21 Eylül 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.09.2024 10:58 | Son Güncelleme: 21.09.2024 11:01

CEO'su aniden görevden alındı: Nike'ın yeni stratejisi ne olacak?

Nike ani bir karar değişikliğiyle CEO'su John Donahoe'nin emekliye ayrıldığını ve 2020'de şirketten ayrılan Elliott Hill'in CEO olarak geri döneceğini açıkladı. Reuters'a göre Nike'ın yeni CEO'su satışları canlandırmak için perakendecilerle ilişkilerini düzeltmeye çalışabilir
CEO'su aniden görevden alındı: Nike'ın yeni stratejisi ne olacak?

Nike'ın yeni CEO'sunun, satışları canlandırmak için şirketin perakendecilerle ilişkilerini onarma çabalarını iki katına çıkarması ve eski başkan John Donahoe'nun doğrudan mağazaları ve web sitesi aracılığıyla satışa odaklanan stratejisini tersine çevirmesi bekleniyor.

Spor giyim devi, bu hafta şirketin deneyimli ismi Elliott Hill'i CEO olarak atayarak, strateji hataları ve yoğun rekabetle mücadele eden firmanın geri dönüşü konusunda yatırımcılara güven aşıladı. Bu yıl değerinin dörtte birini kaybeden şirketin hisseleri cuma günü erken işlemlerde %8 yükseldi. Morningstar analisti David Swartz, “Nike'ın yönetim kurulu (kontrolü elinde tutan Knight ailesi de dahil olmak üzere), Donahoe'nun ürün geliştirme ve perakende ilişkileri yerine doğrudan satışa öncelik verme çabaları gibi en acil sorunlarını ele almak için kapsamlı şirket bilgisine sahip bir lider istedi” dedi.

Stratejisi başarısız oldu

Eski eBay yöneticisi Donahoe 2020'de Nike'ın başına geçti ve e-ticaret işini geliştirmeyi ve doğrudan tüketici (DTC) bölümünü yönetmeyi hedefledi. Bu, Nike'ın kendi mağazaları, uygulaması ve web siteleri aracılığıyla tam fiyattan daha fazla ürün satmaya çalışmak ve Foot Locker ve Macy's gibi diğer perakendecilere daha az güvenmek anlamına geliyordu. Roger Federer'in desteklediği On Holding ve Deckers'ın sahibi olduğu Hoka gibi yeni markaların yeni bir sekme açarak Nike'tan raflarda yer ve pazar payı kapmasına izin veren strateji değişikliği başarısız oldu. Bu yılın başlarında Nike yöneticileri, DTC stratejisinin beklendiği gibi büyüme sağlamadığını ve özellikle koşu kategorisinde zemin kaybettiğini itiraf etti.