20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.05.2024 09:50 | Son Güncelleme: 09.05.2024 13:50

Bloomberg yazdı: Enflasyon tahminleri yatırımcılar için artık sorun değil

ABD merkezli Bloomberg'ün haberine göre yatırımcılar artık, Türkiye'deki enflasyon tahminlerini önemsemiyor. Uzmanlar, tahminleri, enflasyonu bastırmak için ne gerekiyorsa yapılırken politikayı şekillendirmeyi amaçlayan hedefler olarak görüyor
Bloomberg yazdı: Enflasyon tahminleri yatırımcılar için artık sorun değil

Merkez Bankası Başkanı enflasyonun yıl sonu hedefi olan yüzde 36'ya düşme yolunda olduğunu söyledi. Türkiye'nin enflasyon tahminleri hala inandırıcılığını koruyor ve bu defa piyasada çok az kişi şikayetçi.  Yatırımcılar artık enflasyon tahmininden ziyade para politikasının üst düzey bir yetkilinin "iddialı ama ulaşılabilir" olarak nitelendirdiği bir hedefle nasıl uyumlu olduğuna odaklanıyor. Bloomberg anketine katılan analistlerden biri hariç hepsinin tahminlerinden daha iyimser olan bu görüş, enflasyonun yıl sonuna kadar neredeyse yarı yarıya azalarak yüzde 36'ya düşmesini öngörüyor.

"Politikayı şekillendirmeyi amaçlayan hedefler"

Merkez Bankası'nın önceki yönetiminin aşırı iyimser tahminleri, tüketici fiyatları kontrolden çıkarken ultra düşük faiz oranları nedeniyle zaten yabancılaşmış olan yatırımcılar için bir zamanlar geri iten bir güçtü. Ancak şimdi merkez bankası tahminlerini, enflasyonu bastırmak için "ne gerekiyorsa" yaparken politikayı şekillendirmeyi amaçlayan hedefler olarak görüyor. Yatırım danışmanlığı şirketi Fortuna Capital'in CEO'su Altuğ Özaslan'a göre, bu yılki tahminlerin ikinci çeyrek için yüzde 36'da tutulması kararı, ek sıkılaştırma sinyali eşliğinde yerel tahvillere girişi destekleyebilir.

Özaslan, "Yatırımcıların para politikasına olan inancı ve likiditeyi daha da sıkılaştırmaya yönelik olası hamleler, cazibeyi artırmak ve devlet tahvillerine girişleri çekmek için kilit önem taşıyor" dedi. Türkiye'nin daha geleneksel ekonomiyi benimsemesinin üzerinden neredeyse bir yıl geçmişken, Karahan ve iki yardımcısını bekleyen kitle daha iyimser  bir ruh hali içinde. Türk yetkililer borçlanma maliyetleri ile Merkez Bankası'nın enflasyon için öngördüğü patika arasındaki farka bakmayı tercih ediyor ki bu da politikanın halihazırda göründüğünden daha sıkı olduğunu gösteriyor. Bu ölçüye göre oranlar geçen Kasım ayından bu yana pozitif seyrediyor.

Karahan geçen ay yaptığı açıklamada fiyat artışının planlandığı gibi yılı yüzde 36 ile kapatma yolunda ilerlediğini söyledi. Bu piyasaların ancak üç aylık bir gecikmeyle ulaşılabileceğini düşündüğü bir seviye. Şubat ayındaki son enflasyon raporunun sunumunda Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, "Hedefi iddiasız olan bir merkez bankası oksimorondur," dedi. Bir sonraki ay, politika yapıcılar 500 baz puanlık bir artışla sürpriz yaparak temel faiz oranını yüzde 50'ye çıkardılar. Aralarında Ercan Erguzel'in de bulunduğu Barclays Plc ekonomistleri bir raporda, "İç talep koşulları güçlü kalmaya devam ediyor ve muhtemelen enflasyondaki iyileşmeyi sınırlayacak" dedi.