ABD kampüslerine yayılan gösteriler Pekin'de dikkat çekerken, bazı yetkililer ve devlet medyası tarafından yapılan yorumlarda protestoculara sempati duyulduğu ve ABD'nin protestolara yönelik çifte standardının eleştirildiği görülüyor. 1989 Tiananmen Meydanı katliamı da dahil olmak üzere sert müdahaleleriyle ünlü Çin'de özellikle öğrenciler tarafından düzenlenen gösteriler son derece hassas bir konu. Son olarak, yıllarca süren kampüs kapatmalarından bıkan öğrenciler 2022'nin sonlarında Pekin'in Covid-19 kısıtlamalarına karşı ülke çapında protestolara katıldı. Daha sonra, protestolara katılan birçok kişi sorgulandı, gözaltına alındı ve tutuklandı.
Polisin tepkisine dikkat çekiyorlar
Çin, ABD'deki protestolara polisin verdiği tepkilere sık sık dikkat çekti. 2020 yılında George Floyd'un polis gözetiminde öldürülmesine tepki olarak düzenlenen gösterilerin ardından Çin devlet medyası, polisin protestocuları kontrol altına alma çabalarını sertlikle eleştirdi. Ayrıca Washington'u insan hakları konusunda çifte standart uygulamakla suçlayarak, ABD'nin Hong Kong da dahil olmak üzere Çin'in protestolara müdahalesini kınamasına atıfta bulundu.
Bu hafta polisin Filistin yanlısı göstericileri Columbia Üniversitesi binasından çıkarmasından önce bile, devlet yayın kuruluşu da dahil olmak üzere birçok resmi medya kuruluşu Amerikan polisinin protestoculara müdahalesine dair ayrıntılı anlatımlar yayınladı.
Üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi olan Hua Chunying, sosyal medya paylaşımında "Bu protestolar başka yerlerde de yaşandığında ABD'li yetkililerin nasıl tepki verdiğini hatırlıyor musunuz?" dedi. Resmi yorumlarda Filistin yanlısı gösterilere katılan öğrencilere anlayış gösterildiği ve protestocuların davasının Pekin'in Filistinlilerin haklarına verdiği destekle aynı doğrultuda olduğu ifade edildi. Washington'daki Çin Büyükelçiliği sözcüsü Liu Pengyu "İlgili ülke dünyanın dört bir yanındaki vicdan sahibi insanların adalet çağrısına artık kulak tıkamamalı" dedi.
ABD'nin ikiyüzlülüğü
Protestolar aynı zamanda Pekin'in, Hamas ile çatışmanın Gazze'de yol açtığı acılara rağmen İsrail'i destekleyen Amerika'nın ikiyüzlülüğünü dile getirmesi için bir fırsat oldu. Çinli yetkililer Gazze'deki çatışmadan yararlanarak Pekin'i bölgede istikrar için bir güç olarak göstermeye, gelişmekte olan düzenden puan kazanmaya ve onları ABD liderliğindeki dünya düzenine karşı Pekin'in meydan okumasının arkasında toplamaya çalışıyor. Pekin barış çağrısında bulundu ancak Washington'un Hamas'ı dizginlemek ve çatışmanın yayılmasını önlemek için bölgedeki nüfuzunu kullanması yönündeki taleplerine direndi.
Çinli sosyal medya kullanıcıları ABD'deki öğrenci gösterilerini büyük ölçüde destekledi. Çin uygulaması WeChat'te bir kullanıcı "Bunlar iyi çocuklar, adalet duygusuyla dolu" yorumunu yaptı. Bir başka sosyal medya kullanıcısı ise "Öğrencilerin üniversite kampüslerindeki siyasi meselelere katılma ve bunları tartışma konusundaki coşku ve eylemleri takdire şayan" diye yazdı.
Üniversite personeli, öğretim üyeleri ve öğrenciler, ABD'deki Çinli öğrencilerin çoğunlukla protestolara katılmadan gözlemlediklerini, bunun nedeninin de birçoğunun tutuklanma ve sınır dışı edilmenin olası sonuçlarından korkması olduğunu söylüyor.