30 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.04.2024 13:37 | Son Güncelleme: 17.04.2024 13:45

Bloomberg yazdı: Airbus ve Rolls-Royce'tan 20 milyar dolarlık THY anlaşması

Airbus ve Rolls-Royce, Türk Hava Yolları ile 20 milyar dolarlık parça anlaşması yapmaya hazırlanıyor. Nisan sonunda yapılması beklenen anlaşma Türkiye'nin 2023 yılı için verdiği Airbus siparişlerinin bir bölümünü oluşturuyor. İmzalar atıldığı takdirde parçalar yerli üretilecek
Bloomberg yazdı: Airbus ve Rolls-Royce'tan 20 milyar dolarlık THY anlaşması

Türk Hava Yolları, geçen yıl açıkladığı mega uçak alımının bir parçası olarak uçak bileşenlerinin yerli üretimi için Rolls-Royce Holdings Plc ve Airbus SE ile 20 milyar dolarlık bir anlaşma imzalamaya hazırlanıyor. Türk yetkililere göre anlaşma bu ay içinde İstanbul'da düzenlenecek bir törenle duyurulabilir. Türkiye hükümeti THY'nin en büyük hissedarı konumunda.

Uçak parçalarında yerli üretim

Türkiye'nin amiral gemisi havayolu şirketi, İstanbul merkezini büyütmek, Emirates ve Qatar Airways gibi bölgesel rakipleriyle mücadele etmek için aralık ayında Airbus'tan 230 uçak alımını kesinleştirdi. Yetkililer, siparişin bir parçası olarak Türkiye'nin uçak parçalarının yerli üretimi için bastırdığını söyledi.

2023'teki Airbus siparişlerinin bir parçası

Uçak parçalarının yerli üretimi için yapılan anlaşma, Türkiye'nin sivil ve askeri havacılık endüstrisini geliştirme hedefinin önemli bir bileşeni olmasının yanı sıra yaklaşık 70 milyar dolar değerindeki 2023 Airbus siparişinin bir parçası. Görüşmeler gizli olduğu için isimlerinin açıklanmasını istemeyen yetkililer, devlet tarafından işletilen TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. veya TEI de dahil olmak üzere Türk şirketlerinin muhtemelen üretim programının bir parçası olacağını söyledi. Bir THY sözcüsü imzaların atılacağı tarihi doğruladı ancak ayrıntı vermedi. Airbus ve Rolls-Royce yorum taleplerine yanıt vermedi.

Hükümet yerli üretime ağırlık vermeye çalışıyor

Türkiye, yerli tank ve savaş uçağı projeleri için motor teknolojisi satın almak üzere uzun süredir Rolls-Royce gibi yabancı şirketlerle görüşmeler yürütüyor. Jet motoru üreticisinin halihazırda Türkiye'de sanayi holdingi Kale Grubu ile bir ortak girişimi bulunuyor. Ankara'daki hükümet, savunma ekipmanları ve yolcu uçakları da dahil olmak üzere dış alımlarında yerli üretime ağırlık vermeye çalışıyor.