27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.06.2022 17:48 | Son Güncelleme: 03.06.2022 18:03

Elon Musk'tan ekonomik kriz endişesi: Personeli yüzde 10 azaltın

Dünyanın en zengin adamı Elon Musk, Tesla yöneticilerine gönderdiği bir postada ekonomiyle ilgili içinde kötü bir his olduğunu, bu nedenle personelin yüzde 10 azaltılması gerektiğini söyledi. Uzmanlar 'kötü his' konusunda Musk'a katılsa da işten çıkarma konusunda çoğu milyarderi haksız buldu
Elon Musk'tan ekonomik kriz endişesi: Personeli yüzde 10 azaltın

Tesla CEO’su Elon Musk, üst düzey yöneticilerine gönderdiği yeni bir e-posta da ekonomiyle ilgili içinde süper kötü bir his olduğunu ve personelin yaklaşık yüzde 10  oranında azaltılması gerektiğini söyledi. 

Finans uzmanları Musk'a hak veriyor

Perşembe günü Tesla yöneticilerine gönderilen 'dünya çapındaki tüm işe alımları duraklat' başlıklı e-posta, fiyatların artması ve Ukrayna'daki savaşın 100. gününü geçmesiyle birlikte dünya için giderek daha da karamsar bir ekonomik görünümün altını çizdi.  

Musk'tan gelen mesaj, JPMorgan Chase'in Yönetim Kurulu Başkanı ve İcra Kurulu Başkanı Jamie Dimon'un ABD ekonomisinin karşı karşıya olduğu zorlukları “kasırga" olarak tanımlamasından kısa bir süre sonra geldi. Birçok finans uzmanı bu “kötü duygu”nun varlığını kabul ediyor.

"Vasıflı işçilere her zamankinden daha fazla ihtiyacımız olacak"

ING'nin küresel makroekonomik araştırma başkanı Carsten Brzeski, Musk’ın kötü hissinin birçok insan tarafından paylaşıldığını söyledi. Brzeski, ”Durgunluk, karbondan arındırma, küreselleşmeden arındırma gibi birçok önemli yapısal değişiklikten bahsediyoruz” dedi. Ancak küresel resesyon beklemediklerini aktaran Brzeski, “Yıl sonuna doğru küresel ekonomide bir soğuma bekliyoruz. ABD soğuyacak, Çin ve Avrupa toparlanmayacak. Yine de işçileri işten çıkarmak en iyi seçenek değil. Gelecekte vasıflı işçilere her zamankinden daha fazla ihtiyacımız olacak. Bu işten çıkarmaya ardından tekrar işe almaya dönebilir” değerlendirmesi yaptı. 

"Ekonomide bazı uyarı işaretleri var"

Londra'daki City Index finans piyasaları analisti Fiona Cincotta ise "Fed yumuşak bir inişin mümkün olduğunu düşünse de ekonomide bazı uyarı işaretleri var. Büyümenin yavaşladığını ve enflasyonun ısrarla yüksek kaldığını biliyoruz ve Fed'in enflasyonu geri getirmek için agresif davranması gerekeceğini de  biliyoruz” dedi. “Asıl soru gerektiği kadar agresif davranabilecekler mi?” diyen Cincotta, “Açıkçası Elon Musk ekonomiyi derin bir resesyona sokmadan bunu yapabileceklerini düşünmüyor. Çin’deki yavaşlama ise ek bir sorun” ifadelerini kullandı.

"Musk'ın belirttiği gibi dramatik bir etki görmeyeceğiz"

Eski İtalyan hazine baş ekonomisti Lorenzo Codogno da açıkça yükselen fiyatların tüketimi zayıflatacağını söyledi. Codogno, “Enflasyon patlaması gelecek yılın başında azalmaya başlarsa, muhtemelen küresel ekonomi üzerinde Musk'ın belirttiği gibi dramatik bir etki görmeyeceğiz. Eğer şok geçiciyse, şirketlerin insan sermayesini kaybetmemek çıkarları için iyi olacaktır” dedi. 

"Herkesin korkuları var"

Prime Partners'ın baş yatırım yetkilisi Francois Savary, Musk'ın yorumlarına tepki gösterdi. Savary, “Günün sonunda bu tür yorumları yapmak kolay. Herkesin korkuları var ama henüz böyle olumsuz bir bakış açısını haklı çıkaracak bir işaret yok. Durgunluk riski var, ancak bu yönde giden rakamları görmeniz gerekiyor ve şu ana kadar hiçbiri yok” diye konuştu.

Tesla ise konuyla ilgili yorum yapmadı. Yıllık SEC dosyasına göre, 2021'in sonunda Tesla ve yan kuruluşlarında yaklaşık 100.000 kişi istihdam edildi.

Çalışanları tehdit etmişti

Musk bu haftanın başında Tesla çalışanlarına ofise dönmelerini veya şirketten ayrılmalarını söyleyen başka bir e-posta göndermişti. Çalışanlarına ültimatom veren Musk mesajında, “Tesla’daki herkesin haftada en az  40 saati ofiste geçirmesi gerekiyor. Eğer gelmezseniz, istifa ettiğinizi varsayacağız” dedi. 

(Kaynaklar: Reuters, DailyMail, The Guardian)