlıyor ve artık görevde olmadığı için gizliliğini kaldıramayacağını söylüyor. Trump gün gerçekleştirilen röportajda gizli askeri planları gösterdiğini yalanladı. Trump "Ortada bir belge yoktu. Gizliliği kaldırılacak bir şey yoktu. Bunlar gazete hikayeleri, dergi hikayeleri ve makalelerdi" dedi.