16 Eylül 2026, Çarşamba
Gece Modu Gece Modu Gündüz Modu Gündüz Modu
Haber Giriş: 16.09.2026 08:37 | Son Güncelleme: 16.09.2026 08:45

Booking düzenlemesi yeni oyuncu getirebilir: Fliggy Türkiye pazarına hazırlanıyor

Ekonomim’den Merve Yiğitcan’ın haberine göre yabancı rezervasyon platformlarına yeni bir yasal çerçeve getiren teklif, Fliggy’yi de harekete geçirdi. Alibaba bünyesindeki şirket, düzenleme yasalaşırsa Türkiye pazarına girebilir
Booking düzenlemesi yeni oyuncu getirebilir: Fliggy Türkiye pazarına hazırlanıyor

Yabancı dijital konaklama ve seyahat platformlarının Türkiye’de faaliyet göstermesine ilişkin yasa teklifi, pazara yeni şirketlerin girmesinin önünü açabilir. Ekonomim’den Merve Yiğitcan’ın haberine göre Alibaba Grubu bünyesindeki rezervasyon platformu Fliggy, teklifin yasalaşması halinde Türkiye pazarına girmek için hazırlık yapıyor.

Fliggy Türkiye pazarını izliyor

Sektör kaynakları, vize süreçlerindeki kolaylaşma ve Türkiye ile Çin arasındaki uçuşların artması nedeniyle Fliggy’nin Türkiye’yi büyüme alanlarından biri olarak değerlendirdiğini belirtiyor. Düzenlemenin yürürlüğe girmesi halinde şirketin kısa sürede pazara girebileceği ifade ediliyor.

Habere göre Fliggy’nin Türkiye planında, Alibaba’nın ülkedeki en büyük yatırımı Trendyol’un dijital altyapısı, finansal teknoloji çözümleri ve kullanıcı tabanından yararlanma ihtimali de bulunuyor. Platformun, Çin’den Türkiye’ye gelen turistleri kendi sistemine yönlendirmenin yanı sıra Türkiye’deki kullanıcılara hizmet vermeyi hedeflediği aktarılıyor.

Yerli acenteler rekabet baskısından endişeli

Yabancı platformların Türkiye pazarına dönme ihtimali, TÜRSAB üyesi yerli seyahat acentelerinde kaygı yaratıyor. Sektör temsilcileri, yabancı şirketlere lisans ve izin yükümlülükleri getirilmesinin tek başına eşit rekabet koşulları sağlamayacağını savunuyor.

Güçlü sermaye, yüksek reklam bütçesi ve gelişmiş teknoloji altyapısına sahip küresel platformların küçük ve orta ölçekli yerli acenteler üzerinde baskı oluşturabileceği belirtiliyor. Vergi, ofis ve istihdam maliyetlerini üstlenen yerli şirketler, yabancı dijital platformların zaman içinde pazarda baskın konuma gelerek oteller ve acenteler üzerindeki komisyon baskısını artırmasından endişe ediyor.

Düzenlemeyi destekleyenler ise Booking.com’un geri dönmesi ve Fliggy gibi yeni oyuncuların pazara girmesiyle rekabetin tüketici lehine güçleneceğini, fiyatların daha şeffaf hale geleceğini ve turizm gelirlerinin artabileceğini savunuyor.

Platformlara yüzde 17 komisyon sınırı

TBMM Başkanlığı’na 10 Ağustos 2026’da sunulan Yabancı Dijital Konaklama Platformları Kanunu Teklifi, yabancı platformlara Türkiye’de faaliyet gösterebilmeleri için bir dizi yükümlülük getiriyor.

Teklife göre şirketlerin Türk Ticaret Kanunu uyarınca kurulmuş bir sermaye şirketi statüsünde yasal temsilci bulundurmaları ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan iki yıl süreli izin belgesi almaları gerekecek. Belge ücreti ilk yıl için 5 milyon lira olacak ve sonraki yıllarda yeniden değerleme oranında artırılacak.

Platformların konaklama tesislerinden alabileceği komisyon KDV hariç yüzde 17 ile sınırlandırılırken uyuşmazlıklarda Türk mahkemeleri yetkili olacak. Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından mevcut yabancı platformlara lisans başvurusu için üç ay süre tanınacak.

Koşulları yerine getirmeyen platformların erişimi Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından engellenebilecek. Gerekli şartları sağlayan şirketler ise Türkiye’deki kullanıcıların yurt içindeki tesislere rezervasyon yapmasına yeniden aracılık edebilecek.

Kaynak: Diğer