18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.06.2023 08:29 | Son Güncelleme: 21.06.2023 08:30

Bloomberg yazdı: Türkiye asgari ücreti artırdı, yeni ekonomi ekibinin işini zorlaştırdı

Asgari ücret yüzde 34 ara zamla 11 bin 402 liraya yükseldi. Ancak uzmanlar bu durumun fiyat artışlarını hızlandırabileceğini öngörüyor. Bu nedenle öncelikleri enflasyonu düşürmek olan yeni ekonomi ekibinin işi daha zor olabilir
Bloomberg yazdı: Türkiye asgari ücreti artırdı, yeni ekonomi ekibinin işini zorlaştırdı

Asgari ücrete bu yıl ikinci kez zam yapıldı. Bloomberg'in haberine göre bu durum enflasyonist baskıları artırma potansiyeli taşıyarak yeni ekonomi ekibinin işini zorlaştırıyor. Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan canlı yayında yaptığı açıklamada, aylık net asgari ücretin yüzde 34 artışla 11 bin 402 liraya yükseleceğini söyledi. Bu geçen yılın sonuna göre yüzde 107'lik bir artış anlamına geliyor.

Fiyat artışlarını hızlandırabilir

Bu artış, geçen ay yeniden seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın düşük ücretlilerin ekonomik koşullarını iyileştirme kararlılığına işaret ederken, fiyat artışlarını da hızlandırabilir. Enflasyon geçen yıldan bu yana yavaşlamış olsa da hala yüzde 40 seviyesinde. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Ergun Atalay, "Enflasyon yavaşlamazsa, ücret artışı anlamsız olur. Piyasadaki fiyatların bir an önce kontrol altına alınacağını umuyoruz" dedi. 

900 milyar dolarlık ekonomi, son yıllarda enflasyondaki artışla boğuştu. Cumhurbaşkanı seçim zaferinin ardından ekonomi ekibini yeniledi ve eski Wall Street tahvil stratejisti Mehmet Şimşek'i maliye bakanı olarak geri getirdi. Yabancı yatırımcılar hükümetin, lirayı desteklemek için arka kapıdan yapılan müdahaleler ve faiz oranlarını enflasyon seviyesinin oldukça altında tutmak gibi alışılmışın dışındaki ekonomi politikalarına son vermesini umuyor. 

Konu hakkında bilgi sahibi kişilere göre Şimşek rasyonel politikalar benimsenmesi gerektiğini kabul etti ancak Cuma günü iş dünyası liderlerine ve bankacılara istenmeyen yan etkilerden kaçınmak için kademeli adımlar atacağını söyledi.

Faizin yüzde 20'ye yükseltilmesi bekleniyor

Merkez Bankası, Erdoğan'ın Şimşek'ten günler sonra atadığı Başkan Hafize Gaye Erkan yönetiminde ilk kez Perşembe günü faiz oranlarına ilişkin bir karar verecek. Ekonomistler yüzde 8,5 olan baz faiz oranından bir artış bekliyor ancak bunun ne kadar büyük olacağı konusunda büyük farklılıklar var. Bloomberg anketinden elde edilen tahminler bankanın faiz oranını yüzde 14 ile yüzde 40 arasında bir yere yükselteceğini gösteriyor. Medyan tahmin ise yüzde 20.