18 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.02.2024 12:11 | Son Güncelleme: 09.02.2024 13:05

Washington Post yazdı: Putin neden Tucker Carlson'a röportaj verdi?

Dünya basını Rusya lideri Putin'in Fox'tan kovulan gazeteci Tucker Carlson'a verdiği röportajı konuşuyor. Peki çok fazla röportaj vermeyen Putin neden Carlson'ı tercih etti? Washington Post yazarı Francesca Ebel iki saat süren röportajı inceledi
Fotoğraf: Gavriil Grigorov / Getty Images
Fotoğraf: Gavriil Grigorov / Getty Images

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fox News'un eski sunucusu Tucker Carlson ile yaptığı iki saatlik röportajın ilk 30 dakikasını Rusya ve Ukrayna'nın kuruluş mitleri, Sovyetler Birliği'nin dağılması ve NATO yayılmacılığı üzerine revizyonist bir tarih tiradı atarak geçirdi.

Sözünü kestiğinde Carlson'ı uyaran Putin, Ukrayna'daki savaştan ABD ile ilişkilere, hapisteki Amerikalı muhabir Evan Gershkovich'in durumundan yapay zekaya kadar her konuda ahkam kesti. Görüşmenin sonunda Putin'in Ukrayna'ya karşı yürüttüğü acımasız savaşı sona erdirmeye hiç niyeti olmadığı anlaşıldı. Ancak geçen yıl Fox'tan kovulan Carlson teslim olmaya hazır görünüyordu. Putin konuşmaya devam etmeyi teklif etti. Rus liderin uzun soluklu komplo teorilerinden ve Batı'ya yönelik şikayetlerinden yorulduğu belli olan Carlson, ona teşekkür etti ve röportajı bitirdi.

Trump'ın seçilme şansını artırabilir

Analistler Putin'in Carlson'la konuşma tercihinin kısmen sempati algısına ve bir seçim yılında Cumhuriyetçi Parti'nin daha MAGA kesimlerine hitap etme fırsatına dayandığını söyledi. Bu da Donald Trump'ın yeniden seçilme şansını arttırabilir ve Cumhuriyetçileri ABD'nin Ukrayna'ya askeri yardımını engellemeye devam etmeye ikna edebilir. Carlson röportajın büyük bölümünü sessizlik içinde ya da şaşkın bakışlarla geçirdi.

Saldırılar hiç sorulmadı

Carlson, Rusya'nın Ukrayna'da sivil bölgelere ya da kritik altyapıya düzenlediği ve binlerce kişinin ölümüne neden olan saldırılar hakkında tek bir soru dahi sormadı. Rus liderin karşı karşıya olduğu savaş suçu iddialarından ya da Ukraynalı çocukların zorla sınır dışı edilmesinden hiç bahsedilmedi. Rusya'nın Putin'i eleştirenlere yönelik kapsamlı siyasi baskıları ya da savaş karşıtı protestolar düzenleyen sıradan Ruslara verilen uzun hapis cezalarına ilişkin sorular da yoktu. Bunun yerine Carlson, herhangi bir dünya liderinin gerçek bir Hıristiyan olup olamayacağı da dahil olmak üzere giderek daha enteresan sorular yöneltti ve zaman zaman Putin'i ABD derin devletin iddialarına ve diğer komplo teorilerini desteklemeye yönlendirdi.

Carlson birkaç kez araya girmeye çalıştığında Başkan tarafından azarlandı. Putin küçümseyici bir tonda, "Size söyleyeyim, oraya geliyorum. Bu brifing sona ermek üzere. Sıkıcı olabilir ama birçok şeyi açıklıyor," dedi. Carlson, "Sıkıcı değil. Sadece ne kadar alakalı olduğundan emin değilim" diye karşılık verdi. Putin memnun olduğunu ve bunu takdir ettiğini söyledi.

Putin'in Carlson'la yaptığı röportajı domine etmesi, Rus liderin 2018'de kendisine sürekli meydan okuyarak ve savunmaya geçmesini sağlayarak beğeni kazanan Avusturyalı haber sunucusu Armin Wolf ile yaptığı röportajla tam bir tezat oluşturdu. Carlson'ın kendisi de, 24 yıllık bir sorudan kaçma ve röportajları domine etme geçmişine sahip, giderek daha da münzevi bir otokratla röportaj yapmanın zorluklarını kabul etmiş görünüyordu. 

"Kendini açıklamak konusunda iyi değil"

Daha sonra Kremlin sarayında bir odada röportajı değerlendiren Carlson, röportajın başlangıcının kendisini şaşırttığını, "Rusya'nın oluşumunun 9. yüzyıla kadar uzanan son derece ayrıntılı bir tarihi" olduğunu söyledi. Carlson web sitesinde yayınladığı bir videoda, "Röportaj hakkında ne düşündüğümden tam olarak emin değilim. Bunun ne olduğuna karar vermem bir yılımı alacak. Putin çok fazla röportaj yapan biri değil. Kendini açıklama konusunda iyi değil. Ama belli ki kendini açıklamak zorunda olmadığı bir dünyada çok fazla zaman geçiriyor" ifadelerini kullandı.

Carlson, Putin'in davasını tutarlı bir şekilde sunmadığını düşündüğünü ancak Rus liderin Batı'nın tavrından dolayı yaralandığını hissettiğini söyledi. Röportajın uzun ve dağınık seyri sırasında Rus lider, Ukrayna'nın işgali için öne sürdüğü gerekçeleri tekrarladı. "Eğer kendilerini ayrı bir halk olarak görüyorlarsa, bunu yapmaya hakları var. Ancak Nazi ideolojisi olan Nazizm temelinde değil" diyen Putin, Ukrayna'nın ABD'nin bir uydu devleti olduğunu da sözlerine ekledi.

"ABD niye çatışmaya karışıyor?"

Cumhurbaşkanı ayrıca Moskova'nın bir barış anlaşmasının parçası olarak 2022 yılında Kiev'den askerlerini çektiğini iddia etti. Nisan 2022'de Kiev, işgalci Rus birliklerini başkentten geri püskürttü. Putin bir noktada Batı'yı Ukrayna'da savaşmak üzere kendi askerlerini göndermemesi konusunda sert bir şekilde uyardı ve ardından ABD'nin kendi sorunlarıyla ilgilenmek yerine neden çatışmaya karıştığını merak ettiğini dile getirdi. Washington'un savaşı sona erdirmek için Rusya ile bir anlaşmaya varmaya istekli olması gerektiğini söyledi. 

Putin, "Eğer birileri düzenli birlikler gönderme arzusuna sahipse, bu kesinlikle insanlığı çok ciddi bir küresel çatışmanın eşiğine getirecektir, bu çok açık. Amerika Birleşik Devletleri'nin buna ihtiyacı var mı? Ne için? Ulusal topraklarınızdan binlerce kilometre uzakta. Yapacak daha iyi bir işiniz yok mu? Sınırda sorunlarınız var. Göçle ilgili sorunlar, ulusal borçla ilgili sorunlar. 33 trilyon dolardan fazla. Yapacak daha iyi bir şeyiniz yok mu? Yani Ukrayna'da savaşmalı mısınız? Rusya ile müzakere etmek daha iyi olmaz mı?" ifadelerini kullandı. 

"Rusya'nın kendi çıkarları için sonuna kadar mücadele edeceğinin farkında olan" Putin, böyle bir anlaşmanın sağduyuya dönüş olacağını ekledi. Davayla ilgili en doğrudan yorumlarından bazılarında Putin, geçen yıl Yekaterinburg'da bir haber gezisindeyken gözaltına alınan Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich'in "ABD istihbarat servisleri için çalıştığı" için tutuklandığını söyledi.  Putin, casuslukla suçlanan ve geçen yılın Mart ayından bu yana hapiste olan Gershkovich'in gizli bilgileri ele geçirirken suçüstü yakalandığını iddia etti. Gershkovich, Wall Street Journal ve Beyaz Saray kendisine yöneltilen suçlamaları şiddetle reddediyor. Carlson'a verdiği mülakat sırasında Putin, takas konusunda bir anlaşmanın mümkün olduğuna inandığını ve Gershkovich'in evine dönmesini umduğunu söyledi.