18 Nisan 2024, Perşembe
Haber Giriş: 13.11.2022 13:42 | Son Güncelleme: 13.11.2022 13:52

Zengin Ruslar, Karayip Adası pasaportuna talebi artırdı

Rusya'yı terk etmek isteyen zenginler, rotayı Karayipler'e çevirdi. Yatırım yoluyla vatandaşlık imkanı sağlayan Grenada'da, Haziran ayından bu yana Rusların vatandaşlık başvuruları neredeyse dört katına çıktı
Zengin Ruslar, Karayip Adası pasaportuna talebi artırdı

Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından askeri seferberlik kararı, Rusların Türkiye veya Gürcistan gibi vizesiz girişe sahip yakın ülkelere göç etmesine neden oldu. Bazı zengin vatandaşları içinse  Karayipler'deki uzak bir ada çekici bir alternatif oldu. 

Yatırım programının özel danışmanı Richard Hallam'a göre, kaçmak isteyen zengin Ruslardan gelen talep, Grenada'da yatırım yoluyla vatandaşlık başvurularında artışa neden oldu. Bloomberg’in haberine göre Hallam, bu yıl başvuranların büyük bir kısmını zengin Rusların oluşturacağını tahmin ediyor. 

Grenada'nın yatırım yoluyla vatandaşlık programına başvurular, ülkenin Haziran ayında Ruslara yönelik yasağı kaldırmasından bu yana arttı. (Grafik: Bloomberg)

Asgari 150 bin dolarlık  bir yatırım karşılığında, başvuru sahipleri Çin, Birleşik Krallık ve Avrupa'nın Schengen bölgesi dahil olmak üzere 100'den fazla destinasyona vizesiz seyahat imkanı sağlayan Grenada pasaportu alabiliyor.  

Haziran'dan beri 200 başvuru

Grenada başlangıçta diğer Karayip komşularıyla birlikte Mart ayında Rusların yatırım yoluyla vatandaşlık programına katılmalarını yasakladı ancak Haziran ayında rotayı tersine çevirdi. Dominika, Antigua ve Barbuda yasakları sürdüren ülkeler arasında. Ülkenin maliye bakanlığına göre, Grenada'nın yatırımcı vizesi başvuruları, Ruslar üzerindeki yasağını tersine çevirmesinden bu yana neredeyse dört katına çıkarak 200'e ulaştı. Grenada'nın yatırım yoluyla vatandaşlık programına başkanlık eden Karline Purcell, konuyla iligli yorum talebine yanıt vermedi. 

Putin'in işgali, Eylül ayında Avrupa Birliği ile Rus ziyaretçilere izin verilip verilmeyeceği konusunda ülkeler ve bölgeler arasında bir bölünmeye neden oldu ve bu onların ziyaret etmesini daha zor ve pahalı hale getirdi. Bu arada Rusya'nın en zengin vatandaşlarının çoğu, Batı yaptırımlarından kaçmak için varlıklarını ve süper yatlarını Dubai ve Türkiye gibi yerlere kaydırdı. 

Hallam, bu hafta New York'taki America Outbound zirvesinde, “Putin yanlısı olmasaydınız ve hala ülkede olsaydınız çıkamazdınız. Bir Rus bir ülkeyi işgal etti diye tüm Rusların kötü olduğu kararını veremezsiniz” dedi. 

Baharat adası olarak da bilinen Grenada, 1980'lerde ABD liderliğindeki işgalden bu yana, sermaye kazancı, miras veya küresel gelir vergisi olmayan, politik olarak istikrarlı bir vergi cenneti oldu. Parlamento, 2013 yılında yatırım yoluyla vatandaşlık programını oluşturdu ve o zamandan beri benzer ABD programları için uzun gecikmelerden kaçınmak isteyen bazı zengin Çinli başvuru sahiplerini kendine çekti.