27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.06.2023 15:49 | Son Güncelleme: 16.06.2023 16:24

Yöneticiler ofis kültürünü kaybetmekten, çalışanlar görünmez olmaktan korkuyor

Pandemi birçok çalışanın stresli bir iş ortamına geri dönmektense evde yalnız hissetmenin daha iyi olduğunu düşünmesine neden oldu. Fakat uzamanlar başlarda herkesin olumlu yaklaştığı uzaktan çalışma devriminin kişileri yalnızlaştırdığını ve yöneticilere karşı görünmez kıldığını ortaya çıkardı
Yöneticiler ofis kültürünü kaybetmekten, çalışanlar görünmez olmaktan korkuyor

Pandeminin dünyanın dört bir yanındaki ofisleri kapatan etkisinden üç yıl sonra, uzaktan çalışma devrimi, hayal kırıklığına uğramış patronlar ve bıkkın personel arasında bir çekişmeye dönüştü. Çalışanlar esneklikten vazgeçmek istemezken, yöneticiler işbirliğini artırmak ve verimlilik düşüşünü önlemek için ekiplerin geri dönmesini istiyor. Bu çıkmaz, kariyerleri, karları ve akıl sağlığını tehlikeye atan yüksek riskli bir savaşın son aşaması. Aynı zamanda evden çalışma ve ofise geri dönme konusundaki ikili tartışmaların ötesine nasıl geçileceğine dair tartışmalara da yol açıyor.

“En çok parayı verene giderler”

Bazı yöneticiler uzaktan ve hibrit çalışmaya karşı sabırlarını yitiriyor. WPP Plc'nin kurucusu ve S4 Capital Plc'nin başkanı Martin Sorrell, "Pandemi sürecinde işler değişti. Başlangıçta iyi işledi. Sonra üretkenlik seviyeleri ve coşku biraz azaldı ve yüz yüze katılım eksikliği bir sorun oldu" ifadelerini kullandı. Şirketi 32 ülkede yaklaşık 9 bin kişiyi istihdam eden Sorrell, şimdi çalışanlar evde kaldıkça şirket kültürünün erozyona uğramasından korkuyor. Sorrell "İnsanlara bir ekrana bakmaları için para ödüyorsanız, sonunda en yüksek teklifi verene gideceklerdir" dedi.

Şirketlerin ofise dönme zorunlulukları artıyor ve bu zorunluluklar ekstralarla birlikte geliyor. Google geçen hafta çalışanlarına haftada üç gün ofise gitmelerini ve performans değerlendirmeleri sırasında devamlılığın dikkate alınmasını söyledi. Çalışanları temsil eden bir sendika karara hızla karşı çıktı. 

İşten ayrılmayı tercih ediyorlar

Yöneticiler bu kararların bazı personelleri kaybetmek anlamına geleceğini biliyor. ABD'nin en büyük telekomünikasyon şirketi AT&T, yaklaşık 15 bin çalışanını işten çıkarmayı bekliyor. Bloomberg'in son Market Live Pulse anketine göre, ofis içi çalışma şartlarının en katı olduğu Wall Street'te, finans sektöründe çalışan her iki kişiden biri ofiste daha fazla zaman geçirmektense işten ayrılmayı tercih ediyor. Ankete göre, dünya genelinde katılımcıların sadece yüzde 20'si ofisten çalışmayı tercih ediyor.

Kararlar tersine döndü

Çok az şirket ofise tam zamanlı dönüş konusunda ısrarcı davranıyor ve çoğu esnekliğe izin veren hibrit modelleri tercih ediyor. Bloomberg'in haberine göre yüz yüze teması destekleyenler bile artık ekipleriyle etkileşim kurmanın yollarını düşünüyor. PwC'nin yakın zamanda yaptığı bir araştırmaya göre, Birleşik Krallık'taki işletmelerin yarısı Covid'den bu yana personelin ruh sağlığının kötüleştiğini söylüyor. Bir İngiliz iş danışmanlığı şirketi olan Ayming, iş yerindeki motivasyonun son üç yıldır düştüğü sonucuna vardı. İngiltere merkezli bir işyeri analisti olan Christine Armstrong, "Sorun hibritin işe yaramaması değil. Sorun, çoğu kuruluşun bunun işe yaraması için gerekli çalışmaları yapmamış olması" dedi.

"Olumsuzluklar bir süre sonra ortaya çıkıyor"

Oxford Üniversitesi Saïd İşletme Okulu'nda ekonomi ve davranış bilimleri profesörü olan Jan-Emmanuel De Neve, mutlu çalışanların daha üretken olduğunu gösteren 2019 tarihli bir araştırmanın ortak yazarı. Bugün ise çok fazla evden çalışmanın tam tersi bir etki yaratabileceğinden endişe ediyor. De Neve "Uzaktan çalışırken sosyal sermayeniz, entelektüel sermayeniz ve aidiyet duygunuz zaman içinde zayıflar. Evden çalışmanın olumsuzlukları bir süre sonra ortaya çıkıyor" dedi.