08 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.04.2024 08:50 | Son Güncelleme: 27.04.2024 08:52

Çinli Shein daha sert AB kurallarıyla karşı karşıya kalacak

Avrupa, Çin merkezli teknoloji şirketlerine yönelik denetimlerini sıkılaştırıyor. Hızlı moda platformu Shein ise bu denetimlerden en büyük darbeyi alabilir
Çinli Shein daha sert AB kurallarıyla karşı karşıya kalacak

Avrupa Komisyonu'ndan yapılan açıklamada Çinli moda uygulaması Shein'in ağustos sonundan itibaren içeriklerini nasıl ele aldığına ilişkin katı kurallarla karşı karşıya kalacağını söyledi. Popüler platformu denetleme hamlesi, Avrupa'nın Çin merkezli teknoloji şirketlerine yönelik incelemelerini sıkılaştırdığı Dijital Hizmetler Yasası (DSA)'nı uyguladığı bir dönemde geldi. AB yürütme organı, Shein'in daha fazla DSA kuralı kapsamına girecek kadar büyük olduğunu söyledi. Shein detaylı dış denetimler ve sahte kıyafetler gibi yasadışı içeriklerle ilgili risk değerlendirmelerine maruz kalabilir.

Yüklü para cezası alabilir

Moda ve pazar yeri uygulaması, her ay ortalama 108 milyon Avrupalı tarafından ziyaret ediliyor. Komisyon, devasa çevrimiçi platformu çeşitli düzenleyici kısıtlamaların tehdidi altında denetleyecek ve küresel yıllık gelirinin yüzde 6'sına varan para cezası uygulayabilecek.

Shein AB incelemesi konusunda AliExpress, TikTok ve Amazon gibi 20'den fazla büyük platfoma katılıyor. Çinli e-ticaret platformu Temu da her ay 75 milyon Avrupalı tarafından ziyaret edildiğini açıklamasının ardından önümüzdeki aylarda ekstra kurallarla karşı karşıya kalacak.

Shein başlangıçta kendi ürünlerini satan bir perakendeciydi, ancak geçen yıl diğer üreticilerin de ürünlerini satmasına imkan veren bir pazar haline geldi. Amazon ve Avrupalı bir pazar yeri olan Zalando, şu anda AB'nin dijital içerik yasası hamlesine karşı çıkıyor.

Zorla işçi çalıştırma iddiası

Merkezini 2021 yılında Çin'den Singapur'a taşıyan Shein, 2010'ların başında Avrupa ülkelerinde satış yapmaya başladı. Çin'in Sincan bölgesinde zorla işçi çalıştırdığı iddialarını reddeden şirket aynı zamanda Fransız hükümetinin yeni bir çevre yasası kapsamında hızlı moda şirketlerini dizginleme çabalarının da hedefinde. Shein'in küresel kamu işleri müdürü Leonard Lin, “Komisyon'un AB'deki tüketicilerin gönül rahatlığıyla online alışveriş yapabilmelerini sağlama arzusunu paylaşıyoruz ve üzerimize düşeni yapmaya kararlıyız. Tedarik zinciri yönetimi standartlarımızda ve kullanıcılarımızla olan ilişkilerimizde de yansıtıldığı üzere, DSA'nın özünde yer alan şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerine olan bağlılığımızı da paylaşıyoruz" dedi.