04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.06.2023 19:27 | Son Güncelleme: 20.06.2023 19:55

Akaryakıt ithalatı 10 yılın zirvesinde: Petrol piyasaları Çin ekonomisinin şahlanmasını bekliyor

Akaryakıt ithalatını 10 yılın zirvesine taşıyan Çin ekonomisinde beklenen canlılık henüz gelmedi. Bu durum emtia fiyatlarını olumsuz etkilerken özellikle de petrol fiyatlarında oluşan baskı fiyatları aşağı çekiyor. Uzmanlar Çin'de güçlü bir toparlanmanın gerçekleşmesi gerektiğine dikkat çekiyor
Akaryakıt ithalatı 10 yılın zirvesinde: Petrol piyasaları Çin ekonomisinin şahlanmasını bekliyor

Dünyanın en büyük ikinci petrol tüketicisi olan Çin'de petrol talebinin daha yavaş büyüyeceği tahminleri ve Çin'in temel kredi oranlarındaki indirimlerin büyüklüğü ile ilgili hayal kırıklığı üzerine Salı günü petrol vadeli işlemleri dalgalı işlemlerde yaklaşık yüzde 2 düştü.

Reuters'ın haberine göre Ağustos teslimatlı Brent vadeli kontratları yüzde 1,5 düşerek varil başına 74,98 dolara geriledi. Temmuz teslim ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü, ABD'nin ön-aylık kontratı olarak son gününde 1,66 dolar veya yüzde 2,3 düşüşle 70,12 dolara geriledi. Daha aktif olan Ağustos teslim WTI kontratı, ki yakında ABD'nin ön ayı olacak, yaklaşık yüzde 2,2 düşüşle varil başına 70,31 dolar oldu.

OANDA'nın kıdemli piyasa analisti Edward Moya konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Petrol, Çin ile ilgili olan her veriye kilitlendi. Bu hafta, enerji tüccarları hayal kırıklığı yaratan teşvik çabaları nedeniyle petrolün zayıfladığını görüyor" şeklinde konuştu.

Çin'in yeniden güçlenmesi bekleniyor

Çin, beş yıllık LPR'de (Kredi Faiz Oranı) beklenenden daha küçük 10 baz puanlık bir indirimle, gösterge kredi faiz oranlarını 10 ay sonra ilk kez düşürdü.

Faiz indirimi, Çin'in perakende ve fabrika sektörlerinin bu yılın başlarındaki ivmeyi sürdürmekte zorlandığını gösteren son ekonomik verilerin ardından geldi. Auckland'daki CMC Markets'ten Tina Teng, "Petrol tüccarlarının petrol talebine ilişkin görünümlerini iyileştirmek için Çin'de güçlü bir ekonomik toparlanmanın gerçekleştiğini görmeleri gerekebilir" dedi.

China National Petroleum'un (CNPC) araştırma kolundan bir uzman, elektrikli araçlara olan yoğun ilginin benzin kullanımını azaltması nedeniyle Çin'in ham petrol talebinin daha önce beklenenden daha az artacağını söyledi.

Akaryakıt ithalatı 10 yılın zirvesinde

Gümrük Genel İdaresi verilerine göre, Çin'in akaryakıt ithalatı Nisan ayında on yılın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra Mayıs ayında azalırken, düşük sülfürlü denizcilik yakıtlarının ihracatı arttı. Çin hükümeti geçen hafta ekonomik büyümeyi teşvik edecek önlemleri görüşmek üzere toplandı ve birçok büyük banka, Covid-19 sonrası toparlanmanın duraksadığı endişesiyle Çin için 2023 ekonomik büyüme tahminlerini düşürdü.

Ham petrol fiyatları da, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin geçen hafta yaptığı şahin açıklamaların yatırımcıları tedirgin etmesi ve Çin'in beklenenden daha az faiz indirimine gitmesinin havayı daha da bozması nedeniyle ABD hisse senedi endekslerini takip etti ve geriledi.

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, enflasyonun hala yüzde 2'ye geri dönme yolunda olmadığı göz önüne alındığında daha fazla faiz artışı konusunda rahat olduğunu söyledi. Daha yüksek faiz oranları nihayetinde tüketiciler için borçlanma maliyetlerini artırırken bu da ekonomik büyümeyi yavaşlatarak petrol talebini azaltabilir.

Doların güçlenmesi petrolde baskıyı artırdı

ABD dolarının güçlenmesi de ham petrol fiyatları üzerinde baskı yarattı. Daha güçlü bir dolar, ham petrolü diğer para birimleri sahipleri için daha pahalı hale getirirken bu da petrol talebini azaltabilir. Arz tarafında ise İran'ın ham petrol ihracatı ve üretimi ABD yaptırımlarına rağmen bu yıl yeni zirvelere ulaştı.

Rusya ayrıca bu ay, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya'nın da aralarında bulunduğu müttefiklerinin kesintilerinden daha ağır basarak deniz yoluyla dizel ve gaz yağı ihracatını artırmaya hazırlanıyor.