19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 18.12.2022 11:24 | Son Güncelleme: 18.12.2022 12:21

Elon Musk'ın Twitter yönetimi Tesla'nın değer kaybetmesine neden oluyor

Elon Musk'ın Twitter'daki eylemleri itibarına zarar verdi. Musk Twitter ile meşgul olduğu için elektrikli araç talebi düşmeye başladı. Yatırımcılar Tesla'nın hisselerindeki düşüş nedeniyle endişeli
Elon Musk'ın Twitter yönetimi Tesla'nın değer kaybetmesine neden oluyor

Tesla hisseleri üzerinde bir süredir Elon Musk'ın neden olduğu risklerin ağırlığı var. Ancak elektrikli araç üreticisinin değişken ruh halli liderinin daha fazla tartışmaya yol açması şirketin hisselerinin düşmesine neden olmasıyla bu hafta başka bir seviyeye ulaştı. 

Bloomberg'in haberine göre Tesla'nın hisse senedi fiyatı, Mart 2020'de salgının patlak vermesinden bu yana en kötü haftasında son beş seansta yüzde 16 düştü. Hisselerin performansı, bu çeyrekte şu ana kadar yüzde 43 düştüğü de göz önüne alındığında daha da kötü. 

Geçen hafta olanlar Musk ve Tesla için bunaltıcıydı. Hisse satışları şirketini iki yıldan daha uzun bir süre sonra 500 milyar dolarlık piyasa değerinin altına düşmesine neden oldu. Goldman Sachs ve RBC Capital piyasaları, hisse senedi fiyat hedeflerini düşürdü. Ardından Musk, muhtemelen Twitter’ı satın almasından kaynaklanan borcun yeniden finanse edilmesine yardımcı olmak için yaklaşık 3,6 milyar dolarlık Tesla hissesi daha sattı. 

Zirveden indi

Ayrıca Musk hem Forbes hem de Bloomberg Milyarderler Endeksi’nin zirvesinden düştü. Yani artık dünyanın en zengin insanı değil. Ayrıca cuma günü New York Times’tan ve Washington Post’tan birçok gazetecinin Twitter hesabını askıya alması adımı gibi Twitter’daki tartışmalı yönetimi de Tesla’nın müşteri tabanının bir kısmını endişelendiriyor. 

Fernwood Investment Management'ın kıdemli portföy yöneticisi Catherine Faddis, “Hisseler bundan dolayı düşecek. Elon Musk, Twitter işi ve tüm olumsuz haber akışıyla itibarına zarar verdi” dedi.  Ekonomi ve gelecek yıl resesyona ilişkin endişeler artmaya devam ettikçe, Tesla'nın görünümü muhtemelen kararacak. Yüksek enflasyon ve artan faiz oranları pahalı elektrikli araçlarına olan talep azalabilir. 

Yalnızca Tesla'nın tahmini değerine dayanarak, daha fazla düşüş yaşamasını tahmin etmek muhtemel. Şirket 474 milyar dolarlık değeriyle hâlâ önde gelen küresel otomobil üreticilerinin kat kat üzerinde. General Motors, Ford Motor, Honda Motor ve Toyota Motor'a kıyasla 36 kat daha fazla kazançla işlem görüyor.  Tesla, Nasdaq 100 Endeksinin ortalama fiyat-kazanç oranı olan 22'yi bile geçiyor.

2023 sektör için zor bir yıl olacak

Hisse senedi için şirketinin değerinin ötesinde riskler ve Musk'ın Twitter'ka ​​fazla meşgul olduğuna dair endişeler var. Bu haftanın başlarında, Morgan Stanley analisti Adam Jonas, yükselen hammadde maliyetleri nedeniyle fiyatların artacağı konusunda uyardı. Jonas, on yılın sonuna kadar ABD'de elektrikli araçların benimsenme oranına ilişkin beklentilerini düşürdü. Goldman Sachs analisti Mark Delaney, birkaç bölgede makro göstergelerin ılımlı olduğunu ve Tesla'nın son fiyat indirimlerinin küresel arz-talep dinamiğinin şirket için artık daha yumuşak olduğunu gösterdiğini söyleyerek benzer bir tonda konuştu. 

SPEAR Invest'in baş yatırım sorumlusu Ivana Delevska, "Yavaşlayan talebin arzdaki önemli artışla karşılanması nedeniyle 2023'ün sektör için zor bir yıl olmasını bekliyoruz" dedi. Tesla artık niş bir oyuncu değil ve bu nedenle diğer otomobil üreticileri gibi döngüselliği görmeye başlayacak. Bunun da ötesinde, Tesla özellikle ağır darbe alabilecek orta sınıf lüks pazarına satış yapıyor.