06 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.10.2024 11:35 | Son Güncelleme: 06.10.2024 13:32

Bloomberg yazdı: Küresel bankalar faiz indirimi tahminlerini değiştiriyor

Son açıklanan enflasyon verilerinin ardından uluslararası bankalar, Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararına dair tahminlerini ertelemeye başladı. Bloomberg analistlerin değişen tahminlerini yazdı
Bloomberg yazdı: Küresel bankalar faiz indirimi tahminlerini değiştiriyor

Wall Street bankaları, eylül ayında enflasyonun beklenenden yüksek çıkmasının ardından Türkiye'nin ilk faiz indiriminin zamanlamasına ilişkin tahminlerini yeniden değerlendiriyor. Yaklaşık bir hafta öncesine kadar ilk indirimin gelecek ay kadar erken bir tarihte yapılacağını öngören analistler, tahminlerini 2025'e kadar uzattı. Değişen tahminler arasında JPMorgan Chase & Co. ekonomistlerinin ocaktan ağustosa kadar her ay 250 baz puanlık indirim öngörmesi ve faizi mevcut yüzde 50'den yüzde 30'a indirmesi de vardı. 

Enflasyon tahminlerini de artırdılar

Aralarında Fatih Akçelik'in de bulunduğu JPMorgan ekonomistleri, “Asgari ücrete yapılan zamlar ve diğer yönetilen fiyat artışlarından kaynaklanan önemli enflasyonist baskılar olması durumunda daha küçük faiz indirimleri ve duraklamalar için riskler görüyoruz” dedi. Ekonomistler, 2024 sonu enflasyon tahminlerini bir tam puan artırarak yüzde 43,5'e yükseltti. Goldman Sachs ekonomistleri de kasım ayındaki tahminlerini ocak ayına çekerken, yılsonu enflasyon tahminlerini yüzde 40'tan yüzde 44'e yükseltti.

Perşembe günü açıklanan verilere göre yıllık enflasyon geçen ay yüzde 49,4 olurken, yetkililerin tercih ettiği gösterge olan aylık enflasyon beklenmedik bir artışla yüzde 2,97'ye yükseldi. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın 8 Kasım'da enflasyon görünümüne ilişkin güncellenmiş projeksiyonlar sunması ve para politikasının yönü hakkında daha fazla ayrıntı vermesi planlanıyor. Karahan perşembe günü yaptığı açıklamada fiyat istikrarı sağlanana kadar politikanın sıkı kalacağını söyledi.

"Aralıkta bile düşük bir olasılık"

Merkez Bankası'nın yılsonu enflasyon hedefi yüzde 38, görünümün üst sınırı ise yüzde 42. Faizler son altı toplantıdır yüzde 50 seviyesinde tutuluyor. Londra'daki BBVA'da gelişmekte olan piyasalar stratejisti olan Tufan Cömert, “Kasım ayı için faiz indirimi fiyatlaması sert bir düzeltme gördü” dedi ve piyasaların şimdi beklentileri aralık ayına kaydırdığını ifade etti. Karahan'ın açıklamalarına atıfta bulunan Cömer, aralık ayında bir faiz indiriminin bile artık “düşük bir olasılık” olduğunu söyledi.

Barclays ekonomisti Ercan Ergüzel'e göre, kötü gelen ekim ayı verileri Merkez Bankası'nın faiz indirimlerini aralık ya da ocak ayına ertelemesine neden olabilir. Geçen ay Barclays ekonomistleri indirim beklentilerini Ocak ayından kasım ayına çekti. UBS Group ekonomisti Gyorgy Kovacs da benzer şekilde aralık ayına veya gelecek yıla erteleme olasılığını kabul etti ancak ilk indirimin 250 baz puanlık bir indirimle kasım ayında yapılmasını öngörmeye devam etti.

Morgan Stanley ekonomisti Hande Küçük, eylül ayı enflasyonunun “ekonomide devam eden yavaşlamaya rağmen firmaların hala fiyatlama gücüne sahip olduğunu” gösterdiğini söyleyerek gelecek yıl faiz indirimi çağrısını korudu. Merkez Bankası'nın yeni asgari ücret ve diğer fiyat artışlarının açıklanmasını bekleyeceğini söyledi. Türkiye 2025 yılı için asgari ücrette yapacağı düzenlemeyi aralık ayında açıklayacak. Hükümet bu yılın başında asgari ücret maaşlarını neredeyse yüzde 50 oranında arttırmıştı.