05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.01.2023 21:43 | Son Güncelleme: 12.01.2023 22:48

670 CEO'yla anket: Resesyon 2024 başlarında bitecek

Conference Board tarafından 1.100'den CEO'yla yaptığı ankete göre yöneticiler, beklenen ekonomik resesyonun kısa süreceğini söylüyor. Ankette verilen yanıtlara göre ekonomik büyümenin 2024 başlarında geri döneceği düşünülüyor
670 CEO'yla anket: Resesyon 2024 başlarında bitecek

Yeni bir ankete göre, dünyanın birçok yerindeki üst düzey yöneticiler normalden daha kısa ve ılımlı bir ekonomik resesyona hazırlanıyor. CEO'ların aklını meşgul eden konu ise bu dönemi yaygın işten çıkarmalar olmadan atlatmak. İyi haber ise bu durgunluğun normale göre çok daha kısa ve sağ olacağı beklenmesi.

Ticari üyelik ve araştırma grubu Conference Board'un bin yüzden fazla CEO'yla yaptığı yıllık ankete göre resesyon, 2023'ün sonu ya da 2024'ün ilk yarısına kadar devam edecek. Çin ve Japonya'daki şirket liderleri ise bu konuda biraz daha kötümser; iki ülkenin de CEO’larının üçte biri 2024’ün ortasından önce piyasada bir iyileşme beklemiyor.

Conference Board’un baş ekonomisti Dana Peterson anket hakkında yaptığı açıklamada “Çin hariç hemen hemen her bölge bir tür ekonomik resesyon olacağına inanıyor. ABD'deki CEO'ların yüzde 98'i bir resesyon bekliyor ama bu kısa ve sığ olacak” dedi.

CEO’lar kötü haberi vermekten sıkıldı

670 CEO'nun katıldığı anket sonuçları, CEO'ların normal prosedürleri bir kenara bırakacağı yönünde. Durgunluk dönemlerinde şirketlerin ilk başvurduğu stratejinin toplu işten çıkarmaları acı ama gerçek. ABD’li CEO’lar artık çalışanlarına kötü haberi vermektense inovasyana odaklanmaya, fiyatlandırma stratejileriyle marjlarını korumaya ve idari ve ihtiyari harcamaları kısmaya daha yatkın olduklarını söyledi. Avrupa da yatırımlarını sermayeye değil, çalışanlarına yapma taraftarı. Conference Board’un işgücü uygulamalarını yöneten Rebecca Ray “Çalışanlarınıza neden telefonlara sarılıp işe alım uzmanlarıyla görüşmesi için teşvik veresiniz ki?” sözleriyle artık piyasanın değiştiğini, şirketlerin çalışanlarına daha sevecen bir gözle bakması gerektiğini vurguladı.

İşgücü piyasası, yavaşlayan ekonomiye rağmen hala çıkmazda. ABD’de geçtiğimiz Aralık yüzde 3,5 olan işsizlik oranı, birçok işverenin belirli pozisyonları doldurmakta zorlanmasına neden oldu. Mal ve hizmet sektöründeki patlama işten çıkarmalara izin vermeyecek kadar büyük; ancak teknoloji sektöründeki beyaz yaka işler işten çıkarmalardan nasibini aldı.

Yöneticilerin en büyük endişeleri

Ankete katılan şirket liderlerinin en büyük üç endişesi ise resesyon, enflasyon ve işgücü kıtlığı oldu. Conference Board’un geçen sene de gerçekleştirdiği ankette sıralama işgücü kıtlığı, enflasyon ve tedarik zinciri aksaklıklarıydı, resesyon altıncı sırada yer aldı. Resesyonun endişeler arasında bir anda zirveye yerleşmesi, beklenen durgunluğun belki de en büyük göstergesi. İşe alım firması Russell Reynolds Associates tarafından bin 300'den fazla yöneticiyle yapılan başka bir anket de benzer sonuçlara ulaştı. Covid-19 ile endişeler, Çin ve Japonya dışında da genel olarak azaldı; Avrupalı CEO’lar içinse en önemli endişelerden biri Rusya’nın Ukrayna’yı işgali.