06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.12.2023 12:01 | Son Güncelleme: 01.12.2023 20:49

Disney CEO'su Iger: Devam filmleri daha iyi hikayelerle yazılmalı

Bob Iger, son yıllarda filmlerin arka arkaya gelen başarısızlığını Disney Plus'ın salgınla beraber yükselişine dayandırdı. CEO, DealBook zirvesinde yaptığı konuşmada, hit bir işin devam filmlerini yapmak için ticaretin ötesinde bir neden olması gerektiğini belirtti
Disney'in CEO'su Bob Iger, Manhattan'daki Jazz at Lincoln Center'da düzenlenen 2023 New York Times DealBook Zirvesi'ne katıldı (Fotoğraf: Haiyun Jiang/The New York Times)
Disney'in CEO'su Bob Iger, Manhattan'daki Jazz at Lincoln Center'da düzenlenen 2023 New York Times DealBook Zirvesi'ne katıldı (Fotoğraf: Haiyun Jiang/The New York Times)

Bob Iger, Disney'in başına CEO olarak geri döndükten bir yıl sonra şirketteki en büyük önceliğinin, The Marvels ve Wish gibi gişede yaşanan bir dizi hayal kırıklığının ardından film stüdyosunu yeniden canlandırmak olduğunu söyledi.
 
New York Times'ın düzenlediği DealBook Zirvesi'ne katılan Iger, gazeteci Andrew Ross Sorkin'e “Filmlere erişme ve onları evde izleme deneyimi her zamankinden daha iyi. Bunu düşündüğünüzde bu aslında bir pazarlık. Disney+ yayınını ayda 7 dolara alabilirsiniz. Bu, tüm ailenizi sinemaya götürmekten çok daha ucuz. Dolayısıyla, insanları evlerinden sinema salonlarına yönlendirebilmek için kalite açısından çıtanın artık yükseldiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Salgınlar denetlemelerin aksamasına sebep oldu

Kalite, 2019'un sonlarında yayın hizmetini başlattığından beri Disney için bir sorun haline geldi. Şirketin CEO’su, Disney Plus'ı verimli hale getirmek için üretimi artırırken, şirketin özellikle Marvel Sinematik Evreni özellikleri söz konusu olduğunda kalitesini bozduğunu söyledi. Salgınla ilgili kısıtlamaların yöneticilerin artan sayıdaki film ve televizyon yapımlarını denetlemesini zorlaştırdığını ifade etti. Iger bu durumu, “‘The Marvels’ Covid sırasında çekildi. Tabiri caizse, yöneticilerimizin her gün neler yapıldığını normalde gerçekten kontrol edebileceği sette çok fazla denetim yoktu” diye açıkladı.

Iger, 2020'nin başında CEO'luktan ayrıldı ve dizginleri Bob Chapek'e devretti, ancak 2021'in sonuna kadar yaratıcı yapımları denetlemek üzere yönetim kurulu başkanı olarak kaldı. Iger, bir yıl önce yönetim kurulunun Chapek'i kovması üzerine CEO olarak geri döndü.

“Daha gerçekçi olmalıyız”

Iger ayrıca Disney'in sinema üretimini de savundu ve Disney'in, Covid salgınından önce on yıl boyunca film sektörüne hakim olduktan sonra kendi başarısının kurbanı olduğunu öne sürdü. Disney CEO’su, “Başka bir stüdyonun bizim ulaştığımız rakamların bir kısmına ulaşabileceğinden emin değilim. Yani öyle bir noktaya geldik ki, bir film küresel gişede milyarlarca dolar hasılat yapmasaydı hayal kırıklığına uğrardık. Bu inanılmaz derecede yüksek bir standart ve bence daha gerçekçi olmalıyız" dedi.
 
2019'da dünya çapında 1 milyar dolardan fazla hasılat yapan dokuz filmden yedisinden Disney sorumluydu. Ancak o zamandan beri izleyicilerle ilişki kurmakta zorlandı. Disney'in 21st Century Fox'un büyük bir çoğunluğu için yaptığı 71 milyar dolarlık anlaşma kapsamında satın alınan geçen yılki "Avatar: The Way of Water" dışında, Disney, 2019'daki son Star Wars filminden bu yana brüt 1 milyar dolarlık bir film kazancına sahip olmadı.

O zamandan bu yana 2023 yapımı Guardians of the Galaxy: Vol. 3, küresel gişede yaklaşık 900 milyon dolar, 2022 yapımı Doctor Strange in the Multiverse of Madness, 955 milyon dolar, Black Panther: Wakanda Forever, 859 milyon dolar, ve Thor: Love and Thunder ise, 760 milyon dolar hasılat elde etti.
 
Ancak diğer büyük bütçeli devam filmleri başarısız oldu. 2023'teki Indiana Jones and the Dial of Destiny dünya çapında 378 milyon dolar gelir elde etti, Ant-Man and the Wasp: Quantumania dünya çapında 476 milyon dolar hasılat elde etti ve Pixar'ın Lightyear filmi 2022 yılında dünya çapında 250 milyon dolardan az kazanç sağladı. Bunlar bir Marvel filmi için oldukça düşük bir rakamdı.

Devam filmi, orijinali kadar güçlü değil

Ayrıca Iger, Disney'in hangi Marvel süper kahramanlarının devam filmi alacağı ve ne zaman yeni hikayeler ortaya konulacağı konusunda daha seçici olması gerektiğini daha önce yaptığı yorumlarda da yineledi. Iger, Disney'in tüm mülkleri hakkında genel olarak konuşurken, "Devam filmleri yaptığım için özür dilemek istemiyorum. Bazıları olağanüstü derecede iyi iş çıkardılar ve aynı zamanda iyi filmler oldular. Bence bunları yapmak için bir nedeniniz olmalı, iyi bir hikayeniz olmalı. Çoğu zaman hikâye tutmuyor, çünkü orijinal hikâye kadar güçlü değil. Bu bir sorun olabilir” yorumunda bulundu.
 
Iger, başarılı bir filmin devamı filmi yapmak için ticaretin ötesinde bir neden olması gerektiğini söyledi ve Disney'in son birkaç yılda çok fazla film çektiğini belirtti. Lakin ünlü yapım şirketinin CEO’su, "Bu onları yapmaya devam etmeyeceğimiz anlamına gelmiyor" diye ekleyerek, aslında şu anda bunlardan birkaçını yaptıklarını ancak yalnızca yaratıcıların anlatmak istediği hikâyenin anlatmaya değer olduğuna inanırlarsa devam filmine yeşil ışık yakacaklarını vurguladı. Disney gelecek yıl Deadpool 3, Inside Out 2 ve Mufasa: The Lion King’i yayınlamayı planlıyor.