19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.07.2024 15:23 | Son Güncelleme: 07.07.2024 15:25

Wall Street Journal yazdı: Kamala Harris'in zamanı geldi mi?

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, adaylığı tartışılan Joe Biden'ı şiddetle savunuyor ancak birçok Demokrat da onu en iyi yedek planları olarak görüyor
Wall Street Journal yazdı: Kamala Harris'in zamanı geldi mi?

ABD Başkanı Joe Biden, eski Başkan Donald Trump'la girdiği kötü münazaranın sonuçlarıyla boğuşmaya devam ederken, daha fazla Demokrat Biden'ın yarıştan çekilmesi halinde yerine geçebilecek tek ismin Başkan Yardımcısı Kamala Harris olduğunu açıkça ve özel olarak dile getiriyor. 

Başkan, Trump'ı yenmek için en iyi konumda olduğunu savunarak kenara çekilmeyeceği konusunda ısrar etti. Ancak Demokratlar yine de, 81 yaşındaki Biden'ın bağışçıların, parti stratejistlerinin ve bazı Demokrat milletvekillerinin siyasi geleceğine ilişkin artan şüpheciliğinin üstesinden gelememesi halinde partinin kendisini bir halef atamak için çabalarken bulabileceği ihtimali de dahil olmak üzere olasılıkları değerlendiriyor. Bu konuşmalar Harris'e, onun başkan yardımcılığı rolünü üstlenmesine ve 78 yaşındaki Trump'a karşı zayıflamış bir Biden'dan daha iyi bir performans gösterip gösteremeyeceğine yeniden odaklanılmasına neden oldu.

"Bu karmaşadan kurtulmanın tek yolu"

Başkan yardımcısıyla kişisel ya da profesyonel bir bağı olmadığını söyleyen üst düzey Demokrat yetkililer tarafından isimsiz olarak kaleme alınan ve 59 yaşındaki Harris'i savunan bir belge Demokratlar arasında dolaşıyor. The Wall Street Journal tarafından görüntülenen bir kopyaya göre, Harris "bu karmaşadan çıkmanın tek gerçekçi yolu" olduğunu savunuyor.

Biden kenara çekilip Harris'i desteklese bile diğer önde gelen Demokratlar adaylık için yarışabilirken, parti içinde bazıları ilk kadın ve ilk Siyah başkan yardımcısının yanı sıra ilk Hint asıllı başkan yardımcısını atlamanın sonuçları konusunda uyarıda bulunuyor. Bir Demokrat olan sivil haklar lideri Rev. Al Sharpton, "Bu yönetim için çok görünür ve sesli bir savunucu oldu. O sadık bir Demokrat. Bence asıl soru, Demokrat Parti'nin kadınlara ve onun sembolize ettiği gibi kendilerine sadık olan Siyahlara sadık olup olmayacağı" dedi. 

Harris'in en güçlü destekçilerine göre, görevdeki bir başkan yardımcısının partisinin son anda aday listesinin başına getirilip getirilmeyeceğinin bile tartışılması, Harris'e bu görevde saygısızlık yapıldığının en son göstergesi. Karşı çıkanlar ise Harris'in bu göreve uygun olduğunu kanıtlayamadığını söylüyor. 

Kürtaj hakları konusunda yönetimin sesi oldu

Pek çok kişi Yüksek Mahkeme'nin Roe v. Wade'i bozmasının ardından, yönetimin kürtaj konusundaki baş savunucusu olarak sesini bulduğuna inanıyor. Başkan yardımcısı, üreme haklarının korunmasına odaklanan bir dizi etkinlik düzenledi ve platformunu genellikle Cumhuriyetçilerin mahkemeler ve eyalet yasama organları aracılığıyla kürtaja erişimi engelleme çabalarına saldırmak için kullandı. Biden da ülke çapındaki kampanya etkinliklerinde bu konuya vurgu yaparken, Başkan daha önce kürtaj konusundaki pozisyonunu orta yol olarak tanımlayan bir Katolik olarak kürtaj konusunda biraz daha isteksiz bir mesaj vermişti.

Biden'ın savunucusu

Başarısız münazaradan bu yana Harris, Biden'ın en büyüğü olmasa da öne çıkan savunucularından biri oldu. Biden ve Trump sahneden indikten kısa bir süre sonra CNN'e çıkarak kötü bir performansın başarılı bir başkanlık dönemini gölgelememesi gerektiğini savundu. Bu, daha sonra diğer Demokratların da Biden'ı savunmak için başvuracağı bir yol oldu.

Ancak tartışmanın hemen ardından Demokrat bağışçılar ve milletvekilleri özel olarak Biden'ın adaylıktan çekilip çekilmeyeceği konusunda endişelendiler. Bu endişeler bir hafta sonra kamuoyuna da yansıdı ve en az iki milletvekili Biden'ın adaylıktan çekilmesini istedi. Başkan yardımcısının ofisi ve Biden'ın kampanyasının temsilcileri yorum taleplerine yanıt vermedi.

Bazı Demokratlara göre Harris için durum, Biden'ın yarıştan çekilmesi halinde adaylık konusunda uzun süreli ve kamuya açık bir mücadelenin büyük bir dikkat dağıtıcı olacağı yönünde. Ayrıca bazı Demokratlar, Harris'in alternatiflerine kıyasla isim bilinirliğine ek olarak, Biden'ın kampanya sandığını devralmak ve en sorunsuz geçişi sağlamak için benzersiz bir konuma sahip olacağını belirtiyorlar.

Tartışmanın ardından Wall Street Journal tarafından yapılan bir ankete göre seçmenlerin yüzde 80'i Biden'ın ikinci dönem için çok yaşlı olduğuna inanıyor. Bu oran şubat ayında yapılan bir ankette yüzde 73'tü. Ankete katılanların yüzde 35'i Harris'e olumlu bakarken, yüzde 58'i olumsuz bakıyor ve bu da Harris'in onaylanma oranını Başkan'ınkiyle aşağı yukarı aynı seviyeye getiriyor.