16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.05.2024 11:59 | Son Güncelleme: 22.05.2024 12:06

Wall Street Journal yazdı: Evden çalışırken milyonlar harcanıyor

Patron yanınızda değilken, Amazon'dan sipariş vermeye kim karşı koyabilir? ABD'de yapılan araştırmalar uzaktan çalışan insanların daha fazla online alışveriş yaptığını ortaya koydu. İnsanlar ofisteki kadar mola vermedikleri için sekmeler arasında dolaşarak nefes alıyor
Wall Street Journal yazdı: Evden çalışırken milyonlar harcanıyor

Tıkla. Kaydır. Sepete ekle. Şimdi Zoom toplantısına geri dön. Uzaktan çalışılan günlerde, insanlar daha fazla alışveriş yapıyor. Araştırmacılar bunun milyarlarca dolarlık online satışı tetiklediğini söylüyor. Evde bilgisayar başında çalışanlar, bir yandan diş macunundan konser biletine kadar akla gelebilecek her türlü ürüne göz atarken bir yandan da bir görüntülü görüşmede başlarını sallıyor, patrona e-posta gönderirken bir yandan da kredi kartı bilgilerini giriyor. 

Tüm iş gününü alışveriş yaparak geçirmek kesinlikle kötü bir hareket. Ancak biraz şımarmak üretkenliği azaltmaz. Ofiste de kabul edilebilir boyutlar da işten kaytarılabilir. Evde, ofiste kahve makinasının yanında takılıyormuş gibi kıyafet incelemeleri yapılabilir ve alışveriş listeleri oluşturulabilir. New Jersey'de bir içerik pazarlamacısı olan Megan Morreale, şirket genelindeki bir toplantı sırasında bir influencer'ın mumunu satın aldıktan sonra kendi kendine "Böyle bir marka önüme çıkmasaydı bu aptal şeyi satın almazdım" diye düşündü. Canı sıkılan ya da telefon görüşmeleri arasında 32 yaşındaki Morreale Instagram, TikTok ve YouTube'da geziniyor. Günler sonra, vasatın altında sanat malzemeleri ya da kendisine hiç yakışmayan bir elbise kapısına geliyor.

"Suçluluk duygusu ortadan kalkıyor"

Morreale, gün içinde bunun kendisine biraz eğlence sağladığını söylüyor. Böyle bir şeyi tembel biri gibi görünme korkusuyla ofiste asla yapmayacağını anlatan Morreale, "Evden çalıştığınızda tüm suçluluk duygusu tamamen ortadan kalkıyor" dedi. 

Stanford Üniversitesi, Northwestern Üniversitesi ve ödeme şirketinin araştırma kolu olan Mastercard Ekonomi Enstitüsü'nün yeni araştırması, pandeminin online alışverişte devam eden bir artışa yol açtığını ortaya koyuyor. Rapora göre ABD'de geçen yıl, normalde yapılandan 375 milyar dolar daha fazla harcama yapıldı.  Stanford ekonomistlerinden Nick Bloom, bu artışın en büyük nedeninin hibrit ya da tamamen uzaktan çalışan insanlar olduğunu söylüyor. İlçe düzeyindeki veriler, evden çalışmanın yaygın olduğu bölgelerde online alışverişin arttığını, daha fazla insanın yüz yüze çalıştığı yerlerde ise pandemi öncesi seviyelere geri döndüğünü gösteriyor.

Bloom'a göre köpeği gezdirmek ve akşam yemeği için acele etmenin yanı sıra, iş günü alışverişi de zamanımızı verimli kullanmanın ve evde daha fazla kontrol sahibi olmamızın avantajını kullanmanın bir yolu. Bloom, "İnsanlar ara vermeden sürekli çalışamazlar" dedi.

Evde mola yok

Evde özgürlük ve zaman var, ama aynı zamanda genellikle atalet de var. İnsanların tıbbi kayıtlarına erişmelerine yardımcı olan bir şirketin CEO'su Ace Bhattacharjya, "Kahve molası yok, birinin doğum günü yok" diye konuştu. Bhattacharjya, bunun yerine sınırlı sayıda üretilen bir spor ayakkabıyı ya da eBay'deki koleksiyon figürlerini incelediğini söylüyor. Anlattığına göre dikkatini bilgisayar ekranındaki işinden iPad Pro'sundan alışveriş sitelerine çevirmek ona yaratıcılık ve enerji veriyor. Ayrıca, iş ve diğer her şey arasındaki sınırlar belirsizleşti. Bhattacharjya'nın çalışma saatleri hafta sonlarına taşıyor. Bu, çalışma haftasına bazı kişisel şeyleri sıkıştırmayı olağan hale getiriyor. 

Adobe'nin verilerine göre haftalık online harcamalar cuma günleri sabah 10'dan öğlen 1'e kadar zirve yapıyor, çünkü çalışma haftası yavaşlayarak sona eriyor. Alışveriş portalı Rakuten'in geçen yıl yaptığı ankete katılan kadınların dörtte birinden fazlası genellikle iş saatlerinde internetten alışveriş yaptıklarını söyledi. Z kuşağı için bu oran yüzde 41.

Büyük perakendeciler durumun farkında

Instagram da takı dükkanı işleten Jenny Hirschey, satışlarının yaklaşık yüzde 80'inin iş günü içinde yapıldığını görünce şaşırdı. Hirschey, "Her zaman şöyle yorumlar alıyorum: 'Bir toplantıya yetişmeye çalışıyorum ama bu kalp tılsımı benim! Size 30 dakika içinde ödeme yapacağım" ifadelerini kullandı. Toronto'da yaşayan ve Under Armour ve Lands' End gibi şirketlerle çalışan perakende danışmanı Liza Amlani, büyük perakendecilerin de bu trendi fark ettiğini belirtti. 

Müşterilerinden bazıları, ürün tanıtımları ve pazarlama e-postaları gibi şeyleri öğlen ya da öğleden sonra 3 gibi zamanlıyor. Amlani, "Bilgisayarınızın başında olduğunuzu biliyoruz" dedi.  Perakendecilerin de online teknolojiye yatırımlarını artırdıklarını ve web sitelerini daha fazla ürünle doldurduklarını ekledi. Algoritma destekli öneriler o kadar güçlü hale geliyor ki, sanki bilinçaltınızdaki arzuları sizden önce biliyorlarmış gibi hissedebilirsiniz. Oh, ve sepetinize gönülsüzce attığınız o ürünü unuttunuz mu? İşte yüzde 20 indirim.