04 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.10.2024 15:02 | Son Güncelleme: 04.10.2024 15:14

Wall Street Journal yazdı: New York Belediye Başkanı Adams nasıl görevinde kalmayı planlıyor?

Hakkında Türk iş insanlarından çeşitli hediyeler kabul ettiğine dair iddianame bulunan New York Belediye Başkanı Eric Adams, istifa çağrılarını umursamıyor. Wall Street Journal'ın haberine göre Adams iş dünyasının, valinin ve siyahi seçmenlerin desteğine güveniyor
Wall Street Journal yazdı: New York Belediye Başkanı Adams nasıl görevinde kalmayı planlıyor?

ABD'de New York Valisi Kathy Hochul geçen hafta New York'un federal suç iddianamesiyle karşı karşıya kalan ilk belediye başkanı Eric Adams'a özel bir mesaj iletti: Ortalığı temizleyin ve şehri çalışır halde tutun. İki Demokrat birbirine yakın olsa da bu dostça bir tavsiyeden öte bir şeydi. Hochul, rüşvet ve dolandırıcılık suçlamalarının yanı sıra istifa çağrılarını da savuşturan Adams'ı görevden almak için anayasal yetkiye sahip. Hochul ile görüşmesinden sonraki günlerde Belediye Başkanı personelini topladı ve şehrin yönetiminin federal dava nedeniyle kesintiye uğramadan devam etmesini sağlamak için "onunla iletişim kurduğunu” söyledi.

Şimdiye kadar işe yaradı. Valiyi yanında tuttu ve iddianameden sonraki ilk haftayı yara bere içinde ama boyun eğmeden atlattı. Adams'ın valiyi yatıştırma çabaları, partisinden bazılarının istifa çağrılarına rağmen iktidarda kalmak için yürüttüğü daha büyük bir kampanyanın parçası. Adams, iddianameye rağmen bir destek tabanı olduğunu halka ve valiye göstermek için Siyahi sivil hak grupları  ve dini liderlerle bir araya geldi. 

Adams'ın hamlelerinin bir sonucu olarak, istifa çağrıları azaldı ve sol eğilimli gruplar ve yetkililerle sınırlı kaldı. Aralarında Belediye Meclisi Başkanı ve Brooklyn'i temsil eden Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri Hakeem Jeffries'in de bulunduğu üst düzey Demokratlar ve büyük sendikalar da Adams'a şu ana kadar alan açmış durumda. Eski Demokrat Vali David Paterson, “Bir kitlesi olduğunu gösterdi" dedi. Kendisini “havalı” olarak tanımlayan ve yönettiği şehri yansıttığını söyleyen Adams, suçlamalara henüz mühürleri açılmadan yanıt vermeye başladı. Savcıların basın toplantısını engellemek isteyen Belediye Başkanı, geçen hafta perşembe günü, resmi belediye başkanlığı konutu olan Gracie Mansion'ın dışında Siyah inanç önderleriyle etrafını sardı. Yasal süreci hak ettiğine dair argümanını, toplumunun daha adil bir adalet sistemi için verdiği mücadeleye bağladı.

Gracie Mansion'ın önünde bir koro yönetmeni ve bir Hıristiyan grubunun kurucusu olan Piskopos Chantel Wright, “Kendimiz için istediğimiz adaleti belediye başkanımız için de istiyoruz” dedi. Adams onun yanında başını sallarken, protestocular megafonla Adams'a istifa etmesi için bağırdı. Bir adam “Bu bir Siyah meselesi değil, bu bir siz meselesi” dedi. 

Etkilemek istediği kişi Vali

Perde arkasında odak noktası, Buffalo'dan bir Demokrat ve eski Vali Andrew Cuomo'nun görevden alınma karşısında istifa etmesinin ardından 2021'de göreve gelen bir zamanlar vali yardımcısı olan Hochul'du. New York'ta valinin bir duruşma sonrasında belediye başkanı da dahil olmak üzere yerel bir yetkiliyi görevden alma konusunda geniş yetkisi var. Eğer bu durum mart sonundan önce gerçekleşirse, özel bir belediye başkanlığı seçimi gündeme gelecektir. Valinin bazı müttefikleri de dahil olmak üzere siyasi gözlemciler, bunun Cuomo'nun tanınırlığından yararlanması ve güçlü bir kampanya yürütmesi için bir fırsat yaratacağını söyledi. Konuyla ilgili bilgi sahibi kişiler, Cuomo'nun imajını düzeltmek için çalıştığını ve olası bir adaylık konusunda siyasi liderler ve bağışçılarla görüştüğünü belirtti. Hochul'un Cuomo ile ilişkisi valilik görevi sırasında bozulmuştu. Valiye yakın bir kişi, Hochul'un Cuomo'nun siyasete geri dönmesi konusunda temkinli olduğunu ve iş dünyası ve sivil toplum liderlerinden Cuomo'nun geri dönme ihtimaline ilişkin endişeler duyduğunu söyledi. 

Hochul ve Adams siyasi müttefik oldular. Hochul 2021 seçimlerinin yapıldığı gece Adams'ı övdü, Adams da 2022 kampanyası sırasında onun için kampanya yürüttü. Vali geçen perşembe sabahı Syracuse'daydı ve iddianameyi öğleden sonraya kadar incelemedi. Bu sırada belediye başkanı telefonlarla uğraşıyordu. Adams, sivil haklar lideri ve uzun süredir New York'ta yaşayan Al Sharpton ile hemen temasa geçti. Sharpton sözcüsü Rachel Noerdlinger'a göre Sharpton ve Adams düzenli ve samimi bir şekilde görüşüyorlar. Sharpton Adams'a şehri ayakta tutması gerektiğini, eğer hala bu işi yapıyorsa insanların onu savunacağını söyledi.

Syracuse'dan ayrıldıktan sonra Hochul, belediye başkanının Manhattan'da zorunlu yangın denetimi olmaksızın Türkevi'nin açılmasına yardımcı olması karşılığında Türk iş insanlarından ücretsiz seyahat ve otel konaklamaları kabul ettiğini iddia eden iddianameyi okudu. Adams herhangi bir yanlış yaptığını reddetti ve daha sonra suçsuz olduğunu savundu. Adams'ı akşam saatlerinde, Manhattan'ın doğu yakasındaki bir gökdelende yardımcılarıyla bir araya geldikten sonra, görevden ayrılan danışmanı için verdiği ofis partisinin ortasında aradı. Görüşmeye aşina olan kişiler, valinin belediye başkanına şehir yönetiminin istikrarlı ve etkili olmasını sağlaması gerektiğini ve çeşitli soruşturmalara yakalanan yüksek profilli yardımcıların gitmesi gerektiğini söylediğini aktardı.

"Potansiyel yolları tartışıyorlar"

Hochul, geçen perşembe gecesi kamuoyuna yaptığı açıklamada, vali olarak “seçenekleri ve yükümlülükleri” gözden geçirdiğini söyleyerek daha ileri adımlar atabileceğini ima etti. Görüşmelere aşina olan kişiler, Hochul'un yardımcılarının, şehrin operasyonları üzerinde bir gözlemci atanması da dahil olmak üzere ileriye dönük potansiyel yolları tartıştıklarını söyledi. Herhangi bir gözlemci atanmadı.

Ama aynı zamanda, Siyah liderler bir araya gelene kadar Adams'ın dışarı itilmemesi ya da görevden alınmaması gerektiğini söyleyen Sharpton ile de bağlantı kurdu. Sharpton cumartesi günü düzenlenen haftalık ayinde de görüşünü tekrarladı. Sharpton, “Bir iddianamenin sizi kenara çekilmek zorunda bırakmasının emsali nerede? Eğer adam şehri iyi yönetemeyeceğine ve kendini savunamayacağını düşünürse o zaman bu kararı vermek zorunda kalacaktır" dedi. Kamu işleri firması Tusk Strategies'in CEO'su Chris Coffey, “Vali 2026'da yeniden seçime giriyor ve Demokrat bir vali, partinin tabanına sahip olmadıkça yeniden seçilemez ve Demokrat Parti'nin adaylığını alamaz, ki bu durumda Siyah seçmenler söz konusu” dedi. 

Şu ana kadar dört yüksek profilli Demokrat, gelecek yılki Demokrat Parti ön seçimlerinde Adams'a meydan okuyacaklarını resmen açıkladı. Hepsi de ilerici çizgide yer alsa da belediye başkanının hukuki durumunun kötüleşmesi halinde başka adaylar da yarışa girebilir. Bir dönem eyalet milletvekilliği ve Demokratik Ulusal Komite'nin eski başkan yardımcılığı görevlerinde bulunan Michael Blake yarışa girmeyi düşündüğünü söyledi. Adams'ın iddianame altındayken etkili bir kampanya yürütebileceğine inanmadığını belirtti.