23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.12.2022 15:50 | Son Güncelleme: 28.12.2022 17:00

Bloomberg 5 maddede yazdı: 2023'te ABD bankalarını ne bekliyor?

Çoğu ülkede olduğu gibi ABD de yüksek faiz oranları ve kronik enflasyonla 2022 yılını bitiriyor. Bloomberg 2023'te ABD bankalarını neler beklediğini yazdı. Sonuçlar pek iç açıcı değil: Durgunluk, mortgage sıkıntısı, faiz artışları, kriptoya yaptırım…
Bloomberg 5 maddede yazdı: 2023'te ABD bankalarını ne bekliyor?

Çalkantılı sermaye piyasaları, işten çıkarmalar, şiddetli enflasyon, kripto çöküşü ve yükselen faiz oranları, çalkantılı bir yıla damgasını vurdu. 2023'ün canlanma mı yoksa aynı şeylerin daha fazlasını mı getireceği büyük ölçüde Amerika Merkez Bankası’na bağlı. Merkez Bankası fiyat baskılarını kontrol altına almak amacıyla borçlanma maliyetlerini artırmaya devam ettiği için gelecek yıl bir resesyon yaşanma ihtimali yüksek. Bu durum genellikle kredi kalitesinin zarar göreceği anlamına gelse de ABD'nin en büyük bankaları mortgage sektörünü daha da zora sokacak gerilemeyi atlatmak için güçlü bir konumda.

Geleneksel bankalar beklenen ekonomik rüzgarların fintech sektöründeki yeni rakipleri geri çekilmesiyle soluk bile alabilir. Çeşitlilik vaatlerini yerine getirme ve bankaların kadrolarının yapısı hakkında daha fazla şeffaflık sağlayarak ilerleme kaydettiklerini kanıtlama baskısı azalmayacak. Bloomberg'ün kaleme aldığı yazısında 2023 yılında sektörü nelerin beklediğine dair ileriye dönük tahminler yer alıyor.

1-Büyük bankalar sıkıntı yaşamayacak

Personel kesintileri ve potansiyel durgunluk bir yana, büyük bankalar çalkantılı geçmesi beklenen bu yılı atlatmak için iyi konumlanmış durumda. Columbia Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde kıdemli araştırmacı olan, bankacılık ve finansal teknoloji konularına odaklanan Todd Baker, "Sermaye pozisyonları ve likidite pozisyonları güçlü. Görebildiğim kadarıyla, herhangi bir kredi ya da risk kategorisinde kapasitelerini aşmadılar" ifadelerini kullandı.

Aykırı davranan bankalara tavır sert olacak

Görünüm iç açıcı değil. Wells Fargo & Co. bu ayın başlarında kötü yönetim iddiaları üzerine 3,7 milyar dolarlık bir anlaşmaya vardıktan sonra, Tüketici Finansal Koruma Bürosu, düzenlemelere aykırı davranan bankalara karşı daha sert olacağını açıkladı. CFPB Direktörü Rohit Chopra, "Ülkemizin bankacılık yasaları, sigortalı mevduat kurumlarının kamu güvenini ihlal etmemesini sağlamak için güçlü araçlar sağlıyor ve yeni yılda bunları kullanıp kullanmayacağımız ya da nasıl kullanacağımız konusunda yetkili arkadaşlarımızla birlikte çalışmayı umuyoruz" dedi. 

Sermaye seviyeleri güçlü olsa da, olası bir durgunluk kredi verenleri batık kredileri karşılamak için çok daha fazla rezerv ayırmaya zorlayacak. Bu da kar hanesine zarar verecek ve potansiyel olarak işten çıkarma listesini güçlendirecektir. Aynı zamanda, yüksek faiz oranları bankaların net faiz gelirlerini artırmaya devam edecek. Diğer bankalar da hala mücadele ediyor. Baker, daha küçük kredi verenlerin satın almalar dışında büyüyemediğini ve orta ölçekli olanların bölgesel dinamiklere çok daha duyarlı olduğunu belirtti. Ayrıca teknolojiye yatırım yapmak için çok fazla kapasiteye sahip olmadığını söyledi.

2-Mortgage sıkıntısı

Konut piyasası 2022'de yükselen faiz oranlarıyla sarsıldı ve mortgage sayısı hızla düştü. Bu durumun gelecek yıl da devam etmesi bekleniyor. TransUnion bu yıl için satın alma işlemlerinin sayısının 4 milyonun biraz üzerinde olacağını tahmin ediyor. Bu 2021'dekinin yaklaşık yarısı. Rocket Cos. İcra Kurulu Başkanı Jay Farner bir röportajda, "Bence 2023, 2022'nin ikinci yarısına çok benziyor. Müşteriye daha çok fintech yöntemiyle değer katmak gerekecek" dedi. Firması ülkenin en büyük mortgage kreditörlerinden biri olan Farner, kredi verenlerin ipotek piyasasındaki düşüşle boğuşurken, tüketicilerle başka şekillerde etkileşim kurmaya odaklanmaları ve bazı bankacılık hizmetleri sunmaları gerektiğini söyledi. 

3-Fintech turizminin sonu

Finansal teknoloji firmaları, risk sermayesi yatırımları ve düşük borçlanma maliyetleri sayesinde son birkaç yılda hızla büyüdü. LendingClub'dan Anuj Nayar'ın deyimiyle bazı fintech yatırımcıları bu alandan çıktıkça bu durum hızla değişiyor.

“Kepenk indiren mağazalara hazır olun”

LendingClub'da kıdemli başkan yardımcısı ve finansal sağlık sorumlusu olan Nayar bir e-postada, "Şimdi bazı yatırımcıların geri çekildiğini görüyoruz. Ancak tıpkı 2000-2001 yıllarındaki e-ticarette olduğu gibi, bu pazara odaklananlar başarılı olmaya ve büyümeye devam edecek" dedi. Nayar'ın firması bile bağışıklık kazanamadı. Fintech'in hisseleri bu yıl yaklaşık yüzde 65 değer kaybetti. Nayar, risk sermayesi fonları kurudukça, satın almalara ya da kepenk indiren mağazalara hazır olun, dedi. Nayar, "Mevcut piyasada, fintech'lerin harcamalarını geri çektiğini ve oranlarını çok dikkatli bir şekilde yönettiklerini ayrıca büyümeden ziyade karlılığa yeniden odaklanıldığını göreceğiz" ifadelerini kullandı.

Comcast bünyesindeki bir girişim grubu olan Forecast Labs'ın kurucusu ve genel müdürü Arjun Kapur, "Borsaya yatırım yapmıyorsam başka nereye yatırım yapabilirim?" dedi. Kapur'a göre, alternatif yatırımlara (altın, sanat, elmas) ve bunları sunan fintech'lere olan ilgi, yaşam belirtileri gösteriyor.

4-Kripto yönetmeliği

FTX'in çöküşü ve Sam Bankman-Fried'ın operasyonlarına yönelik yüksek profilli soruşturmalarla birlikte mali düzenleyiciler  gözlerini çöküşe ve sonuçlarına dikmiş durumda. Aralarında Demokrat Elizabeth Warren ve Cumhuriyetçi Roger Marshall'ın da bulunduğu senatörler kısa süre önce sektörü dizginlemek için yasa tasarısı sundular.

Geçen hafta, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Başkanı Gary Gensler, kurumun dijital varlık borsaları ve düzenlemelerinden kaçınan diğer firmalar için sabrının azaldığını söyledi. Gensler bir röportajda, "Kurallara uymaya başlamak için zaman azalıyor" dedi. Geçen bir buçuk yıl boyunca SEC başkanı, çoğu tokenın aslında blok zincirinde işlem gören kayıtsız menkul kıymetler olduğunu savundu. Ajansın zorlu ticaret ve yatırım kurallarına uymaları gerektiğini söyledi.

5-Yatırım bankacılığı yeniden canlanıyor mu?

Bazı yatırımcılar, FED'in gösterge faizinde bir zirve beklerken, 2023'ün bu yılki düşüşten sonra toparlanmaya geçeceğini tahmin ediyor. Bank of America'nın finansal sponsorlar eş başkanı Saba Nazar, bu zirveye ulaşıldığında, öz sermaye ve borç riskinin uygun şekilde fiyatlandırılabileceğini ve kredi piyasası likiditesinin geri döneceğini söyledi. Nazar, yatırım bankalarının riski azaltmasına ve bilançolarını tıkayan sendikasyon kredilerine izin vereceğini söyledi.

Kimse Fed'in gelecek yıl ne yapacağından ya da enflasyon ve işsizlik seviyelerinin nereye varacağından emin olamazken, Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP'de ABD birleşme ve satın alma işlemlerini yöneten Jim Langston, görünümün biraz daha netleştiğini söyledi. Langston, "Bence bu konuda daha iyi bir tablo var. Önümüzdeki yılın bu yıldan daha aktif olacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.