29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 29.01.2023 10:32 | Son Güncelleme: 29.01.2023 10:47

CEO’lar ekonomi ve işgücü piyasası hakkında ne düşünüyor?

ABD'de beklenen resesyon nedeniyle ekonomiye dair endişeli olan CEO'lar tüketicilerin baskı altında olduğunu düşünüyor. Visa Finans Direktörü Vasant Prabhu ise, "Tüketiciler harcamalarını değiştirdiler, ancak aynı miktarı harcıyorlar" diyerek durumdan hizmet sektörünün etkilendiğini söyledi
CEO’lar ekonomi ve işgücü piyasası hakkında ne düşünüyor?

Microsoft, Tesla, Nasdaq ve birçok büyük şirketin lideri ekonomi, enflasyon ve işgücü piyasası hakkında endişeli ancak yılın ikinci yarısı için umutsuz da değiller. Wall Street Journal yılın ilk ayı biterken CEO'ların ekonomiye dair yorumlarını derledi.  İşte dünyanın bazı kurumsal liderlerinin bu hafta ekonomi, enflasyon ve işgücü piyasası hakkında söyledikleri: 

Microsoft CEO’su Satya Nadella:

Birkaç şey giderek netleşiyor. Pandemi sırasında müşterilerin dijital harcamalarını hızlandırdığını gördüğümüz gibi şimdi de bu harcamaları optimize ettiklerini görüyoruz. Ayrıca, kuruluşlar makroekonomik belirsizlik göz önüne alındığında dikkatli davranıyorlar. Dünyanın en gelişmiş yapay zeka modelleri yeni bir bilgi işlem platformuna dönüşürken, bir sonraki büyük bilgi işlem dalgası doğuyor. (24 Ocak)

Tesla CEO’su Elon Musk: 

Tahminim, eğer ciddi bir resesyon varsa ve muhtemelen öyle olacağını düşünüyorum, ama umarım öyle değildir, bu neredeyse tüm girdi maliyetlerimizde anlamlı düşüşlere yol açar. Bu nedenle, büyük olasılıkla girdi maliyetlerimizde deflasyon görmeyi beklerdim, bu da evet, daha iyi marjlara yol açar. Sadece tahminde bulunuyorum. (25 Ocak)

International Business Machines Corp. CEO'su Arvind Krishna:

Gördüğümüz şey, müşterilerimizin çoğunun, 2023'te küçük veya farklı ters rüzgarların aha güçlü bir şekilde ortaya çıkacağına inandığı. Daha güçlü olmak istedikleri için bu, ücret enflasyonunu, siber sorunları, tedarik zinciri zorluklarını ve tüm demografik değişimleri dengelemeye yardımcı olacak teknolojiyi kullandıkları anlamına geliyor. (25 Ocak)

Nasdaq Inc. CEO’su Adena Friedman:

Umuyorum ki yıl boyunca piyasalar açılırsa, Nasdaq’a girmek isteyen 200 şirketimiz var. Bildiğiniz gibi, tango için iki kişi gerekir. Yani, arzımız var. Talep, gerçekten de yeni anlaşmalar yapma konusunda kendinden emin hisseden yatırımcılardan geliyor. (25 Ocak)

Visa Inc. Finans Direktörü Vasant Prabhu:

Toplam harcamada, dikkate değer bir istikrar var. Mal harcamaları biraz yavaşlarken, tüm bu durgunluktan hizmet harcamaları etkilendi. Tüketiciler harcamalarını değiştirdiler, ancak aynı miktarı harcıyorlar. (26 Ocak)

Kimberly-Clark Corp. CEO'su Michael Hsu:

Tüketicilerin baskı altında olduğunu hissediyorum. En iyi müşterilerimizle konuşuyoruz ve bu nedenle tüketicinin cüzdanında bazı zorluklarla uğraştığını biliyoruz. (25 Ocak)

3M Co. CEO'su Mike Roman:

Beklenenden daha yavaş büyüme, elektronik ve perakende gibi tüketicinin karşı karşıya olduğu pazarlardaki hızlı düşüşlerden kaynaklandı. Bu dinamik, Aralık ayında tüketicilerin isteğe bağlı harcamaları keskin bir şekilde azaltması ve perakendecilerin stok seviyelerini ayarlamasıyla hızlandı. Aralık ayında gördüğümüz talep eğilimlerinin 2023'ün ilk yarısına kadar devam etmesini bekliyoruz. (24 Ocak)

Tractor Supply Co. CEO'su Hal Lawton:

Enflasyonun zirve yaptığına inanıyoruz ancak yıl içinde ilerledikçe yapışkan kalmaya devam edecek. İşgücü piyasasının düzenli bir şekilde gevşemesinin, ülkenin ikinci yarıda ve 2024'te ekonomimizi sürdürülebilir koşullara döndürme kabiliyetinin kilit belirleyicisi olacağı görüşündeyiz. (26 Ocak)

Boeing Co. CEO'su David Calhoun:

İşe alım artık bir kısıtlama değil. İnsanlar ihtiyaç duydukları insanları işe alabilirler. Her şey eğitim ve nihayetinde talep ettiğimiz sofistike işi yapmaya onları hazırlamakla ilgili. (25 Ocak)

American Express Co. CEO'su Stephen Squeri:

İşten çıkarma yaşayan şirketlerin bazı manşetlerini gördünüz. Bu şirketlerin pandemi öncesi nerede olduğuna bakmanın gerçekten önemli olduğunu düşünüyorum ve muhtemelen hala pandemi öncesine göre çok daha yüksek bir istihdam seviyesindeler. (27 Ocak)

Intel Corp. CEO’su Pat Gelsinger:

Makro zayıflığın, ikinci yarıda iyileşme olasılığıyla birlikte en azından yılın ilk yarısında devam etmesini bekliyoruz. Çeşitli derecelerde, tüm piyasalarımız makro belirsizlikten, artan faiz oranlarından, Avrupa'daki jeopolitik gerilimlerden ve başta Çin olmak üzere Asya'daki Covid etkilerinden etkileniyor. (26 Ocak)