25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.01.2023 16:43 | Son Güncelleme: 02.01.2023 18:11

Bazı ABD'li şirketler çalışanlarına maaş seçeneği sunuyor

İşe girerken size maaş seçeneği sunulmasına nasıl yaklaşırdınız? ABD'deki bazı şirketler çalışanları işe alırken birden fazla maaş seçeneği sunuyor. İşte 2023'te çalışanlarına maaş seçeneği sunan şirketler ve seçenekler
Bazı ABD'li şirketler çalışanlarına maaş seçeneği sunuyor

İşe girerken maaşınız konusunda her zaman şüpheci ya da isteksiz olabilirsiniz ve çoğu kişi ileride yükselir umuduyla cüzi miktarları kabul edebilir. Fakat ABD'de bazı şirketler çalışanlarına işe girerken maaşlarını belirleme şansı sunuyor. Sunulan maaş seçeneklerine öz sermaye ve tatil süresi yerine maaş ödeme de dahil.

Yazılım mühendisi olan George Melvin geçen yaz Unlearn'de işe girdiğinde şirket kendisine iki teklifte bulundu. Toplam ücretin yüzde 70'in net maaş, geri kalanının ise öz sermaye olduğunu söyledi. Diğeri ise yüzde 58 maaş, yüzde 42 öz sermaye şeklindeydi. Kafası karışan genç, firmanın insan kaynakları departmanına bu iki teklifin bir pazarlık taktiği olup olmadığını sordu. Fakat öyle olmadığı cevabını aldı. Klinik araştırmaları hızlandırmak için yapay zeka kullanan Unlearn, kısa süre önce yeni işe alınanlara birden fazla ücret seçeneği sunmaya başladı. Unlearn, yeni işe alınanların ücretlerini farklı maaş, hisse senedi ve bazı durumlarda yan haklar kombinasyonlarıyla sunan şirketler arasında yer alıyor.

Hisse senedi opsiyonu

Amerikan teknoloji ve medya hizmetleri sağlayıcısı yapım şirketi Netflix Inc. uzun zamandır çalışanlarının maaşlarının ne kadarını hisse senedi opsiyonu olarak istediklerini seçmelerine izin veriyor. Şu anda kişiselleştirilmiş ücret paketlerini benimseyen birçok işveren, özellikle bu yıl teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksindeki yüzde 32'lik düşüşün ve teknoloji harcamaları ile yeni girişim yatırımlarındaki azalmanın ardından, daha büyük şirketlere karşı yetenek için rekabet eden daha küçük firmalardan oluşuyor. 

Tatiller parayla takas ediliyor

Kişiye özel yaklaşım, daha kısa çalışma haftalarının denenmesinden tatil süresinin parayla takas edilmesine kadar, işletmeler arasında personele çalışma durumları hakkında söz hakkı vermeye yönelik geniş bir yelpaze sunuyor. Unlearn gibi, işe alınanların ücretlerini seçmelerine izin verenlerin çoğu, çalışanlara uzaktan çalışma seçeneği de sunuyor. Güney Kaliforniya'da 11 tesisi bulunan bir toplum sağlığı grubu olan SAC Health System, yaklaşık 570 çalışanının kullanılmayan ücretli izinlerini, öğrenci kredisi geri ödemeleri ya da seyahat gibi bir dizi seçeneğe dönüştürmelerine izin vermeye başladı. 

Alınacak maaşı hesaplayan platform

Çalışanlar ve yatırımcılar için hisse senetlerini takip etme ve yönetme amaçlı bir platform olan Carta, kurumsal müşterilerine işe alacakları kişilerin üç tazminat seçeneği seçebilecekleri bir şablon sunmaya başladı. Bu şablon, işe alınanların, örneğin maaş yerine daha fazla öz sermaye tercih etmeleri halinde toplam maaşın nasıl olacağını hesaplamalarına olanak tanıyan interaktif bir ölçek içeriyor. 

Şüpheli yaklaşım

Carta bu fikri, 2019'dan bu yana yeni işe alınanlara çeşitli hisse senedi kombinasyonları seçeneği sunan ve ağırlıklı olarak uzaktan çalışan bir şirket olan müşterisi Civic Eagle'dan aldığını söylüyor. Kamu politikalarını keşfetmek, izlemek ve analiz etmek için yapay zeka kullanan Civic Eagle'ın CEO'su Damola Ogundipe, işe alınanların bazen kendilerine seçenek sunulmasının bir kandırmaca olabileceğinden endişe ettiklerini söylüyor.

Artık öz sermaye değil nakit istiyorlar

Ogundipe, "İnsanlar onlara bir seçenek sunduğumuzu anlamadılar" dedi. Ogundipe, ücret seçeneklerinin, çalışanların kariyer aşamalarına veya mali durumlarına bağlı olarak farklı iş ve ücret düzenlemelerine ihtiyaç duyabileceklerini kabul ediyor. Bu yıl teknoloji hisselerinin değerinde yaşanan düşüş de işe alınanların ücret tercihlerini yeniden gözden geçirmelerine neden oldu. "Bir yıl önce,  çalışanların daha fazla öz sermaye istediklerini görürdünüz. Şimdi daha fazla finansal güvence istiyorlar ve nakit parayı tercih ediyorlar" dedi.

Aynı işi yapan çalışanlar farklı maaş alabilir

İşverenler için bir insan kaynakları platformu olan Sequoia'da tazminat uygulamasını yöneten Kyle Holm, bazı uyarılar olduğunu söylüyor. Farklı öz sermaye seçeneklerini tercih eden çalışanlar, aşağı yukarı aynı iş için farklı miktarlarda para kazanabilirler. Bu yüzden maaş takibinin yapılması önemli olabilir. Aksi takdirde, şirketler çalışanların neden bu kadar farklı maaşlar aldığının izini kaybedebilir.