16 Nisan 2024, Salı
Haber Giriş: 23.05.2022 09:21 | Son Güncelleme: 23.05.2022 15:53

Avrupa Merkez Bankası'ndan temmuz ve eylülde faiz artırımı sinyali

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde, ECB'nin temmuz ve eylül aylarında mevduat faiz oranlarını pozitife döndürebileceğini söyledi
Avrupa Merkez Bankası'ndan temmuz ve eylülde faiz artırımı sinyali

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, kripto para varlıklarının değerinin hiçbir şey ifade etmediğini söyledi.  Kripto piyasası bir süredir sürekli düşüş yaşıyor. Bu ayın başlarında Bitcoin tek bir haftada değerinin yüzde 20'sini kaybetti. 

"Çok riskli varlıklar"

Hollanda televizyonuna konuşan Lagarde, “Başından beri kripto varlıklarının oldukça spekülatif, çok riskli varlıklar olduğunu söyledim. Benim mütevazi değerlendirmem bunun hiçbir şeye dayanmadığı, bir güvenlik çapası olarak hareket edecek hiçbir temel varlık olmadığı yönünde” dedi. 

Lagarde, kripto varlıkların hiçbirine yatırım yapmadığını da ekledi.  AMB Başkanı çıkarılması halinde dijital euronun ise farklı olacağını belirtti. Lagarde, “Merkez Bankası kendi dijital para birimine yani herhangi bir dijital euroya sahip olduğu gün bunu garanti edeceğim. Yani merkez bankası bunun arkasında olacak” dedi. 

Lagarde ayrıca para politikasına da değinerek,  AMD’nin euro bölgesindeki şiddetli enflasyonla mücadele etmek için temmuz ve eylül ayında faiz oranlarını artırmaya hazır olduğunun bir kez daha sinyalini verdi.

"Mevcut görünüme dayanarak, üçüncü çeyreğin sonunda negatif faiz oranlarından çıkma pozisyonunda olmamız muhtemel" değerlendirmesinde bulunan Lagarde, "Orta vadede enflasyonun yüzde 2'de istikrar kazandığını görürsek faiz oranlarının nötr orana doğru aşamalı olarak daha da normalleştirilmesi uygun olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

(Kaynaklar: Politico, Bloomberg, AA)