19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 10.01.2023 20:06 | Son Güncelleme: 10.01.2023 20:14

Amazon, Birleşik Krallık’taki üç deposunu kapatmayı planlıyor

Amazon, Birleşik Krallık'ta yer alan üç deposunu kapatmayı planladığını duyurdu. Bin 200 kişinin işini riske atacak bu karar tepkilere neden oldu. İskoç hükümeti durumun hayal kırıklığı yarattığını söyledi
Amazon, Birleşik Krallık’taki üç deposunu kapatmayı planlıyor

Amazon, Birleşik Krallık’ta bulunan 30’dan fazla deposunun üçünü kapatmayı planladığını açıkladı. Eğer depoları kapatırsa yaklaşık bin 200 kişinin işleri riske girecek. Şirketten yapılan açıklamaya göre Doncaster, Hertfordshire ve batı İskoçya’daki Gourock’taki tesislerinde çalışan işçilere Amazon’un diğer lokasyonlarında görevler teklif edecek. 

"Birdenbire taşınmaları beklenemez"

GMB sendikasından Steve Garelick,  "Zor durumdaki Amazon çalışanlarının birdenbire ayaklanıp kilometrelerce uzakta olabilecek farklı bir merkeze taşınmaları beklenemez. Yerel işçiler, yaşadıkları yerden çok uzakta çalışacak durumda olmayabilir” diyerek karara tepki gösterdi.

"Yıkıcı bir karar"

Amazon, şirketin Birleşik Krallık'taki müşterilere, çalışanlara ve topluluklara bağlı kalmaya devam ettiğini söyledi. İskoçya'nın Batı İşçi Partisi’nden Katy Clark, Gourock deposunun kapatılmasını yerel halk ve kendilerini işsiz bulabilecek 300 kişi için yıkıcı olarak nitelendirdi. 

Clark, İskoç hükümetini işçilerin istihdama geri dönmesini desteklemek için müdahale etmeye çağırdı ve Amazon’un İskoç hükümetinin verdiği önemli kamu fonlarından yararlandığını söyledi. İskoç hükümeti, de Amazon'un hamlesini hayal kırıklığı yaratan bir durum olarak nitelendirdi. 

Amazon’dan bir sözcü ise, “Ağımızı, iş ihtiyaçlarımıza uygun olduğundan emin olmak ve çalışanlarımız ile müşterilerimizin deneyimini iyileştirmek için her zaman değerlendiriyoruz. Bu çabanın bir parçası olarak, eski tesisleri kapatabilir, mevcut tesisleri geliştirebilir veya yeni tesisler açabiliriz ve 2023'te üç sipariş karşılama merkezinin kapatılması önerisiyle ilgili bir istişare başlattık” ifadelerini kullandı.

18 bin kişiyi çıkaracağını duyurdu

Amazon geçen hafta, 2021 yazında genel müdür olarak görevi devralan Andrew Jassy liderliğinde daha verimli olmak amacıyla dünya çapında 18 bin kişiyi işten çıkarmayı planladığını duyurdu. Şirket, bu gibi planları tüketicilerin alışveriş harcamalarını dizginlemesi ve küresel ekonomik belirsizlik baskısı ile artırdı. Amazon'un depolarındaki ve teslimat operasyonlarındaki maliyetler, özellikle forklift ve ağır kamyon şoförleri gibi vasıflı roller için işçi sıkıntısı şirketi maaş artırmaya zorladığından arttı.