29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 04.02.2023 19:07 | Son Güncelleme: 04.02.2023 22:37

Wall Street Journal: Çin, yaptırımları ihlal ederek Rusya'ya askeri yardım sağlıyor

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarını kınamadığı için Batı'nın yaptırımlarıyla karşılaşan Çin hükümeti, Rusya'ya yönelik yaptırımları kasten delmeyeceklerini açıklasa da Wall Street Journal'ın haberine göre Çin, yaptırımları ihlal ederek Rusya'ya askeri yardım sağlıyor
Wall Street Journal: Çin, yaptırımları ihlal ederek Rusya'ya askeri yardım sağlıyor

Wall Street Journal tarafından yayınlanan Rus ticaret verilerine göre, casus balon skandalı ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in iptal edilen Pekin ziyareti nedeniyle ABD ve Batılı ülkeler ile Çin arasında gerilim artıyor. Bununla birlikte Çin, Batılı ülkeler tarafından uygulanan ABD öncülüğündeki yaptırımları ihlal ederek Rusya'ya askeri yardım sağlıyor.

Çin Rus ordusuna hizmet ediyor

Rus gümrük verilerine göre Çin'in devlete ait savunma şirketleri Rus savunma şirketlerine navigasyon ekipmanı, savaş uçağı parçaları ve diğer askeri teknoloji ekipmanları gönderdi. Bu verilere göre Çin, Rusya'nın ordusuna hizmet etmek üzere on binlerce mal gönderdi. Wall Street Journal'ın haberine göre bazı malların birden fazla amacı var ve ticari olarak kullanılabiliyor.

“Rusya askeri operasyon için teknik potansiyele sahip”

Habere göre, Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya'nın özel askeri operasyon için yeterli teknik potansiyele sahip olduğunu ancak bu potansiyelin geliştirildiğini söyledi. Reuters'in haberine göre bu durum, Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Ma Zhaoxu'nun bu hafta Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile yaptığı görüşmenin ardından Çinli yetkililerin Rusya ile karşılıklı siyasi güveni güçlendirdiklerini açıklamalarından sonra ortaya çıktı.

ABD’den Türkiye’ye baskı 

Yakın kaynaklara göre, ABD'li yetkililer bu hafta Rusya'ya yönelik yaptırımları reddeden ABD'nin ticari ortakları Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye'ye de Kremlin'le mali ilişkilerini kesmeleri için baskı yaptı. Kaynaklara göre, Türkiye'den yapılan 800 milyon dolarlık ihracat da dahil olmak üzere bu mallar Rusya'nın savunma sanayisi tarafından Ukrayna'yı işgalini ilerletmek için kullanılabilir.

Rusya’ya yapılan yaptırımlar 

Yaklaşık bir yıl önce Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana Moskova ve zengin oligarkları Batı Avrupa ve Kuzey Amerika'dan gelen ağır ekonomik yaptırımlara maruz kalırken, işletmeler Rusya'dan çekildi ve Batılı ülkeler Kremlin'den uzaklaştı. Son aylarda Ukrayna güçleri ülkenin doğu ve güney bölgelerinde Rus işgali altındaki toprakları geri almış olsa da Rusya, Ukrayna'nın kilit şehirlerine yönelik füze saldırılarını sürdürdü. ABD'li yetkililer havaların ısınmasıyla birlikte Rusya'nın olası bir bahar saldırısı düzenleyebileceği uyarısında bulunarak ABD'nin gelişmiş Abrams savaş tanklarını, Almanya'nın ise Leopard 2 tanklarını geçen ay göndermesine neden oldu.