Bloomberg'in Dünya gazetesinden aktardığına göre Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir cuma günü yaptığı açıklamada, "Şirketler var olmayan karlar üzerinden vergi ödemek zorunda kalıyor" dedi. Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, "Bu kadar yüksek enflasyon altında ne kazanılırsa kazanılsın, sermaye kaybediliyor" ifadelerini kullandı. Bloomberg'ün haberine göre, bu hafta başında Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, muhasebe kurallarında bir değişikliğin elzem olduğunu söyledi.
Yüksek enflasyon muhasebesinde, bilançoların satın alma gücünü yansıtmasını sağlamak için stoklar gibi parasal olmayan kalemler ayarlanır. Türk muhasebe standartları, sistemin kullanılabilmesi için üç yıllık kümülatif enflasyonun yüzde 100 civarında olmasını gerektiriyor. Bu seviye neredeyse bir yıl önce aşıldı ancak Ocak ayında kabul edilen bir yasayla 2023'ün tam yıllık kazançlarına kadar uygulanamayacak.
Üretici fiyatları yüzde 158 arttı
Türkiye'de yıllık tüketici fiyatları enflasyonu ekim ayında yüzde 85'i aşarken, üretici fiyatları yüzde 158 arttı. Merkez Bankası'nın eylül ayında gevşeme döngüsüne başlamasından bu yana fiyat artışları hızlandı. O tarihten bu yana gösterge niteliğindeki bir haftalık repo faizi 850 baz puan düşürülerek yüzde 10,5'e çekildi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yıl sonuna kadar tek haneli faiz oranına inilmesini istedi.
Türk bankalarının toplam kârı arttı
Bloomberg verileri kullanılarak yapılan hesaplamalara göre, Borsa İstanbul-100 endeksindeki şirketlerin net gelirleri üçüncü çeyrekte bir önceki yıla göre ortalama yüzde 90 arttı. Bankacılık Düzenleme Kurumu verilerine göre, Türk bankalarının toplam kârı ilk dokuz ayda bir önceki yıla göre beş kat arttı.
"Bugün hiçbir bilanço gerçekleri yansıtmıyor"
Yeminli mali müşavir Nedim Türkmen telefonla yaptığı açıklamada, "Bugün hiçbir bilanço gerçekleri yansıtmıyor. Sahte bir cennetin içindeyiz. Hiperenflasyonist muhasebe olmadan, gördüklerimiz sadece zombi şirketler" açıklamasını yaptı.