05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.12.2022 11:33 | Son Güncelleme: 19.12.2022 11:45

Analistlerden yeni rapor: Hindistan'da, Çin'le aynı anda iPhone 14 üretilebilecek

Salgının tedarik zincirini ve üretimi vurması nedeniyle Çin'deki imparatorluğundan vazgeçen Apple, Hindistan ve Vietnam'daki yatırımlarını hızlandırdı. Counterpoint Research analistlerinin hazırladığı rapora göre artık Hindistan'daki fabrikalar Çin'le aynı hızda iPhone 14 üretebilecek
Analistlerden yeni rapor: Hindistan'da, Çin'le aynı anda iPhone 14 üretilebilecek

Hindistan ve Vietnam, Apple’ın Çin’den sonraki üretim merkezleri olarak öne çıkıyor. Çünkü montaj ortakları, ağırlıklı olarak Çin merkezli ve şirket, Çin'in jeopolitik ve sağlık sorunlarıyla sarsılan bir tedarik zincirine dayanıklılığı arttırmaya çalışıyor. 

Counterpoint Research analistleri Ivan Lam ve Shenghao Bai'ye göre, önemli elektronik üreticileri yerel teşvik politikalarından yararlanarak kapasitelerini küresel olarak çeşitlendirmek için daha hızlı hareket ediyor. Covid-19'dan ve Çin'i ekonomik olarak boğucu tecrit uygulamalarından önce başlayan bu çabanın önde gelenlerinden biri olarak ortak Hon Hai Precision Industry’nin kapasitesinin yüzde 30'unu Asya ülkeleri ve Brezilya'ya kaydırdığını görebilirler. 

Çin'in önemli konumunu doğrudan değiştirmek hemen mümkün değil ancak Foxconn olarak da bilinen Hon Hai ve diğer Tayvanlı montajcı Pegatron Corp. ürünlerin son montajını ve paketlenmesini Çin dışında gerçekleştirmek için temeller atıyor. 

Üretim üssü haline getirdi

Analistlerin yazdığı raporda, "Foxconn ve Pegatron liderliğindeki şirketler, Hindistan'da fabrikalara, üretim hatlarına, nispeten gelişmiş üretim süreçlerine ve personel eğitimine şimdiden yatırım yaptı" diye yazdılar. Ülkenin geniş nüfusu ve yüksek doğum oranı, onu son ürünler için çekici bir pazar ve bir üretim üssü haline getirirken, Vietnam'ın işgücü Çin'dekinden daha düşük işçilik maliyetleri sunuyor. Rapora göre Vietnam, çok önemli iPhone ahizesini üretme yeteneğinden yoksun olmasına rağmen, ülkede faaliyet göstermeleri için 21 Apple tedarikçisini cezbetti.

Çin'de iş gücü azaldı

Counterpoint'in araştırmasına göre Hindistan'da üretilen akıllı telefonlar bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 16 artarak 44 milyondan fazla adede ulaştı. Dünya Bankası verilerine göre Çin, kendi payına 2020'den bu yana iş gücünün azaldığını gördü. Biraz eğitim ve öğretim almış bir grup vasıflı işçi, Çin'in dünyanın fabrikası olarak yükselişinin belkemiğini oluşturdu.

Counterpoint, Apple'ın iPhone ürün tasarımını tesisler arasında aktarılabilir hale getirerek bireysel fabrikalara veya vasıflı işgücüne olan bağımlılığı azaltmak için üzerine düşeni yaptığını söyledi. Şirket, bakım kolaylığına ve yeni ürün montajının konuşlandırılmasına odaklandı.

Analistlere göre iPhone 14 ve iPhone 14 Plus modelleriyle üretim zorluğu önemli ölçüde azaldı. Rapora göre artık Hindistan'daki fabrikaların iPhone 14'ü Çin'deki fabrikalarla neredeyse aynı anda üretmesi mümkün. Apple, bu yıl Hindistan'da iPhone üretimine önceki modellere göre çok daha hızlı başladı.