13 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.10.2023 14:34 | Son Güncelleme: 03.10.2023 16:27

New York Times 7 başlıkta yazdı: Sam Bankman-Fried hakkında yazılan kitaba dair merak edilenler

The Big Short ve Moneyball kitaplarının yazarı Michael Lewis, iflas eden kripto para borsası FTX'in kurucusu Sam Bankman-Fried hakkında yazdığı yeni kitapla eski kripto kralının merak edilen yönlerine odaklanıyor. New York Times FTX'in iflas dönemini de anlatan kitaba dair merak edilenleri yazdı
FTX'in kurucusu Sam Bankman-Fried 9 Şubat 2023 tarihinde Manhattan'daki federal adliyede (Fotoğraf: Hiroko Masuike/The New York Times)
FTX'in kurucusu Sam Bankman-Fried 9 Şubat 2023 tarihinde Manhattan'daki federal adliyede (Fotoğraf: Hiroko Masuike/The New York Times)

David Yaffe-Bellany / The New York Times

Sam Bankman-Fried'ın federal dolandırıcılık suçlamasıyla yargılanmaya başlamasıyla aynı gün, çok satan yazar Michael Lewis, Bankman-Fried'ın başarısız kripto para borsası FTX hakkında merakla beklenen bir kitap yayınlayacak. The Blind Side, The Big Short ve Moneyball kitaplarının yazarı Lewis, Going Infinite adlı kitabı için Bankman-Fried ve diğer üst düzey FTX yöneticileriyle aylar süren röportajlar yaptı ve şirketin Bahamalar'daki genel merkezine erişim sağladı. Kitap, Bankman-Fried'in imparatorluğu hakkında, Bay Area'daki kuruluşundan geçen yıl Bahamalar'daki destansı çöküşüne kadar daha önce bilinmeyen ayrıntıları içeriyor. İşte kitaptan bazı önemli çıkarımlar:

Bankman-Fried suçlu mu?

Lewis "evet" ya da "hayır" şeklinde bir cevap vermiyor. Bankman-Fried'ı hayalperest ve iş arkadaşlarına karşı çoğu zaman duygusuz davranan, yetişkinlerin anlamsız olduğunu düşünen ve temizlemesi için başkalarına pislik bırakan genç bir girişimci olarak tasvir ediyor. Ancak Lewis, FTX'in iflasını yönetmek üzere getirilen ve Bankman-Fried'ın kamuoyu önündeki en sert eleştirmenlerinden bazıları haline gelen avukatlar ve yöneticiler hakkında da kuşkularını dile getiriyor. Kitabın sonlarına doğru Lewis, Bankman-Fried'in FTX'in çöküşüne ilişkin açıklamalarının birçoğunun çürütülmesinin rahatsız edici derecede zor olduğunu savunuyor.

Alameda'daki ilk günler

Bankman-Fried ilk şirketi olan hedge fonu Alameda Research'ü, aynı hayırsever çevrelerde hareket eden Avustralyalı bir matematikçi olan Tara Mac Aulay ile birlikte kurdu. Lewis, Bankman-Fried'ın bir noktada ona olan romantik ilgisini açığa vurduğunu ve daha sonra dikkatini onun ticaret becerilerine çevirdiğini yazdı.

Mac Aulay, 2018'in başlarında bir personel göçü sırasında Alameda'dan ayrıldı. Fon para kaybediyordu: Bir noktada, 4 milyon dolarlık dijital para hesaplarından kayboldu. Kitaba göre Mac Aulay, Bankman-Fried'ı dürüst olmayan ve manipülatif  biri olarak görmeye başladı ve Alameda'daki diğer üst düzey isimler onu kötü yönetimle suçladı. Kayıp kripto para sonunda bir Güney Kore borsasında ortaya çıktı. Bankman-Fried daha sonra ayrılıkla ilgili olarak "İnsanların birbirlerinden biraz daha fazla nefret etmelerini ve birbirlerine biraz daha az güvenmelerini sağladım. Kendi gelecekteki iyilik yapma kabiliyetimi ciddi şekilde kısıtladım" diye konuştu.

Siyasi hırslar

FTX gelişirken, Bankman-Fried üretken bir siyasi bağışçı haline geldi ve Joe Biden'ın 2020 başkanlık seçimi çalışmalarına 5 milyon dolardan fazla katkıda bulundu. Ayrıca azınlık lideri Senatör Mitch McConnell ve Florida Valisi Ron DeSantis ile de görüşmeler yaptı. Ayrıca kitaba göre Bankman-Fried Donald Trump'a başkanlığa aday olmaması için ödeme yapmanın yasallığını araştırdı. Lewis, Bankman-Fried'ın bazı danışmanlarının kendisine Trump'ın fiyatının 5 milyar dolar olduğunu söylediğini yazıyor.

Caroline Ellison ile ilişkisi

Bankman-Fried'ın en yakın iş ortaklarından biri aynı zamanda bir dönem sevgilisi olan Caroline Ellison'dı. FTX'in çöküşünden sonra Ellison dolandırıcılık suçunu kabul etti ve Bankman-Fried'ı siyasi bağışları ve diğer lüks harcamaları finanse etmek için müşterilerden para çalmakla suçlayan federal savcılarla işbirliği yapmayı kabul etti.

Lewis, Bankman-Fried ve Ellison'ın ilişkileri hakkında birbirlerine gönderdikleri çok sayıda mesaja atıfta bulundu. Bunlardan birinde Ellison, Bankman-Fried'ın yaptığı ve kendisini rahatsız eden şeyleri anlatırken, "Benimle cinsel ilişkiye girme konusunda çelişkiye düştüğünü söyledi, sonra benimle birlikte oldu, sonra da birkaç ay beni görmezden geldi" ifadelerini kullanıyor.

Bankman-Fried, Ellison'a gönderdiği bir notta onunla romantik bir ilişki sürdürmenin artılarını ve eksilerini sıraladı. Artılar arasında Ellison'ın zeki, etkileyici ve iyi bir insan olması ve onunla cinsel ilişkiye girmekten zevk alması yer alıyordu. Eksiler arasında ise ilişkideki rahatsız edici güç dinamikleri ve flört hayatlarının kamuoyuna yansıması halinde olumsuz reklam olasılığı yer alıyordu. Mesajda, "Pek çok açıdan gerçekten bir ruhum yok. Duygularım sahte, yüzümdeki tepkiler sahte. Mutluluk hissetmiyorum. Fiziksel olarak mutlu edemeyeceğiniz biriyle çıkmanın ne anlamı var?" diye yazıyordu.

Bahamalar'da panik

Lewis, şirketin kasım ayında iflas başvurusunda bulunmasından sadece saatler sonra FTX'in Bahamalar'daki merkezinde Bankman-Fried ile vakit geçirmiş. Kitapta, Bankman-Fried'ın, daha sonra dolandırıcılıktan suçlu bulunan üst düzey FTX yöneticisi Nishad Singh'den aldığı panik halindeki bir mesajı anlattı. Singh, suçunu kabul eden bir başka yönetici olan Gary Wang'a atıfta bulunarak, "İnsanların seni mi yoksa seni ve Gary'yi mi suçlayacağını söyleyebilir misin?" diye yazmış.

Kitaba göre daha sonra Singh, Bankman-Fried'a şahsen "Hepimiz diğerlerinin masum olduğunu söylediğimizden nasıl emin olacağız?" diye sormuş. Bir dipnotta bu konuşmanın Bankman-Fried'a ait olduğu belirtiliyor. 

FTX'in iflası

FTX geçen yıl iflas başvurusunda bulunduktan sonra, deneyimli bir kurumsal dönüşüm uzmanı olan John Jay Ray III şirketi devraldı. Lewis, FTX hakkında yasal başvurular ve kongre ifadeleri dışında çok az şey söyleyen Ray ile yaptığı bir dizi alışılmadık derecede samimi röportajdan kitapta yararlandı. Görüşmelerde Ray, Ellison'ı "buz gibi soğuk" ve "bariz tam bir ucube" olarak tanımlıyor ve vurgu için bir küfür kullanıyor. Ayrıca FTX'in bir yapay zeka start-up'ı olan Anthropic'e 500 milyon dolar yatırım yaptığını belirttikten sonra projeyi "Sadece bir fikri olan bir grup insan" diye anlattı. 

Lewis, bu röportajdan birkaç hafta sonra, aralarında Google'ın da bulunduğu bir grup şirketin Anthropic'e yaklaşık 500 milyon dolar yatırım yaparak Bankman-Fried'in hisselerinin değerini 800 milyon dolara yükselttiğini yazdı. Lewis, Ray'in iflası ele alışını eleştiriyor ve onu anlamadığı eserlere rastlayan bir amatör arkeoloğa benzetiyor.

Diğer öne çıkanlar

Kitap, Bankman-Fried'ın kişiliğine ve iş imparatorluğunu nasıl yönettiğine ışık tutan diğer renkli ayrıntılarla dolu.

  • Lewis ticaret firması Jane Street Capital'de çalışırken, bazı üst düzey isimlerin "Sam'in diğer insanların duygularına karşı kayıtsızlığından rahatsız olduklarını" yazdı. Bu kişiler, Bankman-Fried'ın Jane Street'in ofislerinde popüler olan karmaşık bir kumar oyununda başka bir tüccarı alenen aşağıladığı bir olayı anlattıar.
  • Bankman-Fried komedyen Larry David'e FTX'in meşhur Super Bowl reklamında oynaması için 10 milyon dolar ödedi. Şirket ayrıca iki Ulusal Futbol Ligi takımı olan Kansas City Chiefs ve New Orleans Saints tarafından kullanılan stadyumlara sponsor olmayı denedi  ve başarısız oldu.
  • Bahamalar'daki yeni FTX merkezini tasarlayan mimarlardan, binanın yan tarafını Bankman-Fried'ın "asi saçlarını" çağrıştıracak şekilde yapılandırmaları istendi.
  • Bankman-Fried, FTX'in üç kişilik yönetim kurulundaki kişilerden ikisinin adını veremedi.

© 2023 The New York Times Company