29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 28.10.2022 15:07 | Son Güncelleme: 28.10.2022 15:10

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov'dan İsrail'e tarafsız kalma eleştirisi

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, Tel Aviv'in Ukrayna savaşında tarafsız kalma çabası sonucunda "İsrailli politikacıların gelecekte utanç duyacağını" belirterek, İsrail'den hava savunma sistemleri istedi
Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov'dan İsrail'e tarafsız kalma eleştirisi

İsrail'den Haaretz gazetesine konuşan Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, yaklaşık üç ay önce bir Rus suikast ekibinin kendisini öldürmeye çalıştığını ancak hayatı için korkmadığını ifade ederek, ölmesi durumunda başkasının yerini alacağını dile getirdi.

"Hayal kırıklığına uğradım"

Güvenlik politikasını Batı ekseninde inşa eden İsrail'in operasyonel kısıtlamalarını ve Rusya'nın Suriye'deki askeri varlığını gerekçe göstererek Ukrayna'ya silah vermeyi reddetmesini eleştiren Reznikov, "Hayal kırıklığına uğradım. Kızgın değilim, kötü duygular beslemiyorum. Ama anlaşılması zor, bence haksız ve utanç verici... İsrail'deki politikacılar bu dönemde bizim yanımızda yer almadığı için gelecekte utanç duyacaklar" ifadesini kullandı. 

Reznikov, İran yapımı kamikaze ya da intihar diye isimlendirilen silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) Ruslar tarafından Ukrayna'da kullanılmasına değinerek, "İranlılar, Ukrayna'da savaşarak operasyonel deneyim ediniyor. Gelecekte bu SİHA'lar İsrail'e karşı kullanılacak" diye konuştu.

Vize uygulamasına eleştiri

Dünyada birçok ülkenin Ukrayna'da savaşın başlamasının ardından vize kısıtlamalarını kaldırarak Ukraynalılara kapılarını açtığına işaret eden Reznikov, Tel Aviv'in bunun aksine iki ülke arasındaki vizesiz seyahat anlaşmasını iptal ettiğini, İçişleri Bakanı Ayalet Shaked'in buna öncülük etmesine rağmen bunun İsrail hükümetinin kararı olduğunun altını çizdi. 

Reznikov, "Polonya, 4 milyon kadar Ukraynalı mülteci kabul etti. Birçok ülke Ukraynalıları kabul etmek için elinden geleni yaptı. Sadece tek bir ülke; İsrail, Ukraynalıların girişini engelledi. İsrail, kapıyı suratımıza kapattı. Bu şaşırtıcı, inanılmaz" ifadesini kullandı.

Hava savunma sistemi talebi

Babası tarafından Yahudi olduğunu paylaşan Ukrayna Savunma Bakanı, İsrail'den hava, kısa-uzun menzilli savunma sistemlerinin yanı sıra radar sistemleri talep ettiklerini vurgulayarak, "Bizim için garip. Tarih boyunca İsrail kendi değerleri ve bağımsızlığı için savaşırken çok sayıda ülkeden epey yardım aldı. Şimdi bizim ülkemiz bu tahmin edilemez işgalin kurbanıyken neden sessiz kalmaya devam ediyorsunuz?" sorusunu yöneltti. 

İran'ın ilk partide Rusya'ya 300 kadar kamikaze SİHA gönderdiğini ancak toplamda 2400 kadar SİHA tedarik edeceğini değerlendiren Reznikov, İranlı uzmanların da bu SİHA'ların kullanımı için Ruslara yardım ettiğini ekledi.

Reznikov, ayrıca Tahran'ın Moskova'ya balistik füze tedarik edeceğini ve bunların Ukrayna halkına karşı kullanılacağına şüphe olmadığını belirterek, İran'ın Rusya'ya sağladığı SİHA'ların kimliğini gizleme çabası olduğunu ancak bazı SİHA'ların kalıntılarının içinde Farsça yazılı kağıtların çıktığını söyledi. 

İran'ın Rusya'ya karşılıksız yardım etmediğini, aralarında bir anlaşma olduğunu değerlendiren Reznikov, "İran, SİHA ve füze veriyor bunun karşılığında Rusya, İran ve Suriye'ye nükleer planlarında yardım edecek. Bu onların anlaşmasının bir şartı. İran ve Rusya arasında bir ortaklık var" dedi. Reznikov, İsrail'in Ukrayna'ya sivillerin hayatını kurtaracak erken uyarı sistemleri sağlamasını memnuniyetle karşıladığını sözlerine ekledi.

 

Kaynak: AA