21 Eylül 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.09.2024 11:43 | Son Güncelleme: 20.09.2024 15:22

New York Times yazdı: Nike CEO'su John Donahoe aniden emekliye ayrıldı

Nike ani bir karar değişikliğiyle CEO'su John Donahoe'nin emekliye ayrıldığını ve 2020'de şirketten ayrılan Elliott Hill'in CEO olarak geri döneceğini açıkladı. New York Times şirketin inovasyona odaklanmak için aldığı kararı yazdı
Gelecek ay Nike'a geri dönecek olan Elliott Hill (Fotoğraf: Nike via The New York Times)
Gelecek ay Nike'a geri dönecek olan Elliott Hill (Fotoğraf: Nike via The New York Times)

Jordyn Holman ve Julie Creswell / The New York Times

Nike'ın yönetim kurulu perşembe günü, ticari mücadeleler ve düşen hisse senedi fiyatı nedeniyle CEO'su John Donahoe'nun aniden emekliye ayrıldığını duyurdu. Şirketten 2020 yılında emekli olan Elliott Hill, gelecek ay CEO olarak geri dönecek. Analistler bu liderlik değişiminin Nike'ın kendisini özel kılan ürün inovasyonu ve pazarlama becerisine geri dönmesine yardımcı olabileceğini söylüyor.

1988 yılında stajyer olarak başladı

Ocak 2020'den bu yana şirketin CEO'su olan Donahoe, Nike'ın Covid-19 salgını, e-ticaretin büyümesi ve tedarik zinciri darboğazlarından geçmesine yardımcı oldu. Ancak performans ve stili birleştiren bir şirkette yenilikçi ve pazarlamacı gibi kilit niteliklere sahip olarak görülmedi. Hill, 1988 yılında stajyer olarak başladığı ayakkabı markasında 32 yılı aşkın bir süre geçirdi. Görev süresi boyunca farklı departmanlarda ve hem Kuzey Amerika hem de Avrupa'da çalıştı. Emekli olmadan önce Nike ve Jordan Markası için ticari ve pazarlama operasyonlarını denetledi.

Analistler, Nike'ın son birkaç yıldır yeni ürünler geliştirmek yerine doğrudan satış kanalları oluşturmaya daha fazla odaklandığını söylüyor. BMO Capital Markets'da perakende analisti olan Simeon Siegel, Nike'ın sihrinin spor ayakkabı kategorisindeki en büyük oyuncu olması ve büyük bir pazarlama bütçesine sahip olması olduğunu söyledi. Siegel, “Nike hikaye anlatımıyla tanınıyor. Birincil odak noktası bu hikayeleri anlatmak yerine doğrudan satış yapmak olduğunda, bu sihrin bir kısmı geride kalıyor" değerlendirmesini yaptı.

Karar sonrası hisseleri yükseldi

Donahoe'dan önce CEO olarak görev yapan Nike'ın icra kurulu başkanı Mark Parker, yönetim kurulunun “düşünceli bir halefiyet süreci” yürüttüğünü söyledi. Parker yaptığı açıklamada Hill'i “Nike'ın bir sonraki büyüme aşamasına liderlik edecek doğru kişi” olarak nitelendirdi. Açıklamanın ardından Nike hisseleri piyasa sonrası işlemlerde yaklaşık yüzde 10 değer kazandı.

Nike'ın hisseleri bu yıl şimdiye kadar yüzde 24 düşerek perşembe günkü kapanışta hisse başına yaklaşık 81 dolara geriledi, Kasım 2021'deki 177 dolarlık en yüksek seviyenin oldukça uzağında. Hissedeki son kayıpların büyük bir kısmı, şirketin Wall Street analistlerini ve yatırımcıları gelir düşüşü tahminiyle şaşırtmasının ardından hissenin yüzde 20 düştüğü haziran ayının sonlarında meydana geldi. 

Nike'ın en büyük pazarı olan Kuzey Amerika, şirketin gelirlerinin yüzde 40'ını oluşturuyor. Mayıs sonunda kapanan son mali yılda, Kuzey Amerika gelirleri kısmen ayakkabı satışlarındaki düşüş nedeniyle azaldı. Nike ayrıca Deckers Brands'e ait olan Hoka ve On gibi yeni markaların rekabetiyle de giderek daha fazla karşı karşıya kalıyor. Üç yıllık 2 milyar dolarlık maliyet azaltma planının bir parçası olarak Nike bu yıl Oregon'daki genel merkezinde 700'den fazla çalışanı ya da küresel işgücünün yaklaşık yüzde 2'sini işten çıkardı.

"Elliott doğru kişi"

Özellikle üst düzey liderlik kademelerinde yapılan kesintiler, bazı analistlerin Nike'ın kilit ve deneyimli personeli işten çıkmaya zorlayıp zorlamadığını sorgulamasına neden oldu. Nike'ın kurucu ortağı Phil Knight yaptığı açıklamada Donahoe'ye şirkette geçirdiği süre için teşekkür etti. Donahoe ocak ayına kadar şirkette danışman olarak kalmaya devam edecek.

Donahoe şirkette geçirdiği süreye değer verdiğini belirterek Nike'ın tepede yeni bir lidere ihtiyacı olduğunu söyledi. Donahoe yaptığı açıklamada, “Artık bir liderlik değişikliği yapma zamanının geldiği açıktı ve Elliott doğru kişi. Nike ve Elliott'un gelecekteki başarılarını görmek için sabırsızlanıyorum" ifadelerini kullandı. 

© 2024 The New York Times Company