Birleşik Krallık ve ABD gibi sanayileşmiş ülkelerin yanı sıra Çin ve Brezilya gibi gelişmekte olan ülkelerden elde edilen verileri inceleyen yeni bir araştırma, tam zamanlı eğitimde bir yetişkinin ölüm riskinin her yıl için %2 oranında azaldığını ortaya çıkardı. Uzmanlara göre okula gitmek ve sağlık arasında bağlantılar var. The Lancet Public Health dergisindeki hakemli analize göre; ilk, orta ve yüksek öğrenimi tamamlamak, ömür boyu sağlıklı beslenmeye eşdeğer. Bu durum ayrıca eğitimsiz kişilerle karşılaştırıldığında ölüm riskini %34 azaltıyor.
The Guardian'da yer alan araştırmaya göre hiçbir zaman okula gitmemek, 10 yıl boyunca her gün 5’ten fazla alkollü içecek tüketmek veya günde 10 sigara içmek kadar yetişkin sağlığına kötü etki ediyor.
Eğitim ve ölümün bağlantısını hesaplayan ilk araştırma
Eğitimin ortalama yaşam süresi üzerindeki faydaları uzun süredir kabul edilse de, Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (NTNU) ve Seattle'daki Washington Üniversitesi'ndeki akademisyenler tarafından yapılan inceleme, eğitim yıllarının sayısının ölüm oranıyla bağlantısını hesaplayan ilk araştırma.
University College London'da tıbbi istatistik profesörü ve eğitim ile sağlık arasındaki bağlantılar konusunda uzman olan Neil Davies, araştırmayı "etkileyici bir çalışma" olarak nitelendirdi. Ancak Davies, Birleşik Krallık'ın yüksek öğrenimdeki son dönemdeki genişlemesi ve sigara kullanımındaki azalma gibi diğer faktörler göz önüne alındığında, geçmişte görülen ilişkilerin değişebileceği ve dolayısıyla oranların artık mezunlar ve mezun olmayanlar arasında benzer olduğu konusunda uyardı.
Çalışmanın eş yazarı Dr. Terje Andreas Eikemo, "Eğitim sadece sağlığa faydaları açısından değil, kendi başına da önemlidir, ancak şimdi bu faydanın büyüklüğünü ölçebilmek önemli bir gelişme" dedi. Analiz ayrıca uzun ömürlülükteki iyileşmelerin zengin ve yoksul ülkelerde benzer olduğunu ve cinsiyet, sosyal sınıf ve demografiden bağımsız olduğunu ortaya koydu.