25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.11.2022 09:17 | Son Güncelleme: 01.11.2022 09:28

Fed faiz kararını yarın açıklayacak

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yarın açıklayacağı para politikası faizini yüzde 48 ihtimalle 50 baz puan ve yüzde 47 ihtimalle 75 baz puan faiz artıracağı öngörülüyor
Fed faiz kararını yarın açıklayacak

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikası kararlarını yarın açıklayacak. Fed Başkanı Jerome Powell'ın çarşamba günkü toplantı sonrası yapacağı açıklamalarda gelecek dönem para politikasına ilişkin belirsizlikleri azaltması beklenirken, bankanın yarın politika faizini 75 baz puan artırmasına ise kesin gözüyle bakılıyor.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi geçen hafta Şubat 2020'den bu yana ilk kez 3 aylık hazine bonosu getirisinin altına inerken, dün kısa dönemli tahvillerde artan satış baskısıyla söz konusu fark 12 baz puana indi. Fed'in çalışmalarında bu durum ülke ekonomisinin resesyona girebileceğini gösteriyor. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in aralıkta atacağı para politikası adımlarına ilişkin belirsizlik sürerken, bankanın yüzde 48 ihtimalle 50 baz puan ve yüzde 47 ihtimalle 75 baz puan faiz artıracağı öngörülüyor.

Biden'dan uyarı 

Öte yandan, ABD'de petrol üretiminin artabileceği ihtimaliyle yüzde 1,8 değer kaybeden Brent petrolün varil fiyatı, yeni günde yüzde 0,9 artışla 93,2 dolarda bulunuyor. Dün petrol şirketlerine çağrıda bulunan ABD Başkanı Joe Biden, ülkenin ekonomik zorluklardan geçtiği bir dönemde büyük petrol şirketlerinin üzerlerine düşeni yapmadığını söyledi.

Petrol şirketlerinin karları inanılmayacak kadar yüksek diyen Biden, son 6 ayda en büyük 6 petrol şirketinin toplam karının 100 milyar dolardan fazla olduğuna vurgu yaptı. Biden, söz konusu şirketlerin "yüksek karlarını" tüketiciye yansıtması halinde petrol fiyatlarının 50 sent daha aşağı düşeceğini ve ABD’deki operasyonlara yatırması durumunda ise fiyatların daha da aşağı çekilebileceğini kaydetti.

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: AA