26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.01.2023 19:32 | Son Güncelleme: 10.01.2023 23:13

Microsfot, ChatGPT’nin yaratıcısı OpenAI’a 10 milyar dolarlık yatırım yapacak

Google ile rekabeti kızıştırmak için arama motoru Bing'e son zamanların popüler sohbet robotu ChatGPT'yi entegre edeceği konuşulan Microsoft, yapay zekanın yaratıcısı OpenAI'a 10 milyar dolarlık yatırım yapacak
Microsfot, ChatGPT’nin yaratıcısı OpenAI’a 10 milyar dolarlık yatırım yapacak

Microsoft, viral yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin arkasındaki şirket olan OpenAI’ın değerinin 29 milyar dolara yükseltecek bir anlaşma için görüşmelerde bulunuyor. Yakın kaynaklara göre teknoloji devi bu yatırımını uzun süredir takibi olan Google’a saldırmak için kullanacak. 

Semafor’un haberine göre Microsoft, 10 milyar dolarlık bir yatırım konusunda görüşmelerde bulundu. Görüşmelere aşina kaynaklara göre anlaşma sonunda Microsoft’un şirkette yüzde 49 hissesi olacak ve yatırımını geri kazanana kadar karın dörtte üçünü alacak. OpenAI konuyla ilgili yorum taleplerine yanıt vermedi. Microsoft’un sözcüsü ise şirketin spekülasyonlar hakkında yorum yapmayacağını söyledi. 

Bing'e entegre etmeyi planlıyor

OpenAI, ChatGPT'yi 30 Kasım'da ücretsiz olarak kullanıma sundu ve birçok kullanıcı botun insan konuşmasını ne kadar iyi modellediğine hayret ettikçe programın popülaritesi hızla arttı.  Microsoft, 2019'da OpenAI'ye 1 milyar dolar yatırım yaparak girişimin özel bulut sağlayıcısı oldu ve şirketin ChatGPT'yi Bing arama motoruna entegre etmeyi planladığı iddia edildi. Bloomberg'e göre şirketler, Microsoft'un OpenAI'deki öz sermaye hissesini önemli ölçüde artırması konusunda aylardır görüşmeler yapıyor. 

Bank of America analistleri Justin Post ve Joanna Zhao'nun Salı günü müşterilerine gönderdiği bir nota göre, ChatGPT'den artan arama rekabeti, Google'ın ana şirketi Alphabet'in 2023'teki hissesi için en büyük beş riskten birini oluşturuyor.