19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.07.2024 11:55 | Son Güncelleme: 04.07.2024 12:12

WP Yunanistan'daki tartışmayı yazdı: 6 gün çalışmak varken neden dört gün çalışasınız ki?

Son iki yıldır çeşitli ülkelerde dört günlük çalışma denenirken Yunanistan altı günlük çalışma düzenlemesi yaparak tartışmalara neden oldu. Washington Post yazarı Danielle Abril, uzmanlarla konuşarak bunun yanlış bir karar olduğunu yazdı
WP Yunanistan'daki tartışmayı yazdı: 6 gün çalışmak varken neden dört gün çalışasınız ki?

Dört günlük çalışma haftası birçok Avrupa ülkesinde ve hatta bazı ABD şirketlerinde hız kazanırken, Yunanistan tam tersi yönde ilerliyor. Ülkenin bu hafta yürürlüğe giren yeni düzenlemesi, verimliliği artırmak amacıyla 24 saat çalışan işletmeler için altı günlük bir çalışma haftası getirdi. Çalışanlar haftada 48 saate kadar çalışma seçeneğine sahip ve fazladan gün çalışanlar fazla mesai ücretlerinde yüzde 40'lık bir artış alacaklar.

Bu haber, araştırmaların üretkenliğe ve çalışanların refah ve memnuniyetine fayda sağladığını gösterdiği çalışma haftasının dört güne indirilmesi eğilimini tersine çeviriyor. Yunanistan hükümeti bu hamlenin işgücü krizine yardımcı olacağını, işçilerin fazla mesai için ödeme almalarını sağlayacağını ve kaçak çalışma ile ilgili vergi kaçırma sorunlarını ele alacağını öne sürüyor. Ancak işçi savunucuları, Yunanistan'ın yeni mevzuatının muhtemelen istenen sonuçları vermeyeceğini ve bunun yerine tükenmişlik, hastalık ve hatta ölüm gibi istenmeyen sonuçlara neden olabileceğini söylüyor.

"Yanlış atılmış bir adım"

Georgia Üniversitesi'nin iş-yaşam dengesini inceleyen Sağlıklı Çalışma Laboratuarı'nın direktörü Malissa Clark, "Bu kesinlikle yanlış yönde atılmış ve öngörüsüz bir adım gibi geliyor. Uzun çalışma saatlerinin çalışan sağlığı için zararlı olduğunu biliyoruz" dedi. Gallup'un yakın zamanda yaptığı bir ankete göre ABD'de çalışanların yüzde 77'si dört gün, 40 saatlik bir çalışma haftasının refahları üzerinde son derece veya kısmen olumlu bir etkisi olacağına inanıyor. Kısaltılmış çalışma haftasını pilot olarak uygulayan ya da benimseyen ABD şirketleri bunun faydalarını gördüklerini söylüyor.

Birçok ülke süreyi kısaltıyor

Asya'nın birçok yerinde ve diğer gelişmekte olan ülkelerde altı günlük çalışma haftası rutin bir uygulama. Ancak küresel olarak, daha fazla ülke çalışma saatlerini azaltmayı düşünüyor. Fransa dört günlük çalışma haftasını deneyen en yeni ülkeler arasında yer alırken, Belçika 2022 yılında kısaltılmış haftayı resmi olarak onaylayan ilk ülke oldu. Dört günlük çalışma haftasını deneyen diğer ülkeler arasında İzlanda, Japonya ve Güney Afrika yer alıyor.

Daha çok yorgunluk daha çok hata

Ancak, personel sorunları, potansiyel verimlilik düşüşleri, artan maliyetler ve operasyonlardaki karmaşık değişiklikler konusunda endişelenen birçok kişi, daha kısa haftanın geniş çapta benimsenmesinin önündeki engeller olmaya devam ediyor. Düşünce kuruluşu New America'nın iş-aile adaleti programı Better Life Lab direktörü Brigid Schulte, Yunanistan'ın bu hamlesinin, çalışma saatlerinin artırılmasının verimliliği artırmak yerine zarar verdiğini gösteren pek çok araştırmaya aykırı olduğunu söyledi. Bunun yerine, çalışma saatlerinin artırılması genellikle çalışanların daha fazla hata yapmasına, görevlerde daha yavaş olmalarına ve yorgunluk, stres ve hastalıktan muzdarip olmalarına yol açıyor.

Schulte, "Eğer Yunanistan birdenbire ekonomisini düzeltirse, belki insanlar bir kez daha düşünür. Ama ben bunun olacağını sanmıyorum" dedi.  Schulte ayrıca bu gibi politikaların genellikle bakıcılara ve kadınlara zarar verdiğini, bunun da çalışan ve lider çeşitliliğini azalttığını ve cinsiyetler arası ücret farkını artırdığını belirtti. Yunanistan'ın mevzuatı, insanların 48 saatlik bir çalışma haftasında, çalışmasına izin vermenin kapısını açıyor ancak bunu zorunlu kılmıyor. Avrupa Birliği yasaları ise işverenlerin, çalışanların fazla mesai de dahil olmak üzere haftada ortalama 48 saati aşmamalarını sağlamalarını gerektiriyor. Ancak Clark, Yunanistan'ın mevzuatının sadece bir tercih algısı yarattığını çünkü ücret artışının insanları daha uzun çalışmaya teşvik ettiğini söylüyor.