Cargill ve Viterra'nın çıkışı, dünyanın en büyük buğday ihracatçısı olan Rusya'nın gıda sevkiyatları üzerinde daha fazla kontrole sahip olacağı ve gelirlerden daha fazla pay alacağı anlamına geliyor. Rusya'nın küresel tahıl piyasasındaki hakimiyeti, Ukrayna'daki savaşla ortaya çıktı ve arz kesintileri nedeniyle fiyatlar geçen yıl yükseldi.
Bloomberg'in haberine göre Archer-Daniels-Midland Co. da Rusya'daki ana operasyonlarını bırakma seçeneklerini değerlendiriyor. Kommersant gazetesinin haberine göre Louis Dreyfus da ülkedeki varlığını azaltmayı düşünüyor.
Araştırma şirketi SovEcon'un genel müdürü Andrey Sizov, Rusya için "yetkililer bunu yapmak isterse ihracat akışlarını kontrol etmenin daha kolay olacağını varsayabiliriz, çünkü yerel oyuncularla uğraşmak daha kolay" dedi.
1. Cargill ve Viterra gibi şirketler neden Rusya'yı terk ediyor?
Cargill ve Viterra, uzun bir süredir Rusya'daki varlıklarından vazgeçmeleri için baskı altında. Devlet destekli tüccarlar, Başkan Vladimir Putin'in gıda egemenliğini bir politika önceliği haline getirmesi ve tahıl ihracatının jeopolitik gücün bir sembolü haline gelmesiyle pazarın daha büyük bir kısmını ele geçirmeye başlamıştı. Devlet destekli banka VTB son yıllarda Viterra ve Cargill'den pazar payı kaptı. United Grain Co. olarak da bilinen devlet destekli OZK da ilk beş nakliyeci arasında yer alıyor.
Sizov, ihracatçılar yeni mahsulü Mayıs ayında satmaya başlayacağı için çok uluslu şirketlerin yeni buğday ihracat sezonu öncesinde karar vermeye teşvik edilmiş olabileceğini söyledi. Bu arada, konu hakkında bilgi sahibi olan kişilere göre Rusya, yabancı tüccarların tahıllarını ihraç etmek için gerekli evrakları almalarını giderek zorlaştırıyor.
Uluslararası ticaret şirketleri, Rusya'da faaliyet gösterdikleri 20-30 yıl boyunca Rusya'nın önemli bir küresel tahıl ihracatçısı haline gelmesinden faydalandı. Bu süre zarfında Rusya'nın buğday ihracatı beş kat artarak ülkenin buğdayını ticaret için küresel referans fiyat haline getirdi.
2. Küresel gıda arzı için neden önemli?
Cargill ve Viterra'nın ayrılması Rus tahıl tedarikini büyük ölçüde yerli ve devlet destekli şirketlerin eline bırakıyor; bu da Rusya'nın savaş bütçesini azaltırken çok ihtiyaç duyduğu gelirin daha fazlasını kontrol edeceği anlamına geliyor.
Bu da Rusya'nın gıda ihracatını jeopolitik etki aracı olarak kullanmasının daha kolay olabileceği anlamına geliyor. Rus tahılının başlıca alıcıları arasında, Ukrayna'nın işgalini sert bir şekilde eleştirmekten kaçınan Orta Doğu ve Afrika ülkeleri yer alıyor.
StoneX'te emtia risk yöneticisi olan Matt Ammermann, "Rus hükümeti daha fazla müdahil olursa, piyasa açısından daha fazla risk getirir" dedi ve ekledi: "Rusya kendini kanıtlayana kadar her şey normal seyrinde devam edecek olsa da, şüpheli bir tedarikçi."
3. Bu durum tahıl fiyatları ve ticaret akışları için ne anlama geliyor?
Rusya Tarım Bakanlığı, değişikliklerin ülkenin ihracat seviyelerini etkilemeyeceğini söylese de tüccarlar Rusya'nın fiyatları veya ticaret koşullarını nasıl etkilemeye çalışabileceğine dair şüphelere sahip. Hükümetten hükümete daha fazla anlaşma yapılması muhtemel.
Devlet destekli OZK şirketi halihazırda Türk ortaklarıyla birkaç buğday sözleşmesi imzaladı ve geçen yıl "uluslararası tüccarların müdahalesinden tamamen kurtulmak ve doğrudan ithalatçı ülkelerle çalışmak" istediğini söyledi.
Rus tahıl pazarının yeniden çizilmesi, işgal altındaki Ukrayna'dan gelen tahılın Rus mahsulleriyle nasıl karıştırıldığını ve dünya pazarlarına nasıl sevk edildiğini takip etmeyi de zorlaştırıyor.
4. Rusya'nın tahılı şimdi nasıl ihraç edilecek?
Viterra ve Cargill geçen sezon Rusya'nın tahıl hacminin yaklaşık %14'ünü sevk etti, bu nedenle ihracatın büyük bir kısmı eskisi gibi devam edecek. Rusya Tahıl Birliği'ne göre Viterra'nın yerel ekibi yeni bir iş kurdu ve çalışmalarına devam edecek. Cargill, Temmuz ayından itibaren Rusya'da şirket tarafından tedarik edilen tahıl ihracatını durduracağını, ancak diğer firmalardan kargo almaya devam edeceğini söyledi.
Yine de birçok sigorta ve nakliye şirketi, yaptırımlarla ilgili riskler nedeniyle Rus firmalarıyla çalışma konusunda daha temkinli davranabilir. Gıda yaptırıma tabi değil ancak tahıl işiyle uğraşan bazı devlet bankaları yaptırıma tabi. Rus devlet şirketi Rosagroleasing, tahıl ihracatı için 60'tan fazla büyük dökme yük gemisi inşa etmeyi hedefliyor, ancak bu yıllar alacak.
5. Bundan sonra ne olacak?
Uluslararası tüccarlar piyasadan çıktıkça en büyük kaybedenler muhtemelen Rus çiftçiler olacak. Danışman AgResource'un kurucusu Dan Basse, daha az oyuncunun tahılları için rekabeti azalttığını söyledi. Ülkenin ihracat fiyatlarının buğday ticaretinde küresel bir ölçüt olmaya devam edip etmeyeceği belirsiz.
Basse, "Daha fazla devlet kontrolünde olursa, bu tekliflere olan güvenimiz azalır ve daha az şeffaflık olur" dedi ve ekledi: "Dünya tahıl endüstrisi burada bir nevi kaybeden konumunda."