Altın piyasası son dönemin en kritik yol ayrımlarından birini yaşıyor. Salı günü vadeli altın kontratları değer kaybederken, SPDR Gold ETF (GLD) ve VanEck Gold Miners ETF (GDX) gibi altına dayalı yatırım fonlarında yükseliş odaklı işlemler yoğunlaştı.
Fiziki altındaki düşüşe rağmen, altın madenciliği şirketlerinin hisselerini barındıran GDX fonu günü %4'ün üzerinde bir yükselişle kapattı.
CNBC'nin haberine göre piyasadaki yükseliş eğilimi özellikle GDX fonunda kendini hissettirdi; seansın bir noktasında yükseliş yönlü (call) opsiyon hacmi, düşüş yönlü (put) opsiyon hacmini 5’e 1 oranında geride bıraktı.
ThinkOrSwim verilerine göre yatırımcılar ağırlıklı olarak yükseliş beklentisiyle işlem yaptı. GDX fonunda 10 binden fazla alım yönlü (call) opsiyon satın alınırken, düşüş beklentisini gösteren satış yönlü (“put”) opsiyon sayısı 4 bin 400’de kaldı.
SpotGamma verilerine göre yatırımcıların en çok ilgi gösterdiği işlemler, 18 Haziran vadeli ve 100 ile 110 dolar hedefli yükseliş opsiyonları oldu. Bu işlemlerin para kazandırabilmesi için altın madenciliği hisselerinin kısa sürede çok sert yükselmesi gerekiyor. Yani yatırımcılar piyasada güçlü bir yükseliş ihtimaline oynuyor.
Gizemli yatırımcıdan düşüşe 1 milyon dolarlık tahmin
Madencilik hisselerindeki bu iyimser havaya karşın, piyasadaki çok daha büyük bir kurumsal yatırımcı (balina) bu yükselişin gerçekleşmeyeceğine inanıyor.
Günün en büyük işlemlerinden birinde, büyük bir yatırımcı hisselerin düşeceğine bahis oynayarak 1 milyon dolardan fazla harcadı. Bunun için, 17 Temmuz’a kadar geçerli olan ve hisse fiyatı 85 seviyesinin altına düşerse değer kazanacak çok sayıda düşüş opsiyonu satın aldı.
Bu devasa işlem, küçük yatırımcıların topladığı 100 ve 110 vadeli yükseliş opsiyonlarının toplam prim değerini bile tek başına geride bıraktı.
Piyasadaki bu zıt hamleler, jeopolitik risklerin öngörülemez olduğu ve faiz görünümünün belirsizleştiği bu dönemde altın için tam bir "tamam mı devam mı" dönemeç noktası sunuyor.
Altın, ocak ayında kırdığı tüm zamanların en yüksek seviyesinden bu yana yaklaşık %20 değer kaybetmiş durumda; ancak buna rağmen son iki yıllık grafiğe bakıldığında hala %89 yukarıda seyrediyor. Altın madencileri ise aynı iki yıllık periyotta %144'lük bir primle altının kendisini geride bırakmış durumda.
Sektör devinde yarım milyar dolarlık hareketlilik
Piyasanın yönüne dair bir diğer önemli ipucu ise dünyanın en büyük altın madenciliği şirketlerinden Newmont Mining opsiyonlarında yaşandı.
SpotGamma verilerine göre salı günü şirketin kontrat hacmi 100 bine yaklaşırken, toplam opsiyon primi de 500 milyon dolara dayandı.
Buradaki işlemler ise yatırımcıların daha temkinli hatta düşüş beklentisinde olduğunu gösterdi. Piyasada milyonlarca dolarlık yükseliş pozisyonu kapatılırken, günün en dikkat çeken hamlelerinden biri 22 milyon dolarlık büyük bir satış işlemi oldu.
Uzmanlar, bu büyüklükteki bir opsiyon satışının genellikle büyük bir yatırımcının mevcut hisse pozisyonundan tamamen çıkış yaptığına dair güçlü bir sinyal olduğunu belirtiyor.
Kaynak: Gazete Oksijen



