29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.04.2023 16:15 | Son Güncelleme: 04.04.2023 17:04

Forbes 2023 Milyarderler Listesi: Jimmy Buffett, LeBron James ve 148 yeni isim katıldı

Forbes 2023 Milyarderler Listesi'nde 2 bin 640 kişi var. Geçen yılla karşılaştırıldığında listeden çıkan isimler var ancak 150 kişi de yeni katıldı. Bunların arasında Tom Ford, LeBron James ve Tiger Woods gibi isimler yer alıyor
Forbes 2023 Milyarderler Listesi: Jimmy Buffett, LeBron James ve 148 yeni isim katıldı

Pek çok milyarder için kötü bir yıl oldu ama bu 150 yeni yüz şanslarını yendi. Faiz artışları ve teknoloji hisselerindeki dalgalanmalar, milyarder servetinin rekor kırdığı pandemi dönemini sekteye uğrattı. Forbes'un her yıl yayınladığı Dünya Milyarderleri Listesi'nde bu yıl 2 bin 640 kişi yer alırken, bu sayı geçen yıla göre 28, 2021'e göre ise 115 kişi daha azaldı. Ancak herkes için kötü bir yıl değildi. Aslında Forbes, bu yıl listesinde 150 yeni üye buldu. Piyasalara meydan okuyan bu 150 yeni milyarderin toplam serveti 344 milyar dolar.  

Yeni gelenlerin arasında dünyanın en ünlü simalarından bazıları yer alıyor. Müzisyen Jimmy Buffett,  Margaritaville adını restoranlara, otellere ve kumarhanelere damgalayan kârlı bir markalaşma ile  1 milyar dolarlık bir servet kazandı. Tom Ford, Kasım ayında giyim, koku, kozmetik ve cilt bakımı işlerini Estée Lauder'a 2,8 milyar dolara sattıktan sonra listeye katıldı. Tiger Woods (1,1 milyar dolar) ve LeBron James (1 milyar dolar) ise, büyük spor kazançlarını ve ciro gelirlerini akıllıca iş hamleleriyle on haneli servetlere dönüştürdükten sonra milyarder olan tek iki aktif sporcu olarak listeye katıldı.

En zenginleri Red Bull'un yeni sahibi

En zengin yeni isim ise tahmini 34.7 milyar dolar servetiyle 30 yaşındaki Mark Mateschitz. Babası, kurucu ortak Dietrich Mateschitz'in Ekim ayında ölmesinin ardından enerji içeceği devi Red Bull'un yüzde 49'unu miras alan Mateschitz, Avusturya'nın en zengin, dünyanın ise 37. kişisi.

27'si kadın

Listedeki en zengin yeni kadın ise Eylül ayında bir trafik kazasında hayatını kaybeden Hintli holding Tata Sons'un eski başkanı Cyrus Mistry'nin dul eşi Rohiqa Cyrus Mistry. Eşinin servetinin 7 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Genel olarak, milyarderler listesinin 150 yeni üyesinden sadece 27'si kadın. 

En genç yeni milyarderler, babası Leonardo Del Vecchio'nun Haziran 2022'de ölmesinin ardından altı kardeşi ve üvey annesiyle birlikte gözlük devi Luxottica'nın hisselerini devralan Clemente Del Vecchio ve Şubat 2022'de ölen babası Kim Jung-ju tarafından kurulan oyun üreticisi Nexon'un arkasındaki servetin Güney Koreli varisi Kim Jung-youn. Del Vecchio Mayıs ayında 19 yaşına giriyor; Forbes yaşını teyit edememiş olsa da Kim'in 19 yaşında olduğuna inanılıyor. 

Bu önemli varislere rağmen, bu yılın yeni gelenlerinin 92'si aslında kendi işlerini kurdular, yani onları zengin eden işi miras almak yerine kendileri yarattılar. Bu yıl listeye en çok yeni milyarder ekleyen ülke açık ara farkla Amerika Birleşik Devletleri oldu. En zenginleri market ve depo otomasyonu kralı Rick Cohen (9,6 milyar dolar), ticaret firması Susquehanna International Group'un kurucu ortağı Arthur Dantchik (7,2 milyar dolar) ve emlak kralı Robert Faith (5,2 milyar dolar) olmak üzere toplam 51 Amerikalı 2023 listesine katıldı.

Moda ve perakende dünyası, artan enflasyon ve resesyon korkularına rağmen tüketicilerin ürün satın almaya devam etmesiyle en çok yeni şirket çıkaran ikinci sektör oldu. Gymshark'ın arkasındaki 30 yaşındaki Ben Francis (1,2 milyar dolar) de bu kervana katıldı. Francis, 500 milyon dolarlık şirketini 2012 yılında, 19 yaşındayken ailesinin garajında kurdu. 1980'de Los Angeles'ta acı sos satmaya başlayan Vietnamlı bir mülteci olan David Tran (1 milyar dolar) da Sriracha sosunu on yıllar boyunca evlerin vazgeçilmezi haline getirdikten sonra yeni bir isim. 

Avrupa'da inşaat malzemeleri üreten MPF Industry'nin sahibi Macar Zsolt Felcsuti (1,2 milyar dolar) ve Ukrayna ordusunun en büyük mühimmat ve topçu tedarikçilerinden biri olan Çekoslovak Group'u yöneten Çek Cumhuriyeti'nden Michal Strnad (2 milyar dolar) gibi kişilerin de eklenmesiyle, üretim patronları yeni milyarderler için üçüncü en büyük alanı oluşturuyor.

Teknoloji dünyası çalkalanırken bile, teknoloji şirketleri sayesinde 14 kişi üç virgüllü kulübe katılmayı başardı. Palmer Luckey (1,7 milyar dolar) VR kulaklık üreticisi Oculus'u kurdu ve 2014 yılında 2 milyar dolara Facebook'a sattı. Teknoloji dünyasından da yeni isimler var: 2022'de özel yatırımcılar tarafından 11,3 milyar dolar değer biçilen insan kaynakları girişimi Rippling'i kuran Conrad Parker (1,8 milyar dolar).

Hem emlak hem de spor sektörlerinde 12 milyarder de listeye katıldı. Yeni emlak milyarderleri arasında Washington, D.C. bölgesi müteahhidi Ted Lerner'in (ö. Şubat 2023) dul eşi Annette Lerner (6,5 milyar dolar) ve konaklama imparatorluğu Avrupa ve Asya'da dokuz oteli içeren Michael Kum (1 milyar dolar) yer alıyor. Woods ve James'in yanı sıra yeni spor milyarderleri arasında Mercedes AMG-Petronas Formula 1 takımının sahibi Toto Wolff (1 milyar dolar);  (1. New York Yankees'in merhum sahibi George Steinbrenner'ın (ö. 2010) çocukları Hal Steinbrenner Swindal ve Jessica Steinbrenner (her biri 3 milyar dolar) ve babası Bud Adams'ın ölümünden iki yıl sonra 2015'te Tennessee Titans'ın kontrolünü ele geçiren ve o zamandan beri takımı toparlamak için çalışan Amy Adams Strunk (1,7 milyar dolar) var.